Hyppää sisältöön

Runoilija Aila Meriluoto on kuollut

Meriluoto muistetaan pitkästä ja palkitusta urastaan.

Kirjailija, runoilija Aila Meriluoto
Meriluoto on palkittu muun muassa kolmella Valtion kirjallisuuspalkinnolla ja Pro Finlandia -mitalilla. Kuva: Atro Lahtela / Yle
Eelis Bjurström,
STT

Runoilija, kirjailija, suomentaja Aila Meriluoto on kuollut maanantaina. Hän oli kuollessaan 95-vuotias. Asiasta ilmoitti STT:lle hänen tyttärensä puhelimitse.

Meriluoto syntyi Pieksämäellä opettajapariskunnan lapseksi. Hän julkaisi ensimmäisen teoksensa Lasimaalaus 22-vuotiaana vuonna 1946. Vuonna 1952 ilmestyi runokokoelma Sairas tyttö tanssii, jonka äänekkäimpiin ylistäjiin kuului muun muassa V. A. Koskenniemi.

Meriluoto on palkittu muun muassa kolmella Valtion kirjallisuuspalkinnolla ja yhdellä Pro Finlandia -mitalilla.

Aila Meriluoto vuonna 1979.
Aila Meriluoto vuonna 1979. Kuva: Kalle Kultala

Meriluoto muistetaan myös avioliitostaan kirjailija Lauri Viidan kanssa, jonka ohjaaja Heikki Kujanpää dramatisoi näytelmään Putoavia enkeleitä. Meriluoto ja Viita olivat aviossa kahdeksan vuotta.

Eron jälkeen Meriluoto muutti Ruotsiin neljän Viidan kanssa saadun lapsensa kanssa. Ruotsissa Meriluoto keskittyi proosaan ja käännöstyöhön sekä julkaisi neljä runokokoelmaa.

Kun Meriluoto palasi Suomeen 1974, hän kirjoitti WSOY:n pyynnöstä Viidan elämäkerran. Vuonna 1979 hän avioitui kansantaloustieteilijä, professori Jouko Paakkasen (1928−2004) kanssa. Meriluodon viimeisimmät runokokoelmat olivat Kimeä metsä, Miehen muotoinen aukko sekä Tämä täyteys, tämä paino, jotka julkaistiin vuosina 2002, 2005 ja 2011.

Tunnin henkilökuva Yle Areenassa:

Aila Meriluodon elämästä lisää muun muassa Ylen Elävässä arkistossa:

Aila Meriluoto – runoilija ja vähän muusakin (Elävä arkisto, 1996)

Aila Meriluoto, ylistetty ja väheksytty runoilija

Suosittelemme sinulle