Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nouseeko suomalaisilla syksyllä matkakuume Pietariin? Venäjän viisumiuudistus tekee idänmatkailusta halvempaa ja helpompaa

Venäjä aikoo ottaa käyttöön ilmaisen ja sähköisen viisumin. Vielä ei ole varmaa tietoa, koskeeko uudistus suomalaisia.

Matkustajia Allegro-junan edessä Helsingin päärautatieasemalla.
Jos matkustat junalla Pietariin, tarvitset viisumin. Nykyään viisumi haetaan esimerkiksi matkatoimiston kautta ja se maksaa. Kuva: Jari Pussinen / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sähköisen viisumin käyttöönotto Venäjällä tekee Pietarin alueesta entistäkin houkuttelevamman matkakohteen suomalaisille.

Useat mediat uutisoivat aiemmin tällä viikolla Venäjän ottavan käyttöön e-viisumin, jota voi hakea netissä ilmaiseksi. Pietarissa ja Leningradin alueella eli muun muassa Viipurissa uudistus tulisi voimaan jo lokakuun alusta alkaen.

Suomen Pietarin-pääkonsulaatista kerrottiin sunnuntaina Ylelle, että uudistuksesta ei ole tullut tietoa virallisia kanavia pitkin. Sen vuoksi hekään eivät uskalla vielä vahvistaa sitä, milloin e-viisumi otetaan käyttöön ja koskeeko se suomalaisia.

– Mutta jos Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut ukaasin, kuten lehtitiedoissa sanotaan, kyllä sitä voi pitää aika varmana tässä vaiheessa, sanoo konsuli Sebastian Gahnström.

Todennäköisesti juuri suomalaiset ovat yksi turistiryhmä, jota uudistuksella houkutellaan. Leningradin alueen kuvernööri Aleksander Drozdenko arvioi torstaina uutistoimisto Tassin haastattelussa uudistuksen lisäävän turistimääriä Suomesta ja Baltiasta huomattavasti.

Jos e-viisumi toteutuu, Pietari tulee lähemmäksi.

Sebastian Gahnström

Gahnströmin mukaan Venäjällä on jo nyt käytössä sähköinen viisumi Kaliningradin ja Vladivostokin alueilla.

– Se on nopea, käsittääkseni ilmainen ja tapahtuu täysin verkossa, eli hakijalle prosessi on todella paljon sujuvampi kuin tavallinen viisumimenettely. Emme kuitenkaan tiedä vielä, koskeeko samanlainen järjestely Leningradin aluetta.

Näin e-viisumi eroaa nykyisestä viisumista

Lappeenrantalainen Saimaa Travel on järjestänyt risteilyjä Viipuriin ja jatkoyhteydellä Pietariin parinkymmenen vuoden ajan. Risteilyt Viipuriin ja Pietariin ovat tälläkin hetkellä viisumivapaita, mutta esimerkiksi Allegro-junalla matkustava tarvitsee viisumin.

Saimaa Travelin toimitusjohtaja Kirsti Laine on varma, että e-viisumi lisää matkailua – varsinkin, kun turistien kiinnostus Venäjään on muutenkin kasvamassa.

– Matkavalmisteluista jää iso hankaluus pois.

Nykyään viisumia haetaan usein matkatoimiston kautta. Hakijan on lähetettävä sinne passinsa ja valokuvansa sekä maksettava käsittelystä. Tällä hetkellä matkatoimistot veloittavat turistin kertaviisumista noin 80 euroa.

Matkavalmisteluista jää iso hankaluus pois.

Kirsti Laine

E-viisumia voisi hakea netistä itse ja ilmaiseksi. Kuulostaa lupaavalta, sanoo sunnuntaina Pietarin-junaan noussut oululainen Suvi Palosaari.

– Me jouduimme ottamaan normaalit viisumit ja minä jouduin ottamaan pikaviisumin. Se oli aika kallis.

Ihmisiä Allegro-junan edessä Helsingin päärautatieasemalla.
Ellen, Anna ja Mikael Anthoni nousivat Pietariin menevään Allegro-junaan sunnuntaina aamupäivällä. Heitä Pietari houkuttaa, koska se on "maailmankaupunki" ja lähellä. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Sähköisessä järjestelmässä voi myös olla ongelmansa. Ilta-Sanomat testasi aiemmin tällä viikolla Kaliningradin sähköisen viisumin lomaketta, ja kitkaa syntyi ainakin kuvan lataamisessa.

– Toivottavasti se toimii. Tietysti aina näissä tällaisissa asioissa on toisena puolena se, että toimiiko viisumin hankinta niin helposti kuin sitä kuvataan, miettii matkailuyrittäjä Kirsti Laine.

"Helpommin tänne pääsee kuin Berliiniin"

Suomalaisten matkailijoiden suhde Pietariin on nyt lämpöinen. Se näkyy hyvin Helsingin päärautatieasemalla sunnuntaina, kun aamupäivän Allegro-juna tekee lähtöä. Henkilökunnan mukaan juna on viimeistä paikkaa myöten täynnä – ja niin ovat olleet monet muutkin kesän yhteydet.

Suomalaiset ovat Pietarin-junien matkustajista vain osa. Liikkeellä on sunnuntaina iso joukko Suomesta palaavia venäläisiä matkustajia, mutta esimerkiksi myös yksi australialainen matkailijaryhmä.

Suomalaisia houkuttavat Pietarissa miljoonakaupungin mahdollisuudet. Konsuli Sebastian Gahnströmin mukaan jo jonkin aikaa on ollut näkyvissä ilmiö, että Suomesta mennään perinteisten kulttuurikohteiden ohella myös etsimään uudenlaista kaupunkikulttuuria ravintoloineen ja tapahtumineen. E-viisumin uskotaan nostattavan matkakuumetta Pietariin entisestään.

– Perinteisen viisumin hakeminen on ollut joillekin matkailijoille hintava ja pitkä prosessi. Jos e-viisumi toteutuu esimerkiksi Kaliningradin mallin mukaisesti, Pietari tulee lähemmäksi. Helpommin tänne pääsee kuin Berliiniin, Gahnström sanoo.

Venäjällä on kokeiltu viime vuonna muitakin höllennyksiä viisumimenettelyyn. Esimerkiksi viime vuoden jalkapallon MM-kisojen aikaan pääsylippu otteluun toimi samalla viisumina ja junalippuna. Gahnström luulee tuon kokeilun olevan taustalla nytkin.

– MM-kisojen järjestely on ilmeisesti Venäjän arvion mukaan toiminut hyvin ja nyt halutaan laajentaa tämäntyyppisiä kokeiluja.

Juttua täsmennetty 22.7.2019 klo 12.05: Pietari ei kuulu hallinnollisesti Leningradin alueeseen.

Suosittelemme