Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yhdysvallat painostaa WTO:ta lopettamaan Kiinan suopean kohtelemisen – Trump vaatii pohtimaan uusiksi kehitysmaa-asemaa

WTO:n jäsenmaat saavat itse määritellä ovatko ne kauppajärjestössä kehitysmaan asemassa vai eivät.

 Donald Trump ja Xi Jinping.
Kuvituskuva. Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit Japanin G20-kokouksessa Osakassa keäkuussa. Kuva: Brendan Smialowski / AFP
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump painostaa Maailman kauppajärjestöä WTO:ta lopettamaan Kiinan ja monien muiden maiden suopean kohtelun kansainvälisessä kaupankäynnissä. Trumpin perjantaina julkaiseman lausunnon mukaan useat maat saavat erikoiskohtelua WTO:ssa sillä verukkeella, että ne kutsuvat itseään kehitysmaiksi.

Trump pyysi lausunnossaan Yhdysvaltain kauppaneuvottelijaa Robert Lighthizeria käyttämään kaikkia keinoja saadakseen Maailman kauppajärjestöä estämään kehitysmaa-aseman käyttöä sellaisissa jäsenmaissa, joissa taloudellinen tilanne ei sitä edellyttä.

WTO:n jäsenet saavat itse määritellä oman asemansa, mutta toiset jäsenmaat saavat haastaa aseman määrityksen. Kehitysmaat saavat esimerkiksi enemmän liikkumavaraa vientinsä tukemiseen sekä etuja kauppakiistojen ratkaisemiseksi WTO:ssa.

"WTO on rikki"

Trumpin mukaan Kiina ja monet muut käyttävät kauppajärjestön säännöksiä hyödykseen epäreilulla tavalla. Trump sanoi lausunnossaan myös, että WTO on epätoivoisesti uudistuksen tarpeessa.

– Vallitseva tilanne ei voi jatkua, Trump toteaa.

Trump myös kuvaili twiitissään, että WTO on rikki, kun maailman rikkaimmat maat voivat kutsua itseään kehitysmaiksi kiertääkseen WTO:n sääntelyä ja saadakseen erikoiskohtelua.

Vaikka Kiina onkin WTO:ssa kehitysmaan statuksella, on se maailman toiseksi suurin talous ja ykkösenä viennissä. Myös esimerkiksi Etelä-Korea, Singapore ja Kuwait ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat kehitysmaan asemassa WTO:ssa.

Yhdysvallat ja Kiina ovat käyneet kauppasotaa jo pitkään. Lisäksi viime aikoina Yhdysvallat on sanonut Kiinan käyttäneen epäreiluja ja rikollisia keinoja haastaakseen yhdysvaltalaista teknologiateollisuutta.

Lue lisää:

Kiinan talouskasvu hidastui alimmilleen 27 vuoteen – kauppasota Yhdysvaltojen kanssa vaikuttaa selvästi

Trump suivaantui Kiinalle: Eivät ole ostaneet maataloustuotteitamme, kuten lupasivat

Amerikkalaisyritykset Trumpille: Lopeta Kiinan kauppakiista – Tullien aiheuttamia kustannuksia kuvaava laskuri pyörii hurjaa vauhtia

Suosittelemme