Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

23-vuotias Susijengin lupaava pelaaja Anton Odabasi lopetti uransa vedoten yllättäen arvomaailmaansa: ”2000-luvulla uskaltaisi olettaa terveempää keskustelukulttuuria”

Anton Odabasi perustelee Yle Urheilun haastattelussa lopettamisratkaisuaan. Suomen lupaavimpiin koripalloilijoihin kuulunut Odabasi antaa vertauksen tiedemaailmaan.

Anton Odabasi
Anton Odabasilla olisi voinut olla potentiaalia nousta Susijengin avainpelaajiin. Kuva: AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen koripallon kovimpiin nuoriin pelaajiin lukeutunut Anton Odabasi ilmoitti perjantaina päättäneensä ammattilaisuransa vain 23-vuotiaana. Viime kaudella välivuotta huippukoripallosta pitänyt Odabasi perusteli asiaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Kuluneen vuoden aikana sain rauhassa pohtia asioita syvällisemmin ja koin, että kulkemani reitti ei kohdannut kaikilta osin arvomaailmani kanssa, Odabasi kommentoi.

Odabasi selvensi kommenttiaan Yle Urheilun haastattelussa. Hän nostaa esiin muutamia tilanteita, joita on tullut joukkueissa toisinaan vastaan.

– Pelaajia on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti tai heille huomautetaan vääristä syistä. Tälläisissä tapauksissa muut pelaajat eivät yleensä puutu siihen. Jos taas puuttuvat, toisen pelaajan puolustaminen nähdään useimmiten vääränä ja negatiivisena asiana, Odabasi toteaa.

Tapiolan Hongan junioreista 17-vuotiaana ensimmäisen kerran Turkkiin pelaamaan lähtenyt Odabasi ehti edustaa Turkissa suurseura Fenerbachen junioriakatemiaa (2012–13), ykkösdivisioonassa Denizli Basketia (2015–2016) ja lopuksi liigassa kaudet 2016–2018 Trabzonsporia. Fenerbachen junioriakatemian ja Denizli Basketin välissä Odabasi pelasi kaksi kautta Suomessa Korisliigaa Helsinki Seagullsissa ja Tapiolan Hongassa.

Anton Odabasi
Anton Odabasi sai kaudella 2017–2018 vastuuta myös Susijengin riveissä MM-karsintapeleissä. Kuva: AOP

Maajoukkuepaidassa Odabasi voitti kesällä 2015 alle 20-vuotiaiden B-divisioonan EM-kisat ja hänet palkittiin kisojen arvokkaimpana pelaajana. Suomen miesten koripallomaajoukkueessa Odabasi oli mukana edellisissä MM-karsinnoissa pelaten yhteensä urallaan seitsemän aikuisten maaottelua. Monipuolisella 208-senttisellä Odabasilla olisi ollut varmasti potentiaalia nousta maajoukkueen avainpelaajiin myöhempinä vuosina.

Odabasi puhuu yleisellä tasolla joukkueissa esiintyvästä heikosta keskustelukulttuurista. Hän toteaa, että hän pystyy puhumaan vain kokemuksistaan Turkissa ja Suomessa. Mutta hän uskoo, että ilmiö voinee olla laajempikin. Turkin ja Suomen kaksoiskansalainen Odabasi kertoo keskustelleensa myös muiden joukkueiden pelaajien kanssa.

– He ovat pelanneet muissakin maissa kuin Turkissa ja Suomessa. Heillä on ollut samankaltaisia kokemuksia. 2000-luvulla uskaltaisi olettaa terveempää keskustelukulttuuria, Odabasi toteaa.

Odabasi korostaa, että koripallojoukkueen yhteisenä tavoitteena pitäisi luonnollisesti olla menestyminen. Joukkueen ja pelaajien pitäisi kehittyä, jotta menestystä voisi tulla. Odabasi tekee vertauksen tiedemaailmaan.

– Tieteen kehitys vaatii aina kritiikkiä ja keskustelua sellaisistakin aiheista, jotka eivät välttämättä ole aina mukavimpia. Valitettavan harvassa ovat olleet tilanteet, joissa tällainen keskustelu olisi toteutunut, Odabasi kertoo.

Odabasi koki tämän tilanteen melko ristiriitaiseksi, eikä uskonut voivansa olla oma itsensä ammattilaiskoripalloympäristössä.

Ura päättyi huippukevääseeen

Lopettaminen oli monen tekijän summa, eikä päätös ollut missään nimessä helppo. Sitä piti kypsytellä pitkän aikaa varsinkin, kun ei ollut mitään terveydellistä tai muuta suoraan pakottavaa syytä lopettaa. Päinvastoin Odabasi oli pelannut keväällä 2018 elämänsä parhaat pelit.

Odabasi pääsi esittämään kunnolla taitojaan yhdeksi Euroopan huippusarjoista laskettavassa Turkin liigassa, kun Trabzonsporista lähtivät talousvaikeuksien jälkeen kaikki amerikkalaisvahvistukset.

27 peliminuutin keskiarvolla loppukaudesta syntyneet 14 pistettä ja 6 levypalloa ottelua kohden kertoivat läpimurrosta kovaan liigaan. Melkein heti huippukevään jälkeen Odabasi sai tarjouksen Eurocupia pelanneelta suurseuralta Galatasaraylta.

Anton Odabasi
Monipuolinen Anton Odabasi oli nouseva tähti koripallokentillä. Kuva: AOP

Uran viimeiseen kauteen mahtui kuitenkin Trabzonsporissa muun muassa joukkokärhämä ottelussa Fenerbahcea vastaan ja istumalakko, kun palkkoja ei maksettu ajallaan. Kausi oli jopa temperamenttisena tunnetun Turkin liigan mittakaavassa ainutlaatuinen.

Odabasi koki, että ei halunnut tarttua Galatasarayn sopimukseen. Silloin Odabasi alkoi miettiä syvällisemmin, miksi hän koki sillä tavalla. Ammattilaisuus ja vielä tarjous Galatasarayn kaltaiselta huippujoukkueelta olivat olleet Odabasille aiemmin unelma.

– Listasin ja punnitsin harkiten asioita, mitkä itselleni merkitsevät. En luonnollisesti halunnut tehdä päätöstä hetken mielijohteesta ja halusin olla täysin varma siitä, että päätös lopettamisesta olisi oikea. Lopulta päädyin siihen, että koripallouran lopettaminen on oikea ratkaisu, Odabasi kertoo.

Paljon oppia koripallosta

Odabasi ei koe siirtyneensä uusille kentille liian aikaisin tai heittäneensä hukkaan aikaa koripallon parissa. Hän kertoo saaneensa koripallolta paljon ja tuntee olevansa etuoikeutettu, koska on saanut mahdollisuuden tutustua moniin hienoihin ihmisiin.

Anton Odabasi harjoituksissa
Anton Odabasi kehuu tutustuneensa koripallon kautta moniin ihmisiin, joihin ei olisi muuten välttämättä tutustunut. Kuva: AOP

– Tutustuin erilaisiin kulttuureihin, kansalaisuuksiin ja ihmisiin. Opin itsekuria ja kovan asenteen. Nuoresta saakka minulla on ollut tarkat rytmit harjoittelun suhteen ja opin asettamaan itselleni korkeita tavoitteita. Koen edellä mainitsemani asiat sellaisina, jotka ovat tärkeitä asioita ylipäänsä elämässä, Odabasi sanoo.

Tulevaisuuden suunnitelmista koripallouransa jälkeen Odabasi ei kuitenkin vielä kertonut enempää.

– Useampia asioita olen kaavaillut. En halua lähteä näitä asioita vielä tällä hetkellä lähemmin avaamaan, koska asiat ovat vielä melko alkuvaiheeessa, Odabasi kertoo.

Lue lisää:

Suomen koripallonuorten huippupelaajiin kuulunut Odabasi lopettaa uransa vain 23-vuotiaana

Susijengin lupauksen värikäs kausi – joukkokärhämä, istumalakot ja läpimurto Euroopan huippusarjassa: ”Jopa Turkin mittakaavassa ainutlaatuista”

Suosittelemme