Valtava sosiaali- ja terveydenhuollon potilastietojärjestelmä Apotti vaarantaa salassa pidettävät potilastiedot, kirjoittaa Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).
Järjestelmä antaa ammattilaisille lainvastaisen laajat mahdollisuudet tutkia terveydenhuollon potilastietoja ja sosiaalihuollon asiakastietoja.
Asia tuli ilmi Vantaalla, jossa Apotti otettiin ensimmäisenä käyttöön.
Helsingin Sanomat kertoo, että tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on jo puuttunut Vantaan ongelmiin. Aarnion mukaan järjestelmä ei voi laajentua ennen kuin tietosuojaongelma on ratkaistu.
Tietosuojavaltuutettu edellyttää Vantaan kaupungilta ongelmien korjaamista ja on antanut kaupungille syyskuun alkuun aikaa vastineen antamiseen.
Lain mukaan terveystietoja tai sosiaalipalveluiden asiakastietoja saavat katsoa vain kummankin alan tietyt ammattilaiset.
Järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) sekä Helsingissä ja useissa Uudenmaan muissa kunnissa. Sen piiriin tulee 1,6 miljoonan ihmisen tiedot.
"Ongelma on laissa, ei Apotissa"
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen johdossa arvioidaan, että Apotti on väärä kohde syytteille tietosuojaongelmista.
Nyt ilmenneet ongelmat johtuvat ristiriitaisesta, sanoo Helsingin kaupungin vs. sosiaali- ja terveyspalvelujohtaja Maarit Sulavuori.
– Voisi sanoa niin, että laki estää meitä toimimasta järkiperäisesti asiakkaan kannalta.
Hänen mukaansa Apotin laajemmasta käyttöönotosta on suunnitelma, ja sen mukaan edetään tietosuojavaltuutetun kommenteista huolimatta.
– Helsinki ei ole pysäyttämässä Apotin käyttöönoton valmisteluja, Sulavuori sanoo.
Apotti Oy:n toimitusjohtaja Hannu Välimäki on Sulavuoren kanssa samaa mieltä siitä, että pulmana on laki, ei Apotti.
– Laeissa on jonkin verran tulkintakysymyksiä. Ne eivät ole keskenään täysin ristiriidattomia. Sen vuoksi tietorekistereiden käytössä tulevat väistämättä vastakkainasetteluun potilasturvallisuus ja tietosuoja, Välimäki painotti.
Järjestelmän toimittajan näkökulmasta Apotissa ei ole Välimäen mukaan ongelmaa.
– Yhtiömme ei kuitenkaan ota kantaa siihen, miten kukin kunta järjestää omat toimintansa. Rekisterien pitäjät määrittelevät sen, miten asiakkaista ja potilaista kerättyjä tietoja käytetään.
Välimäen mukaan Apotti pystyy hyvin tarkasti säätämään järjestelmäänsä sen, kenen tietoja terveyden- ja sosiaalihuollon kukin työntekijä pääsee näkemään.
"Kaikista käynneistä asiakas- ja potilastiedoissa jää Apottiin lokitieto"
Vantaan kaupungin terveyspalvelujen johtajan Piia Vuorelan mukaan asiakkaan tietosuojasta on huolehdittu Apotissa.
Vaikka Vantaan asiakas- ja potilastiedot ovat samassa järjestelmässä, niin teknisesti sosiaali- ja terveydenhuollon tiedot ovat erotettuna toisistaan eri rekisterikokonaisuuksissa, sosiaalihuollon ja terveydenhuollon rekistereissä.
Lisäksi ammattilaisille on tehty Apottiin yksilöidyt käyttövaltuudet, joiden puitteissa he pääsevät tarkastelemaan vain niitä tietoja, joihin heillä on hoito- tai asiakassuhde sillä hetkellä. Tällöinkin katsotaan tiedoista vain sellaisia, joiden tarkasteluun on asiallinen syy.
– Lisäksi kaikista käynneistä asiakas- ja potilastiedoissa jää Apottiin lokitieto, Vuorela sanoo.
Aiheesta aiemmin:
SK: Suuri sote-tietojärjestelmä tökkii – Apotista puuttuu diagnooseja