Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Teemu Suninen sai valmistautua kotiralliin paremmin kuin koskaan – suomalainen paljasti lentäneensä ennen Jyväskylää "salaisiin testeihin"

Konkarikartturi Jarmo Lehtisen mielestä Suninen murehtii välillä liikaa, mutta henkinen puoli on silti nuoren kuskin suurin vahvuus.

Teemu Suninen oli vakuuttavassa vireessä Sardiniassa.
Teemu Suninen nappasi Sardiniassa uransa parhaan sijoituksen ajamalla toiseksi. Kuva: AOP
Jussi Jäkälä,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle välittää 1. elokuuta alkavan Jyväskylän MM-rallin kanavissaan kattavammin kuin koskaan. Esimerkiksi Yle Areenasta katsottavissa oleva Ralliradio Plus seuraa rallin tapahtumia hetki hetkeltä. Kaiken rallisisällön ja tiedot tulevista televisiolähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Teemu Sunisen ja Jarmo Lehtisen yhteistyö Sardinian MM-rallissa alkoi kuin elokuvissa: perjantain kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle pohja-aika ilman yhtään yhteistä harjoittelua. Lopulta tuloksena Italiasta oli Sunisen uran paras sijoitus, kun hän nousi Ott Tänakin viime hetken ongelmien takia toiseksi.

Kartanlukijavaihdos Marko Salmisesta paluun MM-sarjaan tehneeseen konkari Lehtiseen oli siis ainakin avausosakilpailun perusteella oikea ratkaisu. M-Sportin Ford Fiestaa käskevä suomalainen tiedostaa, että kakkossijasta parantaminen on Jyväskylässä vaikeaa.

– Yhteistyö alkoi urani parhaalla tuloksella, mutta nyt täytyy olla tyytyväinen, jos olemme vähintään samalla sijalla tai vaikka pykälän alempanakin. Yritetään tehdä työt mahdollisimman hyvin nytkin.

50-vuotias Lehtinen oli koko avausviikonlopun todella innoissaan, eikä innostus ole laantunut. Mikko Hirvosen pitkäaikainen kartanlukija muistuttaa, että autossa on tarkoitus nauttia rallista.

– Olen intoa täynnä kuin ilmapallo, ja on todella hienoa olla takaisin. Se mitä yritin tuoda siihen oli sellaista rauhaa, että Teemu voi keskittyä vain ajamiseen. Kun kilpurissa muistetaan, miksi ollaan siellä, silloin tulee yleensä tuloksiakin. Minä ainakin olen siellä siksi, että ralli on pirun mukavaa hommaa.

– Pätkien aikana saa hymyillä ja nauttia. Ehkä jotain sellaista positiivista fiilistä pystyin tuomaan, ja ehkä siinä vaikutti ihan se ilmapiirin muutoskin, eli sillä ei välttämättä edes ollut väliä, olenko se juuri minä vai joku muu.

Viron rallissa Suninen ja Lehtinen ajoivat Fordin R5-autoa, ja sen jälkeen edessä oli kahden päivän testipaketti Jyväskylän kisaa varten. Valmistautuminen on ollut parempi kuin koskaan aiemmin.

– Ensimmäistä kertaa urallani on ajettu kaksi päivää testejä yhtä rallia varten. Meillä on ollut aika paljon uusia säätöjä autossa tänä vuonna, ja nopeisiin ralleihin on saatu vauhtia. Fiilis autosta on ollut testeissä hyvä, ja sittenhän se nähdään, tuleeko kisan aikana vielä jotain hienosäädettävää, Suninen pohtii Yle Urheilulle.

Jarmo Lehtinen.
Kokenut Jarmo Lehtinen ei vielä Ruotsin rallin aikaan helmikuussa osannut arvata, että hän palaisi kesällä mukaan MM-sarjaan. Kuva: AOP

Enemmän apua muualla

Suniselle Keski-Suomen tiet ovat pääosin tuttuja, joten Lehtisen kokemus nousee arvoon etenkin hieman oudoimmissa osakilpailuissa. Kartanlukijan tehtävä on pitää tunnelma autossa korkealla.

– Kyllähän Teemu tuntee kotikisan hyvin, eikä kotikisaan tarvitse erikseen fiilistä hakea. Heitetään sinne sopivasti jotain vanhoja rallijuttuja sekaan. Onhan se aika huikeaa taas mennä Jyväskylän teillä, ja sitä odottaa vesi kielellä, Lehtinen sanoo.

– Varsinkin näistä uudemmista pätkistä itselläni on jo jonkin verran kokemusta, mutta Leustu on ehkä sellainen, jossa Jarmolla voi olla nuottiin jotain annettavaa, Suninen jatkaa.

Nuotitusyhteyden parantamiseksi kaksikko on katsellut videoita ja käynyt hieman myös maastossa ajelemassa. Lehtinen sanoo, että esimerkiksi Hirvosen ajan nuoteista ei ole uuden kuljettajan kanssa apua.

– Suomea puhutaan ja samoja sanoja käytetään, mutta kyllä jokaisella maestrolla on näissä oma käsialansa. Olin Teemun etuautoryhmässä asfalttikisoissa, ja sitä kautta hänen nuottisysteeminsä ja filosofiansa oli jo aika tuttua. Se helpottaa hommaa.

Teemu Suninen.
Teemu Suninen hakee Jyväskylästä jatkoa onnistuneelle Sardinian kisalleen. Kuva: Tomi Hänninen

Lehtinen kehuu puolta nuoremmassa rattimiehessä etenkin tämän motivaatiota ja sitoutuneisuutta. Paineensietokyky on autossa hyvää, mutta sen ulkopuolella riittää vielä töitä.

– Henkinen puoli on selvästi hänen vahvuutensa, ja hän on todella sitoutunut. Jos joskus tuntuu, että hän kerää paineita, hän kerää niitä vähän helposti jostain muualta. Kisatilanteessa tuntuu, että meno sen kuin paranee, kun vähän joutuu puristamaan.

– Pitäisi vain muistaa nauttia ja rauhoittua rallin aikana, eikä murehtia liikaa. Päätökset on tehty testeissä ja niin sanotusti niillä sitten mennään, Lehtinen evästää.

Salaisissa testeissä

Suninen oli kaudella 2017 lähellä viidettä sijaa Puolan MM-rallissa, ja viime kaudella otteet olivat myös lupaavia Portugalin kolmospaikka parhaana noteerauksena. Tällä kaudella M-Sportin Fordilta odotettiin hyviä tuloksia, mutta etenkin alkukaudella suomalaisella oli vaikeuksia. Sopimus on katkolla, ja kausi on opettanut paljon.

– Silloin aiemmin ajettiin aika kovalla riskillä ja tultiin se, mitä päästiin ja osattiin. Ne olivat hyviä kisoja, joissa itse olin vahvoilla. Olen nyt tiedostanut, että pitkässä juoksussa hullut riskit eivät kannata, ja nyt alun virheiden jälkeen olen saanut tasaisia tuloksia.

– Se on tuonut hyviä hedelmiä nyt tähän puoliväliin tultaessa, mutta toinen puolikas kaudesta on vielä jäljellä. Edelleen on saatava hyviä tuloksia, jotta saisi jonkun tallipaikan ensi kaudeksikin, Suninen murjaisee.

Niin, se ensi kausi. Jyväskylän testien jälkeen Suninen paljasti suuntaavansa omien sanojensa mukaan "salaisiin testeihin", joista hän ei halunnut hiiskua mitään. Kauden aikana tehtäviä salatestejä tapahtuu, sillä esimerkiksi Sebastien Ogier myönsi viime kauden lopussa käyneensä kauden aikana salassa testaamassa Citroenia ennen kuin teki päätöksen siitä, että meni talliin.

Teemu Suninen vauhdissa Mikko Markkulan kanssa MM-rallissa Jyväskylässä 2018.
Viime vuonna Jyväskylässä Suninen ajoi Mikko Markkulan kanssa kuudenneksi. Kuva: Tomi Hänninen

Tähtäin on joka tapauksessa tiukasti kotikisan onnistumisessa.

– Nukutaan, syödään, treenataan, tehdään täyttä työpäivää ja yritetään nukkua hyvin. Käydään muutama hyvän mielen lenkki tekemässä kavereiden kanssa. Siinä yleensä ovat olleet hyvät eväät hyviin tuloksiin.

Kartanlukija ei aio toppuutella vieruskaverinsa menoa. Lehtinen tietää, että menestyminen Jyväskylässä vaatii täyttä tykitystä alusta lähtien.

– Teemu on ammattimies, ja vaikkei WRC-kokemusta niin paljoa ehkä vielä olekaan, hän on ajanut kilpaa koko ikänsä. Hän tietää, mistä on kyse. Jos ryhdyt toppuuttelemaan alussa, on sama jatkaa enää ensimmäisen päivän jälkeen.

– Jos virhe tulee, se on tullakseen. On turha miettiä sitä, tuleeko se ensimmäisellä vai viimeisellä erikoiskokeella. Alusta asti vaan kaasu pohjassa.

Lue myös:

Suuri takaisku! Teemu Sunisen tallitoveri loukkaantui – yksi kauden yllättäjistä jää pois Jyväskylän MM-rallista

Teemu Suninen saa kovan tallikaverin Jyväskylään: Hayden Paddon palaa MM-ralliin yhden kilpailun ajaksi

Jari-Matti Latvalan kuiva kausi on kestänyt pidempään kuin koskaan – yksinkertainen oivallus saattoi pelastaa koko uran: "Näin ei voi jatkaa"

WRC-tallit ryhtyivät taisteluun Toyotan testietua vastaan – Hyundai-tähti ei säästellyt sanojaan: "Tilanne ei ole vieläkään tasapuolinen"

Suosittelemme