Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yle Urheilu esitti suoran kysymyksen Tero Pitkämäestä – keihäänheiton lajivalmentaja kommentoi kaksoisrooliaan: "Olen vähän hankalassa välikädessä"

Toni Kuuselalla on Kalevan kisoissa loistosauma ottaa tukeva ote MM-kisalippuun.

Petteri Piironen pokkasi Vuoden valmentaja -tittelin Urheilugaalassa tammikuussa 2016.
Petteri Piironen pokkasi Vuoden valmentaja -tittelin Urheilugaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Petteri Paalasmaa / All Over Press
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskiviikkona Urheiluliitolta tuli odotettu tiedote: keihäsmestari Tero Pitkämäki ei kilpaile Kalevan kisoissa 3.–4. elokuuta.

Uutinen ei tullut millään tavoin yllätyksenä etenkään sen jälkeen, kun Pitkämäen valmentaja Hannu Kangas ja manageri Tero Heiska olivat vuorokautta aiemmin kieltäytyneet vastaamasta tiedusteluihin suojattinsa kilpailuaikeista.

Keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen ei myöskään kuulunut niihin, jotka olisivat lyöneet vetoa sen puolesta, että Pitkämäki osallistuisi Kalevan kisoihin.

– Ihan hirveästi en ole laskenut Teron varaan missään vaiheessa, niin auki hänen tilanteensa on ollut. On pikemminkin positiivinen yllätys, jos Tero vielä kuntoutuu huipputasolle. Toivottavasti näin tapahtuu vielä, jotta hän pystyisi päättämään uransa Tokiossa niin kuin on suunnitellut, Piironen sanoo Yle Urheilulle.

Pitkämäki on edellisen kerran heittänyt kilpaa Turussa 5. kesäkuuta 2018, jolloin hänen tukijalkansa polvesta katkesi ristiside. Sen jälkeen yleisurheiluväki on odottanut vesi kielellä, milloin seitsenkertainen arvokisamitalisti palaa kilpa-areenoille. Mikäli Pitkämäki haluaa heittää lokakuussa Dohan MM-kisoissa, se edellyttää minimissään MM-rajan, 83 metriä, rikkomista ennen syyskuun 6. päivää.

Sen jälkeen SUL joutuisi todennäköisesti valitsemaan kolmannen MM-edustajan Pitkämäen ja 83,40 heittäneen Toni Kuuselan väliltä, sillä Antti Ruuskanen ja Oliver Helander on jo valittu kisoihin. Mikäli Pitkämäki pääsisi tulevina viikkoina vielä MM-kuntoa edellyttävälle tasolle, tilanne olisi Piiroselle kimurantti: hän on paitsi lajivalmentaja myös Kuuselan henkilökohtainen valmentaja.

Jos maalataan skenaario, että Kuusela heittää Suomen mestariksi ja samalla toistamiseen MM-rajan, voiko Tero Pitkämäki enää ohittaa häntä valinnoissa?

– No se on hyvä kysymys. Olen vähän hankalassa välikädessä, kun olen henkilökohtaisen valmentajan ja lajivalmentajan roolissa. Jos kysyttäisiin ihan puhtaasti henkilökohtaisen valmentajan mielipidettä, se voisi olla aika voimakas ja jyrkkäkin. Sitten taas kun pitää katsoa koko lajin etua, isoa kuvaa sekä Teron saavutuksia ja kokemusta, tietysti se vaikuttaa myös vaakakupissa.

Mikäli edellä maalattu skenaario Kuuselasta Kalevan kisoissa toteutuisi, Piironen lähettää selvän viesti valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkolan suuntaan.

– Totta kai toivon, että jos Toni pystyy voittamaan Suomen mestaruuden hyvällä tuloksella ja että silloin Niemi-Nikkolalla olisi rohkeutta nimetä Toni joukkueeseen. Se antaisi meille mielenrauhan ja vapauden valmistautua MM-kisoihin ihan eri tavalla. Jos valintaa ei tule Kalevan kisojen jälkeen ja Teron kuntoutumista odotetaan, se tarkoittaa, että meidänkin pitää olla koko ajan valmiudessa heittää huippuheitto ja vastata Teron mahdolliselle kauden avaukselle. Silloin meiltä jäisi suunniteltu harjoituspätkä käyttämättä, Piironen sanoo.

Toni Kuusela debytoi Timanttiliigassa Monacossa 12. heinäkuuta.
Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press

Kuusela on suomalaisheittäjistä nostanut eniten tasoaan kuluvana kesänä. Hän lähti kauteen ennätystuloksella 78,45, jota paremmin hän on heittänyt jo kuudessa kesän kilpailussa. Nykyinen ennätys 83,40 nähtiin Paavo Nurmen kisoissa 11. kesäkuuta, minkä lisäksi 80 metriä on rikkoutunut myös kolmessa muussa kisassa.

Heinäkuun alussa heitetyt kaksi edellistä kisaa ulkomailla jäivät kuitenkin tulostasoltaan vaisuiksi: Luzernissa keppi lensi 77,65 ja kolme päivää myöhemmin Monacon Timanttiliigassa vain 74,32. Monacon timanttikekkereihin Kuusela pääsi mukaan päivän varoitusajalla, kun Bernhard Seifert veti nimensä pois osallistujalistalta loukkaantumisen vuoksi.

– Tärkeintä oli, että Toni pääsi haistelemaan ison maailman meininkejä, opettelemaan ulkomailla reissaamista, hotellissa elämistä ja valmistautumista niihin kisoihin. On kuitenkin vähän eri asia valmistautua kansainvälisiin ja kansallisiin kisoihin. Jos Toni pääsee heittämään Dohan MM-kisoissa, siellä ei sitten tarvitse ihmetellä niitä kirkkaita valoja, vaan se tuli tehtyä jo Monacossa, Piironen sanoo.

Jotta Kuusela voisi hengittää vapaammin MM-valintojen osalta, parhaana lääkkeenä toimisi 83 metrin MM-rajan rikkominen toista kertaa tänä kesänä – ja mieluiten Kalevan kisoissa. Mikäli näin ei käy ja Pitkämäki olisi myöhemmin mahdollisessa paluukisassaan heti yli 83 metrin kunnossa, vakaakuppi voisi hyvinkin kellahtaa vuoden 2007 maailmanmestarin hyväksi.

– Tietysti Teron arvokisanäytöt painavat vahvasti vaakakupissa. Hän on osoittanut, että pystyy heittämään jonkun metrin lisää arvokisoissa kuin mitä aikaisemmat tulokset ovat olleet. 85–86 metriä tarkoittaa arvokisoissa kuitenkin vähintään pistesijaa, Piironen sanoo.

– Jos Tero heittää 83 metriä ja Kuuselalla on taulussa 83, on luonnollista, että Tero on vahvoilla. Vanhat näytöt painavat kuitenkin pohjalla niin vahvasti, lajivalmentaja lisää.

Lue myös:

Tero Pitkämäen odotettu kauden avaus siirtyy – jättää Kalevan kisat välistä: "Hän on asettanut tietyt vaatimukset itselleen"

Jukka Keskisalon kenttäennätys on vaarassa, kun Topi Raitanen hyökkää 3000 metrin sileälle Joensuussa: "Lähelle päästään, jos kaikki natsaa ja vauhdinjako on oikea"

Suosittelemme