Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Åland Unitedin päävalmentaja valittiin tehtäväänsä vain 24-vuotiaana – naisjalkapallon paremmista edellytyksistä haaveileva Samuel Fagerholm haluaa pelaajiensa olevan tiivis osa saarta

Samuel Fagerholm voitti Åland Unitedin kanssa pronssia heti ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan. Satunnaisen menestyksen sijasta 26-vuotias valmentaja tavoittelee pitkäaikaisempaa menestystä.

Samuel Fagerholm
Samuel Fagerholm opiskeli valmentajaksi Tukholman voimistelu- ja urheilukorkeakoulussa. Kuva: Robert Jansson
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomesta ei löydy montaakaan 26-vuotiasta, joka voisi kehuskella olevansa pääsarjajoukkueen päävalmentaja. Ahvenanmaalta sellainen kuitenkin löytyy – ja vieläpä hyvin pärjäävästä joukkueesta. Jos tarkkoja ollaan, Samuel Fagerholm on luotsannut Åland Unitedia jo yli puolitoista vuotta.

Ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan Fagerholm juhli heti SM-pronssia.

– Kaikki on käynyt todella nopeasti ja mennyt ihan hyvin, vaatimaton valmentaja myöntää.

Fagerholm haaveili itsekin jalkapalloammattilaisen urasta. Paljasjalkaiselle ahvenanmaalaiselle IFK Marienhamn oli luonnollinen valinta, mutta lopulta peliaika edustusjoukkueessa jäi vähäiseksi, eikä Fagerholm päässyt montaakaan kertaa kentälle. Ruotsissa pelit jatkuivat divarissa, ja lopulta ammattilaishaave hautautui jo varhain.

– En vain ollut tarpeeksi hyvä. Oli pakko keksiä jotakin, mistä saisi myös elantonsa, Fagerholm avaa.

Valmennusopit Tukholmasta

Jalkapallosta Fagerholm ei kuitenkaan ollut valmis luopumaan. Opiskelupaikka löytyi laivamatkan päästä Tukholmasta voimistelu- ja urheilukorkeakoulu GIH:ssä, missä Fagerholm kouluttautui valmentajaksi. Valmistumisen jälkeen koetti paluu Ahvenanmaalle.

– Olimme saamassa lapsen avopuolisoni kanssa, joten kotiinpaluu tuntui ajankohtaiselta.

Fagerholm paljastaa aina halunneensa juuri Åland Unitedin valmentajaksi.

– Serkkuni pelasi Åland Unitedissa, kun olin nuorempi. Otin yhteyttä seuraan, josko heillä olisi tarvetta valmentajalle, mutta juuri silloin ei ollut.

Samuel Fagerholm
Åland Unitedin päävalmentaja Samuel Fagerholm ei jatka joukkueen päävalmentajana kauden 2020 jälkeen. Kuva: Robert Jansson

Nuori valmentaja paljasti aikatauluttaneen haaveensa: hän oli päättänyt, että valmentaisi joukkuetta kymmenen vuoden sisällä. Tilaisuus tuli kuitenkin kuin puskista, kun Fagerholm pääsi kesken kauden 2017 Maiju Ruotsalaisen apuvalmentajaksi.

Ruotsalainen ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen kauden päätöskierrosta, ettei jatka saarella. Syyskuussa 2017 seura tiedottikin, että vasta 24-vuotias Fagerholm kantaisi päävalmentajavastuun seuraavalla kaudella ja aloittaisi tehtävässä kauden päätyttyä.

Fagerholm myöntää, että vauhti on ollut huima.

– Olin 24 ja nyt olen vain 26, joten en ole kovin paljoa vanhempi. Kiinnostuin kuitenkin jo peliurani aikana varhaisessa vaiheessa muustakin kuin pelaamisesta ja aloin miettiä kaikkea jalkapallon ympärillä, Fagerholm selittää.

Myös tasa-arvoprojekti

Ahvenanmaalaisluotsille tasa-arvoasiat ovat aina olleet arvojärjestyksessä korkealla. Siksi naisten joukkue tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta.

– Aloin miettiä Åland Unitedia, jotta voisin auttaa ja luoda parempia edellytyksiä juuri naisille. Prosessi on pitkä ja mielestäni siinä on kyse muustakin kuin jalkapallosta. Tämä on tavallaan myös tasa-arvoprojekti.

Fagerholm ei kuitenkaan myönnä, että olisi nimenomaan hakeutunut naisjoukkueen valmentajaksi.

– Tärkeintä on valmentaa intohimoista joukkuetta, jossa pelaajat haluavat olla niin hyviä kuin mahdollista, oli kyse nuorten, miesten tai naisten joukkueesta.

Fagerholm asettikin ennen kauden alkua joukkueelle urheilullisten tavoitteiden lisäksi myös pelikentän ulkopuolisia tavoitteita. Yhtenä niistä on ollut saada pelaajat yhä tiiviimmin osaksi saariryhmää ja sen arkea.

– Moni pelaaja on todella omistautunut eri tyttö- ja naisjoukkueiden valmentamiseen. Olemme järjestäneet konsertteja, mikä on helppo tapa tulla osaksi Ahvenanmaan kulttuuria, täällä on vilkas musiikkielämä. Lisäksi meillä on Itämeri-projekti, jossa yritämme opetella, mitä voisimme tehdä, jotta meri pysyisi puhtaana. Saarelle Itämeri on hyvin tärkeä , Fagerholm luettelee.

Realistisia odotuksia

Viime kaudella pronssille yltänyttä Åland Unitedia pidettiin ennen kauden alkua yhtenä HJK:n suurimmista mestarihaastajista. Tällä hetkellä joukkue on sarjataulukossa vasta kuudentena, kiinni viimeisessä ylempään loppusarjaan oikeuttavassa paikassa. Eroa sarjakärki HJK:hon on 19 pistettä.

– Emme ole onnistuneet maalipaikoista. Viimeistelymme ei ole ollut tarpeeksi kliinistä. Meidän pitää terävöittää tekniikkaa ja harjoitella maalintekoa, Fagerholm listaa.

– Se ei ole aina niin helppoa. Joskus päästessään flow-tilaan hyökkääjä onnistuu kaikessa ja tarvitsee vain yhden paikan, kun taas toisessa matsissa kymmenenkään paikkaa ei riitä.

Nuori valmentaja nostaa kuitenkin esiin joukkueen mainiot esitykset Suomen cupissa. Åland United eteni ensimmäistä kertaa cupin finaaliin, missä HJK vei kuitenkin kirkkaimmat mitalit 1–0-voitolla.

Kulta tulee ennemmin tai myöhemmin.

Samuel Fagerholm, Åland Unitedin päävalmentaja

Naisten liigan menestyksessä Fagerholm perää malttia.

– Tietysti aina pitää haaveilla, mutta jos ollaan realistisia. Kuinka kauan olen ollut täällä... Kun aloin työskennellä joukkueen kanssa, meillä meni todella hyvin ja heti ensimmäisenä vuonna saavutimme pronssia, mikä oli superhyvä suoritus, Fagerholm aloittaa.

– Mitali tänä vuonna olisi todella hyvä suoritus, mutta mielestäni tärkeämpää on vakiinnuttaa toiminta. Jos onnistumme ottamaan mitalin tänä vuonna, minkä todella mielellämme teemme, olemme mielestäni selviytyneet todella hyvin, vaikka emme ehkä niin hyvin kuin osa luuli. Kulta tulee ennemmin tai myöhemmin, Fagerholm lupaa.

Yle näyttää sunnuntaina jalkapallon naisten liigan ottelun FC Honka – Åland United Areenassa kello 13.55 alkaen ja jälkilähetyksenä TV2:ssa kello 20.00.

Lue myös:

Pelipaikan vaihdos avasi ovia: Naisten liigan legenda debytoi maajoukkueessa 30-vuotiaana ja kahta vuotta myöhemmin hän pelaa ensimmäistä kertaa ammatikseen

Kokenut maalivahti Paula Myllyoja siirtyy Italian pääsarjaan – Åland Unitedille historian ensimmäinen pelaajakauppa: "Symbolinen summa"

Suosittelemme