Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

30 kertaa Hiroshiman ydinpommin tuhovoiman omaava asteroidi ohitti Maan "liian läheltä" ja yllättäen – "Se on kaupungintuhoaja"

Asteroidi on suurin tänä vuonna näin läheltä maan ohittanut kivi, ja se saattaa pitää tittelin itsellään jopa useita vuosia.

Graafikon näkemys asteroidin iskeytymisestä ilmakehään.
Graafikon näkemys tilanteesta, jossa asteroidi iskeytyy Maan ilmakehään. Kuva: AOP
Eelis Bjurström
Avaa Yle-sovelluksessa

Noin sata metriä leveä ja 24 kilometriä sekunnissa lentänyt asteroidi, nimeltään Asteroid 2019 OK, kiiti planeettamme vierestä torstaina neljän aikaan aamulla, kertoo australialainen The Sydney Morning Herald.

Asteroideja lentää maapallon läheisyydestä jatkuvasti. Uutinen on se, että kiven etäisyys maapallosta oli lähimmillään vain 70 000 kilometriä, ja se oli verrokkeihinsa nähden todella suuri.

Vertailun vuoksi, Kuun kiertoradan etäisyys maapallosta vaihtelee noin 350 000–400 000 kilometrin välillä. Maapallon ympärysmitta on noin 40 000 kilometriä.

Asteroidi on suurin tänä vuonna näin läheltä maan ohittanut kivi, ja se saattaa pitää tittelin itsellään jopa useita vuosia. Vastaavan kokoisia asteroideja ohittaa maapallon ehkä kerran vuosikymmenessä.

Juuri keskiviikkona maapallon ohitti kolme asteroidia, mutta ne olivat paljon pienempiä, kauempana ja aikaisin tiedossa.

Asteroidi havaittiin vasta todella myöhään. Astronomit saivat varmistuksen kiven saapumisesta vasta alle 24 tuntia ennen ohitusta.

– Se oli vaikuttavan lähellä. En usko, että asiaa vielä oikein ymmärretään. Tämä oli merkittävä tapahtuma, Monash Universityn apulaisprofessori Michael Brown kertoo The Sydney Morning Heraldille.

– Jos asteroidi olisi osunut maahan, se olisi aiheuttanut räjähdyksen, joka vertautuisi todella, todella suureen ydinaseeseen.

Swinburne Universityn astronomi, apulaisprofessori Alan Duffy arvioi samalle lehdelle, että räjähdyksen energia olisi ollut yli 30-kertainen verrattuna Hiroshimaan pudotettuun ydinpommiin.

– Se on kaupungintuhoaja-asteroidi, joka todellakin tuli aivan liian läheltä.

Katso alta Asteroid 2019 OK:n ohitusta havainnollistava video Twitteristä:

Curtin Universityn tutkija Gretchen Benedixin mukaan dinosaurukset maapallolta hävittänyt asteroidi oli halkaisijaltaan 16 kilometriä.

– Jos Maahan osuisi sata metriä leveä asteroidi, jättäisi se planeettaamme ison jäljen, hän sanoo.

Alkuvuodesta 2013 Venäjän Tšeljabinskin yllä räjähtänyt meteori oli halkaisijaltaan vain 20 metriä. Tapauksessa loukkaantui yli tuhat ihmistä.

Vammoja aiheuttivat muun muassa hajonneiden ikkunoiden lasinsiruista. Räjähdys vaurioitti myös kaupungin teollisuuslaitosta ja noin 3 000 rakennusta.

Nasan mukaan Kuun kiertoradan ja maan välistä lentää vuosittain tusinoittain pieniä, 6–12 metriä halkaisijoiltaan olevia asteroideja.

– Mutta tällaiset tapaukset ovat harvinaisia. Tiedämme, että ennemmin tai myöhemmin jokin asteroideista osuu meihin, apulaisprofessori Duffy sanoo.

Korjaus klo 12.02: Asteroid 2019 OK ei tullutkaan Auringon suunnasta, toisin kuin jutussa ensin luki.

Lue lisää:

Kiinnostaako tiede? Testaa, jäikö alkuvuoden tiedeuutisista mitään mieleen

Jos suuri asteroidi olisi törmäämässä Maahan, kerrottaisiinko siitä meille? 9 kysymystä ja vastausta asteroidien aiheuttamasta uhasta

Suuri asteroidi "hipoo" Maata – Käväisee lähempänä kuin kaukaisimmat satelliitit

Suosittelemme sinulle