Hyppää sisältöön

Mauri Ahopelto, 80, teki ensimmäiset kauppansa tutti suussa – nyt hänellä on myymälä, josta löytyy kaikkea kissanruuasta 50 000 vinyyliin

Kuvat ja video kertovat, miltä näyttää Mauri Ahopellon basaaria muistuttavassa myymälässä. Kesälomalaisilla on aikaa pysähtyä mitä erikoisempiin kohteisiin.

Mauri Ahopellon Kaikkea on -myymälässä on myynnissä satojatuhansia käytettyjä ja uusia tuotteita. Kauppias on ripustanut omia humoristisia lausahduksiaan ympäri liikettä. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Jonna Karjalainen

"Asiakas sanoi: Onpa täällä voimakas mullan ja paskan haju. Mauri vastasi: Sinne kun siemenet heittää, niin kasvit haluavat nopeasti raittiiseen ilmaan."

Yrittäjä Mauri Ahopelto, 80, osoittaa kylttiä, joka on kiinnitetty hänen realisointimyymälänsä portinpieleen. Mies on kirjoittanut asiakkaan sanat ylös ja laittanut ne nähtäväksi paraatipaikalle. Kylttiä katsoessaan hän nauraa makeasti.

Asiakkaan sanoissa piilee ainakin palanen totuutta. Lupaus mullan hajusta tulee nimittäin lunastetuksi jo parkkipaikalla, jonka vierustalle on kasattu pinoittain säkkejä.

– Niitä menee kaupaksi joka kesä rekkalasteittain, Ahopelto kertoo.

Mies viittoilee astumaan porteista sisään.

Rantakallio tuli paikallisille tutuksi tanssipaikkana. Vanhassa työväentalossa pitää nyt persoonallista osto- ja myyntiliikettään Mauri Ahopelto. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Lomakausi herättää eloon monet Suomen erikoiset ja tuntemattomammat vierailukohteet. Lomareissun tai mökkimatkan varrella otetaan aikaa pysähtymiseen ja kotimaan tarjonnan tutkimiseen. Erityistä kiinnostusta herättävät kotimaan matkailukohteiden takaa löytyvät tarinat ja persoonat.

Keski-Suomen Karstulassa sijaitsevaa Kaikkea on -realisointiliikettä voi kutsua yhdenlaiseksi nähtävyydeksi. Myyntiartikkeleiden paljous ja kirjava kattaus käyvät selväksi jo entisen työväentalon pihassa. Sinne pystytetyt myyntiteltat ovat täynnä kaikenlaisia hyödykkeitä vaatteista kenkiin ja pakasterasioista kesäkukkiin. Kesäisenä arkipäivänä löytöapajille on saapunut kaikenikäisiä matkailijoita läheltä ja kaukaa.

Pienten – ja vähän isompienkin – shoppailijoiden silmät pyörivät ja yrittäen hahmottaa tarjontaa, joka ei suinkaan pääty pihamaalle. Moni on tullut paikalle ei niinkään tarjonnan, vaan kauppiaan morjenstamisen vuoksi.

Kellot kiehtovat keräilijöitä. Niitäkin on liikkeessä melkoinen valikoima käkikellosta rannekelloihin. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Rakennuksen ovesta astuessa avautuu jälleen toisenlainen maailma, joka tarjoaa uutta ja käytettyä ostettavaa.

Maailmaa voi kutsua Maurin, kaupantekoon kasvaneen kauppiasperheen pojan, unelmaksi.

Kauppias avaa tarinansa vieraille mielellään.

Karkkikauppaa suoraan taskusta ja myyjänä Neuvostoliitossa

Kuinka moni voi sanoa tehneensä ensimmäiset kauppansa tutti suussa? Mauri Ahopelto voi. Hänen vanhempansa pitivät kyläkauppaa Etelä-Pohjanmaalla Soinin Kukonkylässä, ja poika osoitti kiinnostusta kaupantekoon kolmivuotiaana. Silloin myyntiartikkelina olivat kaikenlaiset pikkuesineet.

– Minun on kerrottu kolkutelleen naapurin ovia. Kun ovi avattiin, otin tutin pois suusta ja panin taskuun. Menin sisälle ja tein kaupat. Eteisessä pistin tutin takaisin suuhun ja jatkoin matkaa, Ahopelto kertoo.

– Olivat kuulemma tehneet testejä, olinko osannut antaa rahasta takaisin. Kyllä näin oli tapahtunut, hän jatkaa.

Vanhan työväentalon historiasta muistuttaa katossa killuva diskopallo. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kansakoulussakin pojalla oli taskut täynnä karamelleja ja joulukortteja, jotka vaihtuivat päivän edetessä kolikoiksi ja seteleiksi.

Myöhemmin Ahopelto sai pestin vähittäiskaupasta, joka sijaitsi silloisen Neuvostoliiton puolella Kaitakoskella. Rovaniemeläisen tukkuliikkeen omistama myymälä palveli voimalaitostyömaan väkeä.

– En ollut ikinä käynyt Lapissa. Päätin silti mennä, Ahopelto kertoo.

Ahopellon huumori näkyy ympäri kauppaa ripustetuissa kylteissä. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Työmaan päätyttyä Ahopelto siirtyi tukkuliikkeen palvelukseen Suomen puolelle.

– Olin Rovaniemellä tuoretuote- ja maatalousosaston osastopäällikkönä. Otimme tilauksia vastaan ja rahtiautot veivät ne eteenpäin, mies kertoo.

Vuonna 1972 Ahopelto perusti oman tukkuliikkeen ja pyöritti sen arkea eläkeikään saakka. Silloin tällöin hän kävi meklaroimassa huutokauppaa.

"En olisi tässä, jos olisin lopettanut kaupankäynnin"

Sormien pyörittely ja joutenolo eivät ole ikinä sopineet Ahopellon luonteeseen. Siksi hän päätti vuonna 2003 vaimonsa kanssa tulla Karstulaan pitämään joulutavarakauppaa. Sitten toiminta laajeni.

– Vaimo on ollut aina mukana ja tukena. Olemme tehneet täälläkin töitä yhdessä siihen saakka kun hän sairastui. Hän olisi mielellään nytkin täällä paikalla, muttei pysty, Ahopelto sanoo.

Mauri Ahopelto perusti myymälänsä vuonna 2003 Karstulaan. Valikoimaan kuuluivat aluksi jouluvalot ja -koristeet. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Iloisen ja eloisan miehen katseesta näkee, että yhteisen työarjen päättyminen oli kova paikka.

Puolison henkinen tuki on tänäkin päivänä kantava voima. Vaimo tukee miehensä intohimoa asiakaspalveluun.

– En olisi tässä, jos olisin lopettanut kaupankäynnin ja mennyt sohvalle makaamaan. Asiakkaatkin sanovat, etten ole koskaan pahalla päällä. Miksi olisin? Minähän saan ja voin olla tässä, Ahopelto sanoo silmät tuikkien.

Hän on suuttunut omien sanojensa mukaan elämänsä aikana vain kerran.

– Isä laittoi minut hakemaan postia kolmen kilometrin päästä. Kun olin tullut sieltä, löin karvalakin ja hanskat lattiaan. Hypin niiden päällä kiroten ja manaten. Isä oli sanonut, että älä hermostu, mennään kesällä uimaan. Se oli siinä. Sen jälkeen en ole hermostunut.

"Älä hermostu. Ethän sinä eilenkään hermostunut." Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kauppamiehen luomat suhteet ja verkostot ovat pysyneet tähän päivään saakka. Kaikkea on -myymälän uudet tuotteet tulevat Ahopellolle ilman välikäsiä valmistajilta tai maahantuojilta. Suosittuja tuotteita ovat muun muassa koiran- ja kissanruoka sekä WC-paperi.

– WC-paperipaketista jää käteen 50 senttiä. Tavaraan ei ole lisätty plussia eikä bonuksia. Kulupuoli on pieni, mutta tavaraa menee paljon, Ahopelto summaa.

Realisointiliikkeensä erikoisuuksiksi mies laskee 50 000 vinyylilevyn valikoiman, C-kasetit, soittimet ja keräilijöitä kiehtovat kellot.

Kangaskaupoillekin tullaan Jyväskylästä asti. Joulun korvilla Ahopelto tuo myymäläänsä satojen jouluvalojen valikoiman.

Se, jolle erikoinen realisointiliike tuo mieleen Intian basaarit, ei ole ajatuksensa kanssa yksin.

– Turkulainen pariskunta oli saanut naapureiltaan vinkin tulla käymään Karstulassa. He olivat kiertäneet paljon maailmaa, ja totesivat, että Intiassa on aivan samanlainen liike.

Iskeekö kauppiaalle ikinä ahdistus tavaran määrästä?

– Iskeehän se välillä. Tilat kuitenkin rajoittavat, ettei myyntiin voi ottaa mitä tahansa. Esimerkiksi huonekaluja ei löydy valikoimasta ollenkaan.

"Tavara on halpaa, terapia ei maksa mitään"

Kesätiistaina asiakkaat tulevat kysymään kaikenlaista: Muurikkapannun polttimia, työshortseja, lasipurnukoita ja kaikkea maan ja taivaan väliltä.

– On, on! Kaikkea on!

Mauri kajauttaa ja viipottaa asiakkaan edellä hyllyvälien syövereihin. Jos jotain puuttuu, nouto sovitaan seuraavalle päivälle, sillä esine löytyy todennäköisesti miehen varastoista.

Kaupat syntyvät ja kolikot vaihtavat omistajaa.

– Kesällä tulee linja-autoporukkaa ympäri Suomen. Muualle muuttaneet karstulalaiset palaavat myös kotiseudulleen viettämään lomaa. Ruotsinsuomalaisiakin käy yllättävän paljon.

Historiasta ja keräilystä kiinnostuneille riittää Karstulassa muutakin nähtävää. Moni vierailee ostoksilta päästyään Wanhat Wehkeet -automuseossa ja näyttelyissä.

Ahopelto iloitsee erityisen paljon siitä, että asiakas löytää kaupasta jotain pitkään etsimäänsä. Lähiaikoina ilonhihkaisun aiheutti muun muassa astioiden seasta löytynyt Arabian Myrna-astiaston sokerikon kansi.

Patsaita
Videon kautta pääset tutustumaan Mauri Ahopellon erikoiseen myymälään. Kesällä lomalaiset saapuvat ostoksille ja tervehtimään kauppiasta. Video ja kuvat: Jaana Polamo / Yle

Joidenkin kohdalla kauppias heittäytyy kujeilijaksi.

– Asiakas tuli hakemaan tiettyä kirjaa. Hän vietti puoli päivää kirjahyllyillä etsiessään sitä. Kun kirjaa ei löytynyt, asiakas tuli sanomaan, että Kaikkea on -kyltti pitää ottaa pois. Minä näppäilin sormilla otsaani ja kerroin katsovani tietokoneelta. Tuumailtuani totesin, että yksi kappale vastaavaa kirjaa löytyy. Olin tunti sitten ostanut sen. Ojensin kirjan hänelle: Kas, tässä näin!

– Sellaisiakin tilanteita on, ettei määrättyä esinettä löydy. Silloin mietitään, löytyykö jotain vastaavaa.

Kauppiaalla on aina aikaa vaihtaa muutama sana asiakkaiden kanssa. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kauppias paljastaa, että hänen pirteydensä salaisuus piilee juurikin asiakkaissa ja ainutlaatuisissa kohtaamisissa sekä keskusteluissa. Niissä tilanteissa kiire katoaa.

– Olen ajatellut muuttaa kaupan nimeä hieman: Maurin kauppahuone ja terapia. Tavara on halpaa, terapia ei maksa mitään.

Suosittelemme sinulle