Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Citroen sopii Suomeen paremmin kuin muualle – ajotyylin lisäksi Esapekka Lappi on muokannut sanavarastoaan: "Ei niitä voi Ylellä kertoa"

Suomalaiskuljettaja on yhä ymmällään sitä, miten hyvin ranskalaistallissa on suhtauduttu alkukauden suorituksiin.

Esapekka Lappi Portugalin MM-rallissa 2019.
Esapekka Lappi on ollut alkukauden ajan suurissa ongelmissa Citroenin ajettavuuden kanssa. Kuva: AOP
Jussi Jäkälä,
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle välittää 1. elokuuta alkavan Jyväskylän MM-rallin kanavissaan kattavammin kuin koskaan. Esimerkiksi Yle Areenasta katsottavissa oleva Ralliradio Plus seuraa rallin tapahtumia hetki hetkeltä. Kaiken rallisisällön ja tiedot tulevista televisiolähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli

Kaksi samanlaista Citroenia lentävät suomalaisessa metsämaisemassa kovin eri tavalla. Sebastien Ogierin auton keula nousee hypyissä pystyyn, Esapekka Lapin vastaava menopeli taas pomppaa huomattavasti hallitummin.

Syy eroavaisuuksiin ei ole kuitenkaan autossa, vaan kuljettajissa.

– Nostan kaasun nypyn päällä, silloin auto pysyy paremmin asennossa. Kaasu pohjassa hyppyihin ajettaessa auto alkaa heti keulimaan. Huomasin sen jo Virossa, joten osasin suhteuttaa ajotyyliä testeihin, suomalaiskuski selvittää.

Hetkittäin holtittomasti hyppivä auto ei ole kuitenkaan se suurin huoli, jonka kanssa ranskalaistalli on joutunut tämän kauden aikana painimaan. Citroen ei yksinkertaisesti ole ollut riittävän nopea.

– Autossa on ollut sellaisia asioita, joihin kumpikaan meistä ei ole ollut tyytyväinen. Toyota näyttää huomattavasti helpommin ajettavalta, se reagoi liikkeisiin nopeammin, Ogier kuvailee.

Ogier
Sebastien Ogier ei ole pystynyt vastaamaan Ott Tänakin vauhtiin, mutta ero MM-sarjassa on silti vain marginaalinen. Kuva: AOP

Kuusinkertainen maailmanmestari on silti tehnyt hämmentävän tehokasta työtä. Ogier on voittanut kaksi kisaa ja ajanut kahta kilpailua lukuunottamatta aina palkintopallille. Ranskalainen on kerännyt ainoana kuljettajana Ott Tänakin lisäksi pisteitä jokaisesta rallista. Ero MM-sarjaa johtavaan virolaiseen ennen Jyväskylää on vain neljä pistettä.

Lapilla puolestaan on tilillään yli 100 pistettä Ogieria vähemmän. Ruotsissa suomalainen väläytti ajamalla toiseksi, mutta vastapainoksi Lappi on keskeyttänyt kolme kertaa. Kahdesti syynä on ollut ulosajo.

– Perusajolla ajat eivät ole lähelläkään sitä, mitä niiden pitäisi. Sen vuoksi on yritettävä enemmän, mutta samalla riskit virheille kasvavat, Lappi harmittelee.

Yliyrittäminen johtanut virheisiin

Lappi ei ole kauden aikana peitellyt pettymyksiään. Hetkittäin 28-vuotias pieksämäkeläinen on vaikuttanut jopa lamaantuneelta.

– Ruotsin jälkeen on tullut paljon virheitä. Se johtuu täysin siitä, että emme pysty rakentamaan sellaisia säätöjä, jotka sopisivat ajotyylilleni. En pysty muuttamaan ajamista niin paljon.

Esapekka Lappi ja Janne Ferm palkintopallilla Ruotsin MM-rallissa 2019. Toistaako kaksikko temppunsa myös Korsikalla?
Esapekka Lappi ja Janne Ferm nousivat palkintopallille Ruotsin MM-rallissa. Kuva: Nikos Mitsouras / AOP

Hetkittäin Lappi on ollut huolissaan työpaikastaankin. Suomalaisella on sopimus vielä ensi kaudesta, mutta Lappi on hyvin tietoinen siitä, mitä nykyään Toyotalla ajavalle Kris Meekelle kävi viime vuonna. Brittikonkari sai Citroenilta potkut kesken kauden.

Tallin reaktiot alkukauden surkeisiin tuloksiin ovat kuitenkin yllättäneet Lapin kerta toisensa jälkeen.

– Se on jopa pelottavaa, miten hyvin he tukevat, vaikka kausi on mennyt päin hanuria. Ehkä he näkevät, että kun joskus näilläkin säädöillä pystyn vastaamaan Ogierin vauhtiin, niin ajat paranevat, kun saamme auton minulle sopivaksi. Sitä he odottavat, Lappi pohtii.

Sanat ilmapiiriä rumempia

Lapin kritisoijat ovat saaneet kuluvan kauden aikana ainakin riittävästi vettä myllyynsä. Suomalaistaustaiselta Toyotalta siirtyminen ranskalaiseen toimintakulttuuriin ja maailmanmestari Ogierin kakkoskuskiksi ei ollut Lapilta se odotetuin peliliike – etenkään nykyisten tulosten valossa.

Tallin kaikki mekaanikot ovat ranskalaisia, mutta Lappi on silti sopeutunut joukkoon erinomaisesti.

– He ovat tosi huomaavaisia ihmisiä. Se tarve miellyttää ja kysyä, että onko kaikki hyvin, on välillä jopa vaivaannuttavaa suomalaiselle. Heidän kanssaan on kuitenkin hirmu helppoa toimia, Lappi kehuu.

Lappi on myös opetellut kieltä, ainakin niiden tärkeimpien lauseiden osalta.

– Tosi hyvin taipuu. Osaan jo kettuilla mekaanikoille ja sanoa kaikkia pahoja sanoja. Ne on niin rumia sanoja, että niitä ei voi Ylellä kertoa, Lappi naurahtaa.

"Auto on täällä parhaimmillaan"

Rento sanailu ja huumori kuuluuvat olennaisesti Lapin persoonaan. Vaikeuksien keskellä vitsit ovat vain olleet vähissä. Kotirallin alla hymy on kuitenkin palannut Lapin kasvoille, vaikka testikilpailu Virossa ei suuria Jyväskylän MM-rallia varten lupailutkaan.

– Tuntuu, että olemme hieman muita perässä. Sen huomasi myös Virossa. Pätkä saattoi onnistua tosi hyvin, mutta silti jäimme kärkiajoista. Pidon suhteen menimme kuitenkin testeissä Virosta eteenpäin.

– Uskon, että olemme paremmassa vauhdissa kuin siellä tai missään muussa rallissa. Auto on täällä parhaimmillaan.

Esapekka Lappi
Esapekka Lappi uskoo, että Citroen toimii Suomessa muita ralleja paremmin. Kuva: AOP

Lappi on yhdessä tilastossa kaiken voittaneen talliakaverinsa kanssa tasoissa. Molemmat ovat nimittäin voittaneet kertaalleen Jyväskylässä. Lapille kahden vuoden takainen ykköstila on yhä koko uran ainoa.

Citroen voi yllättää Jyväskylässä, sillä viime vuonna norjalaiskuksi Mads Östberg osoitti kakkostilallaan, että ranskalaistallin autolla voi pärjätä Keski-Suomen soraränneissä. Lappi ei silti lähde kotikisaan ajamaan riskillä ykköstilasta.

Ehjä suoritus on loppukauden tulosten kääntämisen kannalta tärkeämpi asia.

– Yritän miettiä, mitä silloin pari vuotta tapahtui. Haen sieltä niitä hyviä fiiliksiä, ja yritän nauttia ajamisesta. Siihen tilaan on päästävä, koska silloin kaikki onnistuu. Sitten vain odotetaan, mikä sijoitus on.

Lue myös:

Jari-Matti Latvalan kuiva kausi on kestänyt pidempään kuin koskaan – yksinkertainen oivallus saattoi pelastaa koko uran: "Näin ei voi jatkaa"

WRC-tallit ryhtyivät taisteluun Toyotan testietua vastaan – Hyundai-tähti ei säästellyt sanojaan: "Tilanne ei ole vieläkään tasapuolinen"

Rovanperän manageri haluaa suojattinsa siirtyvän WRC-tasolle – sopimus riippuu Tänakin päätöksestä: "Pääsisimme aika varmasti Toyotalle"

Suosittelemme