Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Terapiatakuu-kansalaisaloite keräsi 50 000 nimeä ja etenee eduskuntaan – kaikille halutaan nopea pääsy mielenterveysapuun

Lakimuutoksen myötä mielenterveyshoitoon pääsisi viimeistään kuukauden sisällä.

Psykiatrian päivystyspoliklinikan avaytuva ovi.
Kuva: Hanna Othman / Yle
Johanna Malinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Terapiatakuu-kansalaisaloite on kerännyt vaaditut 50 000 allekirjoitusta myöhään perjantai-iltana. Tämä tarkoittaa, että aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Terapiatakuun tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa pääsyä mielenterveysapuun.

Kansalaisaloitteen takana on kaksikymmentäneljä mielenterveysjärjestöä. Aloitteen pani vireille helmikuussa Helsingin kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä (vihr.).

Viime viikkoina vellonut julkinen keskustelu opiskelijoiden mielenterveydestä toi aloitteelle todellisen loppukirin, sillä aloite keräsi reilussa viikossa 10 000 allekirjoitusta.

Terapiatakuulla halutaan puuttua siihen, että vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa, vaikka puolet suomalaisista kärsii mielenterveyden ongelmista jossain kohtaa elämäänsä.

Uudella mielenterveyslakiin kirjattavalla pykälällä pyritään parantamaan mielenterveyshoidon saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta niin, että kaikki mielenterveyden häiriöstä kärsivät saisivat apua ja tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lakimuutoksen myötä mielenterveysavun piiriin pääsisi jo ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Hoitoa saisi perusterveydenhoidossa todetun tarpeen perusteella, eli hoitoon pääsy ei enää vaatisi erikoislääkärin diagnoosia.

Ruutukaappaus kansalaisaloite.fi -sivustosta.
Kuvakaappaus Terapiatakuu-kansalaisaloitteen kannattajatilanteesta torstaina 18.7. Kuva: kansalaisaloite.fi

Oireen mukainen psykoterapiahoito tai muu psykososiaalinen hoito alkaisi kuukauden sisällä terveyskeskuskäynnistä.

– Terapiatakuu rakentaisi Suomeen tehokkaat perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelut, ja täydentäisi nykyjärjestelmää tuomalla avun saataville nopeammin, helpommin ja asiakaslähtöisemmin, aloitteessa kiteytetään.

Mielenterveyspalveluihin yhdenvertaisuutta ja kustannustehokkuutta

Terapiatakuun avulla halutaan parantaa yhdenvertaisuutta niin, että potilas saisi varmuudella hoitoa, vaikkei hänellä olisi taloudellista mahdollisuutta hakeutua yksityiseen psykoterapiaan.

Lakimuutosta perustellaan myös sillä, että se toisi ajan mittaan yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä.

Mielenterveyden häiriöt maksavat OECD:n arvion mukaan Suomessa noin 11 miljardia euroa vuodessa, joten ne ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma.

Aikaisella hoitoon pääsyllä pystyttäisiin esimerkiksi ehkäisemään pitkiä sairauslomia. Aloitteen tekijät arvioivat, että terapiatakuun myötä 7 500 henkilöä kuntoutuisi vuosittain etuuksien piiristä työelämään.

Terapiatakuun vuosikustannukseksi puolestaaan arvioidaan toteuttamistavasta riippuen noin 35 miljoonaa euroa.

Kansalaisaloitteen tekijöiden laskelmien mukaan etuuksien käyttö vähenisi ja ansioverotulot kasvaisivat, mikä johtaisi noin 340 miljoonan vuosittaisiin säästöihin.

– Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujärjestelmä on kustannustehokkaampi kuin erikoissairaanhoitoon perustuva järjestelmä: varhaisen hoidon tiedetään ennaltaehkäisevän oireen tai häiriön syvenemistä ja vähentävän muiden terveydenhuoltopalvelujen käyttöä, aloitteessa todetaan.

Lue lisää:

Yli 100 000 nuorta kärsii mielenterveyden häiriöistä, ja hoito ruuhkautuu – "Jos on itsetuhoisia oireita, kolme kuukautta on pitkä aika"

Ahdistunut nuori voi jäädä yksin ongelmiensa kanssa puoleksitoista kuukaudeksi – Mieli ry:n tiimipäällikkö: "Heinäkuussa avuntarve räjähtää"

Tutkijat tyrmäävät käsityksen opiskelijoista "laiskanpulskeina syöttöporsaina" – mikä on muuttunut, kun yhä useampi uupuu?

Suosittelemme sinulle