Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee marjanpoimijoiden pikkubussiin törmännyttä miestä törkeästä rattijuopumuksesta – thaimaalaiset olivat ensimmäistä päivää Suomessa

Tiistai-aamuna Peräseinäjoella Etelä-Pohjanmaalla sattuneessa kahden auton kolarissa loukkaantui 11 henkilöä. Heidän tilansa on saatu vakautettua sairaalahoidossa.

Poliisin tapahtumapaikalta ottamassa kuvassa näkyy, kuinka pahoin ajoneuvot vaurioituivat. Kuva: Pohjanmaan poliisilaitos

Peräseinäjoella Etelä-Pohjanmaalla sattui tiistaiaamuna ennen viittä (siirryt toiseen palveluun) vakava liikenneonnettomuus.

Pikkubussin ja henkilöauton yhteentörmäyksessä Virtaintiellä Kihniänkylässä loukkaantui yksitoista henkilöä. Heidät kuljetettiin Seinäjoen keskussairaalaan hoidettaviksi.

Kahden kriittisesti loukkaantuneen tila saatiin aamupäivän mittaan vakautettua, kertoo va. johtajaylilääkäri Antero Lassila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä. Myös muiden loukkaantuneiden tila on pystytty vakauttamaan.

Pikkubussista jouduttiin poliisin mukaan poistamaan konepelti ja A-tolppa matkustajaa irrotettaessa. Kuva: Pohjanmaan poliisilaitos

Pikkubussissa thaimaalaisia marjanpoimijoita

Onnettomuusautoissa oli kaikkiaan yksitoista henkilöä, heistä henkilöautossa yksi ja pikkubussissa kymmenen.

Pohjanmaan poliisin mukaan henkilöautoa kuljettanut keski-ikäinen mies loukkaantui vakavasti.

Kaikki pikkubussissa olleet loukkaantuivat. Kaksi heistä vakavasti, kuusi lievästi. Pelastushenkilöstö joutui irroittamaan pikkubussin etupenkillä matkustaneen henkilön autosta.

Pohjanmaan poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) henkilöauto ajautui pikkubussin kaistalle, jossa törmäys tapahtui.Henkilöauto tuli Virtain suunnasta kohti Peräseinäjokea ja pikkubussi oli matkalla vastakkaiseen suuntaan.

Tutkinnan edetessä (siirryt toiseen palveluun)tiistaina rikosnimikkeet ovat muuttuneet siten, että henkilöautoa kuljettanutta miestä epäillään törkeästä liikenteen vaarantamisesta, törkeistä vammantuottamuksista ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Päivystävä palomestari Kaj Ny Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta kertoo, että törmäys oli nokkakolari ja nopeus tilanteessa on ollut kova.

– Massat ja nopeudet ovat olleet kovat. Sitä on mahdoton sanoa, mikä todellinen nopeus on ollut, puhutaan luokkaa 60–80 km/h ainakin, Ny sanoo.

.

Onnettomuudessa loukkaantuneet on toimitettu hoidettaviksi Seinäjoen keskussairaalaan. Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Traumatiimit valmiina

Kenttäjohtaja Olli Laitala Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoitopalveluista toteaa, että aamun onnettomuus oli todella vakava.

– Kun puhutaan Etelä-Pohjanmaan alueesta, puhutaan lähestulkoon suuronnettomuudesta, Laitala sanoo.

Antero Lassilan mukaan sairaalassa harkittin ensin tilanteen hoitamista suuronnettomuutena, mutta tilannetiedon karttuessa todettiin, että siitä selvitään sairaalan omin voimin. Aamuvuorolaiset hälytettiin saman tien töihin ja sairaalaan tuotavia potilaita vastassa olivat asianmukaiset tiimit.

– Vakavammin loukkaantuneille oli traumatiimit ja seuraavaksi vakavimmin loukkaantuneille hoitotiimit, joissa oli lääkärit ja hoitajat, Lassila sanoo.

Paikalla oli loukkaantuneiden saapuessa kymmenen ensihoitoyksikköä, yksi kenttähoitoyksikkö ja lääkärihelikopteri Tampereelta.

Thainkielinen hoitaja haastatteli loukkaantuneet

Loukkaantuneiden hoito on vaatinut resursseja ensisijaisesti keskussairaalan teho-osastolta. Lassilan mukaan tavoitteena on ollut ensin vakauttaa loukkaantuneiden elintoiminnot ja sen jälkeen arvioidaan jatkohoitotarpeet.

Lassila arvelee loukkaantuneiden vammojen olevan tyypillisiä törmäyskolarille. Kolareissa vakavammin loukkaantuneet ovat hänen mukaansa tyypillisesti monivammatilanteita.

Seinäjoella lisähaastetta aiheutti se, että yhdestätoista loukkaantuneesta kymmenen oli thaimaalaisia. Terveyskeskuksesta saatiin tilanteeseen mukaan kuitenkin thain kielen hallitseva hoitaja, joka yhdessä lääkärin kanssa haastatteli kaikki hoitoon tuotavat loukkaantuneet. Hoitaja on nyt sijoitettu ensiapupoliklinikalle.

Resurssit riittivät

Antero Lassilan mukaan Seinäjoen keskussairaalan resurssit riittivät onnettomuuden hoitamiseen.

Lassila arvelee, että jos traumatiimejä vaativia potilaita olisi ollut enemmän, oltaisiin heitä ehkä kuljetettu Tampereelle.

– Resursseja saatiin hyvin ja niitä oli riittävästi. Emme olleet ihan äärirajoilla, Lassila sanoo.

Lassila kehuu myös eri tahojen yhteistyötä ja informaation kulkua, jonka myötä sairaalassa pystyttiin muun muassa varautumaan henkilökunnan tarpeeseen.

Pelastuslaitoksen tiistaiaamuisen arvion mukaan onnettomuusautot ovat ajaneet onnettomuuspaikalla ainakin 60-80 kilometrin tuntinopeudella. (Kuva onnettomuuspaikalta). Kuva: Anne Elhaimer / Yle

"Tärkeintä on, että kaikki selviävät"

Onnettomuusautossa olleet thaimaalaiset olivat Polarica Oy:n palkkaamia marjanpoimijoita. Heistä yksi oli nainen ja muut miehiä.

Marjanpoimijat olivat saapuneet Suomeen maanantai-iltana.

Toimitusjohtaja Jukka Kriston mukaan seurue oli matkalla päivän poimintapaikalle. Kristo on aamun tapahtumista järkyttynyt.

– Tärkeintä on, että kaikki selviävät. Se on meillä nyt päällimmäisin asia, Kristo kommentoi.

Kriston mukaan kaikki autossa olleet olivat thaimaalaisia. Polarica Oy on toimittanut tiedot heidän henkilöllisyydestään poliisille. Myös sairaalalle on annettu pyydetyt tiedot.

Polarica Oy:lla on Suomessa 580 poimijaa, joista 350 Etelä-Pohjanmaa–Pori -akselilla ja muut Lapissa.

Useita ihmisiä on loukkaantunut vakavasti ja osa lievästi pikkubussin ja henkilöauton yhteentörmäyksessä Peräseinäjoen Kihniänkylässä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tiistaiaamun onnettomuuspaikka sijaitsee tiellä 694, noin kymmenen kilometriä Peräseinäjoelta Virtain suuntaan loivasti kaartuvalla tieosuudella.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta oli mukana pelastustöissä aamulla yksiköitä Jalasjärveltä ja Peräseinäjoelta.

Suosittelemme sinulle