Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Attendon hoivakoti sai 200 000 euron uhkasakon Kangasalla – asukkaita oli 40, vaikka lupa oli vain 25:lle

Asukkaille on esimerkiksi annettu vääriä, toisille asukkaille tarkoitettuja lääkkeitä.

Attendo Herttuattaren piha
Yksi hoitaja on kertonut valvontaviranomaisille, että hänen nimensä oli laitettu työvuoroihin, vaikkei hän todellisuudessa ollut töissä. Kuva: Antti Eintola / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Kangasalla toimiva vanhusten hoivakoti Herttuatar on saanut uhkasakon toiminnan puutteiden vuoksi. Aluehallintovirasto antoi Attendon pyörittämälle hoivakodille 200 000 euron uhkasakon henkilöstövajeen ja lääkehoidon puutteiden vuoksi.

Avi harkitsi myös toiminnan keskeyttämistä, mutta päätyi lopulta antamaan määräyksen tehostettuna uhkasakolla.

– Valvontaviranomaiset ovat saaneet useita yhteydenottoja Attendo Herttuattaren toiminnan epäkohdista, muun muassa henkilöstön vähyydestä ja lääkehoitoon liittyvistä ongelmista, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kertoo tiedotteessa.

Avi on antanut Attendo Herttuattarelle ohjausta epäkohtien parantamiseksi, mutta epäkohdat eivät ole korjaantuneet riittävästi.

Attendolla on 11. elokuuta saakka aikaa huolehtia siitä, että hoivakodin kiireisimmät ongelmat korjataan. Jos tilannetta ei korjata, vaihtoehtona on myös toiminnan lakkauttaminen.

Yllätystarkastuksessa havaittiin useita vakavia puutteita

Avi ja Kangasalan kaupunki tekivät Herttuattareen ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin 23. heinäkuuta. Tarkastuksella havaittiin useita vakavia ja pitkään jatkuneita puutteita. Ne ovat vaarantaneet asiakasturvallisuuden yksikössä.

Asukkaita oli tehostetussa palveluasumisessa paikalla 40, vaikka lupa on myönnetty vain 25 asukkaalle. Perushoito ei ole yksikössä ollut asianmukaisella tasolla.

– Asukkaat ovat saaneet vain aivan perushoidon kuten ruuan. Esimerkiksi suihkutuksia on karsittu ja haavahoitoja on siirretty. Asukkailla oli paljon makuuhaavoja, sanoo aluehallintoviraston ylitarkastaja Riikka Haahtela.

Asukkaille vääriä lääkkeitä

Viranomaisten mukaan hoivakodissa on tapahtunut lukuisia virheitä lääkkeiden säilytyksessä, antamisessa ja käsittelyssä.

– Herttuattaren asukkaille on esimerkiksi annettu vääriä, toisille asukkaille tarkoitettuja lääkkeitä. Välillä lääkkeitä on kokonaan unohdettu antaa. Huumausaineiksi luettavia lääkkeitä on myös kadonnut, tiedotteessa kerrotaan.

Avin mukaan hoitajat eivät ole saaneet riittävää ohjeistusta lääkkeiden antamiseen tai työhönsä ylipäätään. Hoitajien nopea vaihtuvuus on aiheuttanut vaaratilanteita yksikössä, sillä hoitajat eivät ole tunteneet asukkaita riittävän hyvin. Yksi hoitaja on myös kertonut, että hänen nimensä oli laitettu työvuoroihin, vaikkei hän todellisuudessa ollut töissä.

– Tilanne on erittäin vakava aina, kun vaihtoehtona mietitään myös toiminnan keskeyttämistä. Palveluntuottajalla on pitkä lista korjattavana. Vaadimme tilanteen korjaamiseksi esimerkiksi selvästi lisää sairaanhoitajia, sanoo aluehallintoviraston ylitarkastaja Riikka Haahtela.

Attendo Herttuatar on saanut luvan yksityisten sosiaalipalvelujen antamiseen 30.9.2016 lähtien. Valviran myöntämän luvan mukaan Attendo saa tuottaa Herttuattaressa tehostettua palveluasumista 25 vanhukselle ja ilmoituksenvaraista palveluasumista 28 vammaiselle.

Suosittelemme sinulle