Hyppää sisältöön

Pietariin ja Viipuriin saa syksyllä ilmaisen sähköisen viisumin – Ei vielä päätöstä, koskeeko myös suomalaisia

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti päätöksen torstaina.

Turistit valokuvaavat Eremitaašin edustalla.
Eremitaaši on Pietarin tärkeimpiä nähtävýyksiä. Kuva: Sven Simon / AOP
Simo Ortamo

Venäjä helpottaa tuntuvasti ulkomaalaisten matkailua Pietariin ja sen ympäristöön.

Lokakuusta alusta lähtien Pietariin ja Leningradin alueelle voi matkustaa sähköisellä viisumilla, jonka voi hankkia internetissä ilman konsulimaksua. Leningradin alue kattaa muun muassa Viipurin ja Karjalankannaksen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut torstaina asiaa koskevan asetuksen, kertoo uutistoimisto Tass. (siirryt toiseen palveluun)

Viisumeita aiotaan myöntää turisteille, liikematkalaisille sekä esimerkiksi urheilijoille, tutkijoille ja taiteilijoille. Niillä voi oleskella viisumissa määritellyllä Venäjän alueella kahdeksan päivän ajan.

Toistaiseksi ei tiedetä, koskeeko päätös myös suomalaisia. Venäjän hallituksen on määrä laatia ennen lokakuuta lista maista, joiden kansalaisille sähköisiä viisumeita myönnetään.

Halvempaa ja helpompaa

Matkailu Pietariin halpenee ja helpottuu huomattavasti, jos Venäjä alkaa myöntää myös suomalaisille sähköisiä viisumeita.

Tällä hetkellä matkatoimistot veloittavat turistin kertaviisumista noin 80 euroa. Käsittelyajat ovat yli viikon pituisia, ja passi on tuon ajan matkatoimistossa tai Venäjän konsulaatissa.

Sähköisen viisumin voi hakea itse ilman välikäsiä, eikä passista tarvitse luopua käsittelyn ajaksi.

Vastaava sähköinen viisumi on ollut käytössä jo noin vuoden ajan Vladivostokin alueella. Viisumeita on myönnetty 18 valtion kansalaisille.

Päätöksestä kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)Lehden mukaan sähköisiä viisumeita myönnetään jo nyt Kaliningradissa vieraileville suomalaisille.

Suosittelemme sinulle