Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Flow ja Weekend joutuivat pulaan, tähtiesiintyjät peruivat äkillisesti – Rock-vaikuttaja toivoisi ohareiden tekijöille rajumpia sanktioita

Cardi B:n korvaa Flow'ssa Solange, Swedish House Mafian sijaan Weekendiin levyjä saapuu pyörittelemään Alesso.

Cardi B
Cardi B ei esiinnykään Flow'ssa elokuun alussa. Kuva: Ennio Leanza / EPA
Eelis Bjurström
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänä viikonloppuna Suvilahdessa järjestettävä Weekend Festival tiedotti viime yönä Instagramissa, että pääesiintyjäksi buukattu elektronisen musiikin supertähtitrio Swedish House Mafia joutuu perumaan keikkansa festareilla. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Perjantaiaamuna myös elokuisen, Helsingissä pidettävän Flow Festivalin ylle saapui tummia pilviä. Järjestäjät tiedottivat Instagram-tilillään, että räppäri Cardi B on perunut Euroopan-kiertueensa esiintymiset aikataulupäällekkäisyyksien vuoksi. Korvaamaan saapuu R&B-tähti Solange.

Flow Festivalin taiteellinen johtaja Tuomas Kallio kertoi Ylelle sähköpostitse, että Cardi B:n peruutus varmistui aiemmin tällä viikolla.

– Artisteilla ei ole kansainvälisissä sopimuskäytännöissä peruutussanktiota ja valitettavasti osalle artisteista suunnitelmien muuttaminen tehdyistä sopimuksista huolimatta tuntuu olevan nykyisin liiankin helppoa, Kallio kirjoittaa.

Kallion mukaan korvaamaan saatu Solange on otettu sosiaalisessa mediassa hyvin vastaan.

"Siinä voi jokainen miettiä, mitä ne todelliset syyt ovat"

Swedish House Mafia ilmoitti omilla Facebook-sivuillaan Weekend Festival -esiintymisen perumisen syyksi tuotantopuolen ongelmat, joita ei pystyttäisi korjaamaan lyhyessä ajassa. Weekend Festival kertoi etsivänsä korvaavaa esiintyjää kuumeisesti ja tiedottavan asiasta heti, kun tilanne selkeytyy.

Swedish House
Swedish House Kuva: Kiko Huesca / EPA

Perjantaiaamuna kerrottiin, että festareille oli saatu kiinnitettyä Alesso, joka on Swedish House Mafian tapaan 2010-luvun kovimpia ruotsalaisia elektronisen musiikin tuottajia.

– Eilen päivällä aloimme kuulla Ruotsista huhuja, että Swedish House Mafia olisi perumassa esiintymisensä Suomessa. Pohdimme koko päivän, että mistä on kyse ja mikä on syy. Vasta puolenyön tienoilla tuli varmuus, kun artistit välittivät asiasta viestin, Weekend Festivalin tiedottaja Tomi Lindblom kertoo.

Lindblomin mukaan perumiset eivät johdu lentovaikeuksista tai sairastumisista, jotka yleensä ovat tällaisissa peruuntumisissa syinä. Heillä on sama tieto kuin muillakin, eli kyseessä on vain epämääräiset tuotannolliset syyt.

– Onneksi olimme päivän aikana ehtineet jo hieman varautua asiaan, niin saimme pikapikaa Alesson korvaajaksi.

Suomen festarikesässä on ollut paljon peruutuksia huippuesiintyjiltä. Aiemmin Ruisrockissa pääesiintyjä Travis Scott ja häntä korvaamaan saatu hip hop -trio Migos jättivät keikkansa väliin.

Lindblomin mukaan on täyttä sattumaa, että näin moni, erityisesti huippuartisti, on perunut esiintymisensä tänä kesänä isoilla festareilla.

– Ilkeintä on se, että moni näistä peruutuksista on puhtaasti artistista johtuvia. Siinä voi jokainen miettiä, mitkä ne todelliset syyt ovat. Artisti vain tulee jostain syystä toisiin ajatuksiin, eikä haluakaan esiintyä. Sitten se puetaan tällaisiin tuotannollisiin syihin, Lindblom sanoo.

– Eipä heitä voi tänne pakottaakaan. Heiltä jää sitten suuri esiintymispalkkio saamatta.

Viime vuonna Weekend Festivalilla piti esiintyä räppäri XXXTentacion, mutta hänet tapettiin ryöstön yhteydessä Yhdysvalloissa ennen festareita.

Swedish House Mafia oli viisi vuotta tauolla, ja esiintyminen Weekendissä olisi ollut tauon jälkeen ensimmäinen Suomessa. Jotkut ovat siis saattaneet ostaa lippuja nähdäkseen juuri legendaarisen trion.

Festivaaleille tuleville Lindblom haluaa välittää anteeksipyyntönsä.

– Jos monipäiväiseltä musiikkifestarilta yksi artisti peruu, ei lippurahaa palauteta.

Ylen aamu-tv:ssä vieraili tänään kolme opiskelijapoikaa, jotka kävelivät Turusta Helsinkiin Weekend Festivaliin ja saivat tempauksestaan ilmaisliput. Lindblomin mukaan he ovat jo päässeet perille ja ovat tulossa tapahtumaan innokkaina siitä huolimatta, että Swedish House Mafia perui.

Pitkän linjan keikkavelho toivoisi tähdille kovempia sanktioita

Musiikkipiireissä rockin grand old manina tunnettu Tavastian toimitusjohtaja ja Ruisrockia järjestävä Juhani Merimaa on seurannut Flow'n ja Weekendin ahdinkoa etäältä. Kyseessä on promoottorin painajainen, ja vaikka peruutuksia on tullut nyt poikkeuksellisen paljon, ei ilmiö ole hänen mielestään uusi.

Tänä kesänä festariesiintymisten peruutuksia on nähty eritoten rap-artisteilta. Onko tällainen menettely erityisen yleistä tiettyjen musiikkityylien sisällä?

– Jos Asap Rocky peruuttaa keikkansa, siihen on hyvä selitys. Hän on putkassa. On näitä nähty myös Amy Winehouselta ja Neil Youngiltakin, Merimaa sanoo.

– Tapaus kerrallaan mennään, mutta kieltämättä Tavastiallakin on nähty paljon hip hop -artistien ohareita.

Merimaa toivoisi keikkajärjestäjille parempaa suojaa perumisia vastaan ja ilman pätevää syytä peruville artisteille kovempia sanktioita.

– Yleisesti sanktiot ovat paljon pienempiä kuin järjestäjän tappiot. Oikeusprosessit ovat kansainvälisiä, hitaita ja raskaita prosesseja, eikä niitä hirveän helposti lähdetä käymään, Merimaa sanoo.

– Mutta nyt, jos nämä perumistapaukset yleistyvät, harkitsevat varmasti monet järjestäjät myös turvautumista tähän oikeusmenettelyyn.

Klo 11:56: Lisätty Flow Festivalin taiteellisen johtajan Tuomas Kallion ja Weekend Festivalin tiedottaja Tomi Lindblomin kommentit.

Klo 14:51: Lisätty Juhani Merimaan kommentit.

Lue lisää:

Milloin perutusta keikasta saa rahat takaisin? Voiko surkeasta show'sta vaatia korvauksia? Yhdeksän kysymystä Kilpailu- ja kuluttajavirastolle

Suosittelemme