Hyppää sisältöön

Sukupuutto uhkaa jo lähes 30 000 eläin- ja kasvilajia – Joka neljäs tutkituista lajeista vaarassa

Maailman luonnonsuojelujärjestö IUCN on täydentänyt uhanalaisten lajien listaansa.

Rolowaynapina (Cercopithecus roloway) Kuva: Christian Musat / AOP
Yrjö Kokkonen

Kaikista eliölajeista, joiden tilanne tunnetaan, reilu neljännes on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tieto käy ilmi Maailman luonnonsuojelujärjestö IUCN:n julkaisemasta "Punaisesta kirjasta" (siirryt toiseen palveluun), jossa selvitetään maailman eliölajien tilannetta.

Tällä viikolla julkaistuun listaan lisättiin lähes 9 000 uutta lajia. Raportti kattaa nyt 105 732 eliölajin tilanteen. Näistä uhanalaisia on yhteensä 28 338 eli 27 prosenttia kaikista tutkituista lajeista.

Yhdenkään aiemmin uhanalaiseksi luokitellun lajin osalta ei voitu todeta, että tilanne olisi parantunut. IUCN nostaa erityisesti esille Afrikan lajiston, jonka tilanne heikkenee nopeasti, kun metsiä hakataan ja kasvava ihmismäärä metsästää villieläimiä ruuakseen.

Toinen suuri ongelma on ylikalastus sekä makean veden käyttö maanviljelyssä, mikä heikentää olosuhteita joissa ja muissa makean veden lähteissä.

IUCN lisää uhanlaisten listalle useita rauskulajeja, muun muassa kitararauskuja (Rhinobatidae), jotka usein jäävät kiinni kalastajien pyydyksiin sivusaaliina. Nämä lajit on todettu äärimmäisen uhanalaisiksi, eli ovat vain askeleen päässä sukupuutosta.

Kitararausku Kuva: Reinhard Dirscherl / AOP

Listalle otettiin myös seitsemän kädellislajia, joista kuusi elää Länsi-Afrikassa. Esimerkiksi marakatteihin kuuluvan rolowaynapinan (Cercopithecus roloway) kanta on huvennut noin 2 000 yksilöön, jotka sinnittelevät Ghanan ja Norsulunluurannikon metsissä. Nämä kohtalaisen kookkaat apinat ovat suosittua ruokaa ja niiden turkki on arvokas.

IUCN toteaa, että makean veden käyttö maatalouden tarpeisiin haittaa virtaavassa vedessä eläviä lajeja. Esimerkiksi yli puolet Japanin makean veden kaloista on nyt sukupuuttovaarassa.

– Makean veden kalojen katoaminen poistaisi miljardeilta ihmisiltä heidän pääasiallisen ruuanlähteensä, varoittaa IUCN.

Uhanalaisten listalle otettiin nyt peräti 500 syvänmeren kalalajia, joiden tutkiminen on ollut hyvin vaativaa. Luonnontutkijat ovat todenneet, että nekin kärsivät kalastuksesta, öljynporauksesta ja merenpohjan kaivostoiminnasta.

Luonnoneläinten yksilömäärät ovat vähentyneet keskimäärin 60 prosentilla alle 50 vuodessa, IUCN kertoo The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

– Luonnon tuhoutuminen jatkuu nopeudella, jota ei ole koskaan nähty ihmisen olemassaolon aikana, sanoi IUCN:n biodiversiteetin suojeluohjelman johtaja Jane Smart. Hänen mukaansa nopeita toimia tarvitaan tilanteen korjaamiseksi.

Kiinassa järjestetään ensi vuonna YK:n biodiversiteetti-huippukokous.

Artikkelia muokattu 19.7.2019 kello 15:07. Korjattu otsikkoa ja leipätekstiä. Aikaisemmin artikkelissa kerrottiin virheellisesti, että IUCN mukaan uhanalaisia lajeja tunnetaan yhteensä 105 732. Tämä on kuitenkin niiden lajien määrä, joiden tilanne ylipäätään tunnetaan.

Lue lisää:

Uusi tutkimus: Ilmastonmuutos ajaa merien planktonia kohti napa-alueita – kaikki kalat ja merieläimet eivät pysy muutoksessa mukana

Suosittelemme sinulle