Hyppää sisältöön

Raide-Jokerin uusin käänne: Korkein hallinto-oikeus kielsi hakkuut Helsingin Pajamäessä – Todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia koko projektiin

Määräys hakkuukiellosta Patterimäessä on voimassa kunnes hallinto-oikeus on ratkaissut valitukset tai KHO toisin määrännyt.

Havainnekuva: Raide-Jokeri ylittää Kehä I:n Espoossa.
Havainnekuva: Raide-Jokeri ylittää Kehä I:n Espoossa. Kuva: Ramboll Finland Oy
Susanna Siironen

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kieltänyt toistaiseksi pikaraitiotie Raide-Jokerin hakkuut Helsingin Pajamäessä.

Tällä on todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia koko pikaraitiotien aikatauluihin ja kustannuksiin, arvioidaan Raide-Jokerin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

KHO päätti keskeyttää Patterimäen puunkaadot, jotta alueen luontoarvojen turvaamiseksi tehdyt valitukset voidaan tutkia, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri (siirryt toiseen palveluun).

Oikeus myönsi Helsingin luonnonsuojeluyhdistykselle valitusluvan asiassa eilen maanantaina. Myöntäessään valitusluvan KHO asetti puunkaadoille samalla toimenpidekiellon. Oikeus katsoo, että valitukset kävisivät hyödyttömiksi, jos Patterimäen hakkuut Raide-Jokerin tieltä aloitettaisiin nyt.

Määräys hakkuiden kiellosta on voimassa, kunnes Helsingin hallinto-oikeus on ratkaissut valitukset, ellei korkein hallinto-oikeus sitä ennen toisin määrää.

"Ratkaisevaa, kuinka kauan toimenpidekielto voimassa"

Raide-Jokerin projektijohtaja Juha Saarikoski Helsingin kaupungilta toteaa, etteivät toimenpidekiellon tarkemmat vaikutukset ole vielä selvillä.

– Tämä on projektin kannalta hyvin ikävä päätös. Nyt on ratkaisevaa, kuinka kauan toimenpidekielto on voimassa. On hyvin suuri riski, että tämä vaikuttaa koko projektin aikatauluun, Saarikoski toteaa Ylelle.

Pikaraitiotie alittaa Pajamäessa sijaitsevan Patterimäen puiston osittain tunnelissa, ja Raide-Jokerin rakentajien mukaan puunkaadot ovat tarpeellisia tunnelin suuaukkojen läheisyydessä. Hakkuita Pajamäessä ei ole vielä aloitettu.

Saarikoski ei osaa arvioida, kuinka kauan KHO:n asettama toimenpidekielto on voimassa.

Hänen mukaansa tässä vaiheessa on myös mahdotonta arvioida, kuinka pitkä viivästys koko Raide-Jokerin käyttöönotolle voi tulla puunkaatoja koskevien valitusten vuoksi.

– Viive voi olla pahimmillaan pitkäkin, jos oikeusprosessi mennään kaikissa oikeusasteissa, niin tässä ei puhuta kuukausista vaan vuosista, mutta tätä on vaikea lähteä spekuloimaan tässä vaiheessa, Saarikoski sanoo.

Hakkuut oli tarkoitus aloittaa jo toukokuussa

Pajamäki-seura haki alun perin viime toukokuussa ely-keskukselta toimenpidekieltoa hakkuille. Pikaraitiotien rakentamista valmistelevat puunkaadot Pajamäessä oli tarkoitus aloittaa tuolloin.

Pajamäki-seuran mukaan alueelta oli löytynyt keväällä liito-oravien papanapuu, jonka perusteella alue olisi katsottavissa liito-oravan elinpiiriksi. Kesäkuun alussa myös Helsingin luonnonsuojeluyhdistys teki ely-keskukselle oman toimenpidekieltohakemuksensa asiasta.

Ely-keskus linjasi päätöksessään, ettei pikaraitiotien rakentamiselle Pajamäkeen ole esteitä eikä toimenpidekielloille perusteita.

Tämän jälkeen Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Pajamäki-seura jättivät Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen Uudenmaan ely-keskuksen päätöksestä.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi puiden kaatoja koskevan toimenpidekieltohakemuksen välipäätöksessään viime perjantaina. Samana päivänä Helsingin luonnonsuojeluyhdistys haki valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

24.7. kello 12.40 tarkennettu, että valitukset ratkaisee Helsingin hallinto-oikeus.

Aiheesta aiemmin:

Hallinto-oikeudelta ei toimenpidekieltoa Helsingin Pajamäkeen – Puunkaadot Raide-Jokerin tieltä aloitetaan mahdollisimman pian

Hakkuut Raide-Jokerin tieltä lykkääntyivät taas Helsingissä – Kaksi yhdistystä valitti hallinto-oikeuteen, riski pikaraitiotien viivästymiseen

Liito-oravan papanat viivästyttävät Raide-Jokerin hakkuita Helsingissä – "Pitää selvittää, ovatko puut osa suojeltua lisääntymispaikkaa"

Suosittelemme sinulle