Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomen yleisurheilijat nappasivat kaikkien aikojen vähiten mitaleita vanhempien nuorten EM-kisoissa – ainoat mitalit korkeushyppääjiltä

Alle 20-vuotiaiden ja alle 23-vuotiaiden EM-kisoista yhteenlaskettu mitalimäärä on Suomelta kaikkien aikojen heikoin.

Arttu Mattila.
Arttu Mattila oli Suomen ainoa mitalisti alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa tänä kesänä Ruotsissa. Arkistokuva. Kuva: AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen yleisurheilijat keräsivät tänä vuonna historiallisen vähän mitaleita alle 20-vuotiaiden ja alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Asia varmistui, kun alle 20-vuotiaiden Suomen kisajoukkueen viimeiset urheilijat, keihäänheittäjät Sofia Pölkky ja Julia Valtanen jäivät jatkokierrosten ulkopuolelle finaalissa.

Sunnuntaina päättyneissä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa tuli vain yksi pronssimitali, kun 18-vuotias Arttu Mattila otti pronssia korkeudesta päätöspäivänä. Myös alle 23-vuotiaiden EM-kisoista aiemmin tänä kesänä suomalaisurheilijat saavuttivat yhden pronssin. Senkin otti korkeushyppääjä, kun Ella Junnila oli kolmas.

Kaksi pronssia on kaikkien aikojen heikon mitalisaldo suomalaisilta nuorilta yleisurheilijoilta yhtenä vuotena, kun lasketaan yhteen sekä alle 20-vuotiaiden että alle 23-vuotiaiden mitalit. Alle 23-vuotiaiden EM-kisoja ja alle 20-vuotiaiden EM-kisoja on järjestetty samoina kesinä vuodesta 1997 alkaen, kun ensimmäiset alle 23-vuotiaiden EM-kisat järjestettiin tuolloin Turussa.

Aiemmin heikoin molempien vanhempien nuorten EM-kisojen yhteenlaskettu mitalimäärä on ollut kolme. Sekä vuosina 2011 että 2015 Suomi jäi kolmeen mitaliin. Tämän vuoden heikko mitalimäärä on sinällään yllättävä, koska nyt kisanneita vuosina 1997–2001 syntyneitä on pidetty erittäin lupaavina ikäluokkina.

Alle 20-vuotiaissa Suomen nuoret ovat jääneet viimeksi yhteen EM-mitaliin vuonna 2009. Mutta tuolloin Suomi otti kisoissa seitsemän pistesijaa. Tänä kesänä Suomi jäi kuuteen pistesijaa. Tulos on alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Suomen joukkueelta heikoin 2000–luvulla.

Arttu Mattilan pronssi päätöspäivänä tarkoitti sitä, että alle 20-vuotiaissa säästyttiin ikävältä faktalta. Nimittäin viimeksi vuonna 1983 Suomi oli jäänyt ilman EM-mitalia alle 20-vuotiaissa. Toisen kerran Suomi on jäänyt alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa ilman mitaleita vuonna 1970, mutta silloin mukana oli vain muutama suomalaisurheilija. Suomi on ottanut alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa yhden mitalin kolme kertaa 2010-luvulla: Vuosina 2011, 2013 ja 2015.

Alle 23-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden EM-kisojen lisäksi Euroopan tasolla järjestetään alle 18-vuotiaiden EM-kisoja. Ensimmäiset alle 18-vuotiaiden EM-kisat pidettiin vuonna 2016.

Edellisen kerran ikäluokassa taisteltiin EM-mitaleista viime vuonna Unkarissa Győrissa. Siellä Suomi otti kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Seuraavan kerran alle 18-vuotiaat taistelevat EM-mitaleista ensi vuonna Rietissä Italiassa.

Lue lisää:

Arttu Mattila otti Suomen ensimmäisen ja ainoan mitalin nuorten EM-yleisurheilussa viime hetkellä: "Onnistuminen oikeassa paikassa"

Yleisurheilunuorten kirkkain EM-mitalitoivo Saga Andersson jäi ilman tulosta – suomalaismenestys jäämässä todella vaisuksi

Valmennusjohtaja myöntää, että nuorten EM-kisat olivat pettymys – ihmettelee Wilma Murron mitaliodotuksia: "Odottaa sopii, milloin seuraava tason hyppäys tapahtuu"

Suosittelemme