Japanilaiset ovat nyt innostuneet saunomisesta ja rauhoittumisesta keskellä Suomen luontoa.
– Tähän asti design ja muumit ovat olleet japanilaisten suosikkeja. Aiemmin he tulivat ensin Helsinkiin, mutta kaikki eivät enää pysähdy Helsingissä, vaan menevät suoraan maaseudulle saunomisen ja luonnon takia, kertoo Jyväskylässä asuva, japanilainen Ayana Palander.
Matkailuluvut tukevat Palanderin näkemystä. Esimerkiksi Keski-Suomessa vieraili tammi- ja toukokuun välisenä aikana 440 japanilaista matkailijaa. Määrä on yli puolet enemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten.
Koko viime vuonna Keski-Suomessa kirjattiin yhteensä 1300 japanilaisturistin käyntiä.
Alvar Aalto toi Ayanan Suomeen, mutta sauna vei sydämen
Ayana Palander on asunut yhtäjaksoisesti Suomessa syksystä 2011. Hän työskenteleemuun muassa toimittajana ja kääntäjänä. Lisäksi hän toimii koordinaattorina, kun mediaväki ja japanilaiset matkailijat haluavat tulla Suomeen.
Myös Palander on monien muiden japanilaisten tavoin kiinnostunut Alvar Aallon arkkitehtuurista. Hän aloittikin ensin arkkitehtuurin opinnot Teknillisessä Korkeakoulussa, nykyisessä Aalto-yliopistossa Espoossa.
Sitten intohimon kohteeksi vaihtui suomalainen sauna. Kiinnostus erityisesti yleisiä saunoja kohtaan jalostui kirjaksi, joka on suunnattu japanilaisille.
– Halusin selvittää, mikä yleisissä saunoissa kiinnostaa suomalaisia, sillä kaikilla on kotona peseytymismahdollisuus ja monilla myös on sauna, sanoo Palander.
Palanderin mukaan into yleisissä saunoissa käymiseen liittyy yhteisöllisyyden hakemiseen.
– Nykyajan ihmiset kaipaavat jotain uutta yhteisöllisyyden muotoa ja hakevat uutta kaupunkikulttuuria saunan kautta, toteaa Palander.
Ayana on ollut myös monen japanilaisen tv-ryhmän tulkkina Suomessa. Jyväskylän seudulla Laukaassa hän toimi myös tapahtuman juontajana, kun heinäkuussa kisailtiin saunanlämmityksen MM-tittelistä. Mukana oli joukkueita myös Palanderin kotimaasta.