Hyppää sisältöön

Video: Intian kantoraketin lähtö onnistui toisella kerralla

Intian tavoitteena on laskeutua miehittämättömällä avaruusaluksella Kuuhun.

Intia onnistui laukaisemaan miehittämättömän aluksen avaruuteen
Intia onnistui laukaisemaan miehittämättömän aluksen avaruuteen
Juho Takkunen,
Saana Uosukainen
Intian kantoraketti Chandrayaan-2.
Intian Chandrayaan-2 -kuuraketti laukaistiin matkaan heinäkuun 22. päivä Sriharikotassa, Intiassa. Kuva: ISRO / EPA

Intian avaruusalus laukaistiin alustaltaan kohti Kuuta maanantaina hieman puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa Etelä-Intiassa. Avaruusalus on miehittämätön.

Intian avaruusvirasto tviittasi aluksen saapuneen maata kiertävälle radalle ja irtautuneen kantoraketista.

Avaruusviraston johtaja kuvaili maanantaita historialliseksi päiväksi avaruudelle, tieteelle ja teknologialle Intiassa. Myös Intian presidentti Ram Nath Kovind oli paikalla seuraamassa laukaisua.

Kohti Kuuta matkaa kiertorataa kiertämään tarkoitettu alus, laskeutumismoduuli ja kuukulkija. Nämä kaikki on suunniteltu ja rakennettu lähes kokonaan Intiassa.

Lento kestää noin vuoden

Avaruuslennon on määrä kestää noin vuoden ajan. Intialaiset etsivät Kuusta muun muassa jälkiä vedestä. Laskeutumismoduulin on tarkoitus laskeutua taivaankappaleen pinnalle lähellä Kuun etelänapaa.

Kyydissä oleva kuukulkija tutkii kuukiviä ja Kuun pintaa kahden viikon ajan syyskuun alussa.

Alun perin raketti oli tarkoitus laukaista viime maanantaina 15. heinäkuuta, mutta laukaisu peruttiin vain tuntia ennen h-hetkeä. Syynä keskeytykseen oli tekninen vika kantoraketissa.

Intia pyrkii Chandrayaan-2-ohjelmallaan neljänneksi maaksi, joka on lähettänyt aluksen Kuun pinnalle. Aiemmat onnistujat ovat Venäjä, Yhdysvallat ja Kiina.

Intia on investoinut avaruusohjelmaansa viime vuosina voimakkaasti. Avaruusohjelmasta on rakennettu maan kansallista ylpeyttä, jolla Intia pyrkii nokittamaan varsinkin Kiinaa.

Suosittelemme sinulle