Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ott Tänak on Suomen MM-rallin yksinäinen ennakkosuosikki – virolainen kertoi suoraan, miksi ei ole vielä tehnyt uutta sopimusta: "Haluan varmistaa, että olen ensi vuonna oikeassa tallissa"

Virolaistähden taustalla vaikuttava Markko Märtin kävi Jyväskylän testien yhteydessä keskusteluja Tommi Mäkisen kanssa.

Martin Järveoja ja Ott Tänak Suomen MM-osakilpailun jälkeen 2018.
Jyväskylän MM-ralli päättyi viime vuonna Martin Järveojan ja Ott Tänakin juhliin. Sama kaksikko on vahvoilla tälläkin kertaa. Kuva: AOP
Jussi Jäkälä,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle välittää 1. elokuuta alkavan Jyväskylän MM-rallin kanavillaan kattavammin kuin koskaan. Esimerkiksi Yle Areenasta katsottavissa oleva Ralliradio Plus seuraa rallin tapahtumia hetki hetkeltä. Kaiken rallisisällön ja tiedot tulevista televisiolähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli

Viime vuonna uransa ensimmäistä “Jyskälän” voittoa juhlinut Viron Ott Tänak on kuumin suosikki myös tänä vuonna. 150 pistettä kerännyt Toyota-kuski johtaa MM-sarjaa neljän pisteen erolla Sebastien Ogieriin, mutta ero voisi olla suurempikin, ellei Tänakin Yaris olisi pettänyt selvästä johtoasemasta Sardinian kilpailun viimeisellä erikoiskokeella.

Tilanne MM-sarjan kärjessä on kutkuttava, sillä kolmantena oleva Thierry Neuville on vain seitsemän pisteen päässä Tänakista. Rallimaailmaa kiinnostaa pistetilanteen lisäksi myös se, missä tallissa toista ja viimeistä sopimusvuottaan Toyotalla ajava Tänak nähdään ensi kaudella.

Toyota ja Tänak on ollut auton toimiessa sarjan nopein paketti suurimman osan tätä kautta, ja Tommi Mäkisen johtama talli on varmasti vahva vaihtoehto myös tuleville vuosille.

Keväällä Tänak ilmoitti julkisesti toivovansa sopimusta mahdollisimman aikaisin, mutta Jyväskylän testien yhteydessä Tänak kertoi Yle Urheilulle, ettei mitään uutta tiedotettavaa ole.

– Kaikki on edelleen avoinna ja kaikki on mahdollista. Vaihtoehtoja on paljon, ja haluamme ehdottomasti parhaan mahdollisen ratkaisun. Kaikki autot ovat kilpailukykyisiä, ja kaikilla voi voittaa. Haluamme vain varmistaa, että olemme oikeassa tiimissä ensi kaudella, Tänak pyöritteli.

Lokakuussa 32 vuotta täyttävä Tänak sanoo, ettei vaivaa liikaa päätään sopimusasioilla etenkään silloin, kun osakilpailu on lähestymässä. Virolaistähden taustalla vaikuttava vuoden 2003 Jyväskylän kisan voittaja Markko Märtin oli paikalla testeissä, sillä Tänak kertoi, että kaksikolla oli tapaaminen Mäkisen kanssa.

– Hän tekee päätyön, ja itse keskityn ajamiseen ja työntekoon etenkin, kun on kisaviikko.

Malcolm Wilson ja Markko Märtin Ott Tänakista kertovan elokuvan ensi-illassa Tallinnassa huhtikuussa 2019.
Tänakin entinen pomo Malcolm Wilson (vas.) on kertonut, että haluaisi mieluusti virolaisen takaisin M-Sportille. Wilson jutteli Markko Märtinin kanssa Tänakista kertovan elokuvan ensi-illassa huhtikuussa. Kuva: AOP

Märtin korostaa, ettei koe olevansa varsinaisesti Tänakin manageri. Yhteistyö on toiminut hyvin nykyisellä mallilla jo vuosikymmenen ajan.

– Teemme asioita yhdessä, ja autan häntä päättämään, mikä voisi olla milloinkin oikea ratkaisu.

– Ott on hyvässä tilanteessa, sillä hän on nopeimpia, ellei nopein kuski ja hänellä on sopimus päättymässä. Hänellä on erilaisia vaihtoehtoja, jos hän haluaa tehdä jotain uutta, mutta pian hänen täytyy päättää, mitä hän haluaa tehdä.

Toyotalla on ollut luotettavuusongelmia, mutta Märtin kiistää, että niillä olisi mitään tekemistä mahdollisen jatkosopimuksen viivästymisen kanssa. Japanilaistalli on samalla viivalla muiden kanssa.

– Toyota on myös yksi vaihtoehto, jota mietimme myös. Ei meillä ole ollut heidän kanssaan mitään ongelmia.

Märtinin mukaan on ilmiselvää, että kaikki huipputallit ovat kiinnostuneita Tänakin palveluksista tulevina vuosina. Suoritusvarmuus on alkuvuosien kaatojen ja ulosajojen jälkeen kasvanut, ja Tänakista on kuoriutunut nopea sekä luotettava kuljettaja.

– Hän vain on todella hyvä ja kaikki toimii. Hän on oppinut virheistään ja ymmärtää kaiken paremmin nykyään. Ottilla on vähän heikkouksia, Märtin kehuu.

Märkä tie sopisi auraajalle kuivaa paremmin

Koska Tänak siirtyi MM-sarjan kärkeen Sardiniassa, hän lähtee auraamaan tietä Jyväskylässä. Toiveissa on märkä tie.

– Suomessa tie on ihan hyvä, jos on märkää, mutta jos on kuivaa, on se kuin missä tahansa muuallakin putsatessa. Olemme lähteneet alkupäässä muissakin ralleissa, ja toivottavasti olemme kilpailukykyisiä täälläkin.

Ennen Jyväskylää Tänak ajoi Viron rallissa, ja kotiralliin pääseminen oli tärkeä kokemus. Voitto irtosi yli minuutin erolla Hyundain Andreas Mikkelseniin, ja Citroenin Esapekka Lappi jäi lähes puolitoista minuuttia.

– Siinä oli tietysti paljon töitä taustalla, kun valmistautuminen oli tänne, mutta se oli minulle ja Martinille (kartanlukija Järveoja) iso juttu olla mukana. Se oli hieno tapahtuma tänä vuonna, ja järjestäjät olivat tehneet erikoiskokeiden kanssa paljon töitä. Kaikki piti laittaa peliin.

Vaikka virolainen on Jyväskylän MM-rallin selvä voittajasuosikki, työ on vielä tekemättä. Ennakkosuosikin viitta ei kelpaa.

– Aina on paljon kuskeja, jotka haluavat voittaa. Katsotaan, miten käy.

Lue myös:

Jari-Matti Latvalan kuiva kausi on kestänyt pidempään kuin koskaan – yksinkertainen oivallus saattoi pelastaa koko uran: "Näin ei voi jatkaa"

WRC-tallit ryhtyivät taisteluun Toyotan testietua vastaan – Hyundai-tähti ei säästellyt sanojaan: "Tilanne ei ole vieläkään tasapuolinen"

Suosittelemme sinulle