Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvosteli rajusti Suomea – eurooppaministeri Tytti Tuppurainen: Suomi tekee sen, mikä sille EU:n puheenjohtajamaana kuuluu

Unkari vastustaa Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitetta sitoa EU-tukirahat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti vuotuisen Unkarin tilaa koskevan puheensa Budapestissa 10. helmikuuta.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti vuotuisen Unkarin tilaa koskevan puheensa Budapestissa 10. helmikuuta. Kuva: Szilard Koszticsak / EPA
Suvi Turtiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

BAILE TUSNAD Unkarin pääministeri Viktor Orbán on arvostellut Suomea rajusti tänään pitämässään puheessa. Orbán pitää sitä naurettavana, kun Suomi on EU-puheenjohtajuuskaudellaan nostanut esiin ongelmat Unkarin oikeusvaltiokehityksessä.

– Tarvitsemme hyviä hermoja, kun suomalaiset ystävämme arvostelevat meitä oikeusvaltion tilasta. Emme saa hymyillä tai nauraa, vaan meidän on pysyttävä rauhallisina ja annettava hyviä vastauksia, Orbán sanoi tuhansille Tusványos-festivaalille kokoontuneille kuulijoille Romanian unkarilaisalueella Transsilvaniassa.

Orbánin mukaan sen sijaan Suomen oikeusjärjestelmään on syytä ihmetellä. Hän nosti esiin perustuslakituomioistuimen puuttumisen ja sen, että presidentti nimittää Suomessa tuomarit.

Hänen mukaansa Unkarin on nyt oltava lujana Suomen kanssa. Yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteista on sitoa EU-tukirahojen saaminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Unkari on yksi EU:n tukirahojen suurimmista saajamaista.

Unkari vastustaa yritystä sitoa tukirahat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Unkarissa hallitusta lähellä olevat mediat ovat jo aiemmin hyökänneet samoilla argumenteilla Suomen oikeuslaitosta vastaan. Unkarin oikeusministeri Judit Varga sanoi Ylelle Tusványosissa, ettei hyökkäys ole hallituksen masinoima, vaikka yhden blogitekstin takana on hallituksen valtiosihteeri Zoltán Kovács.

Lauantainen puhe oli ensimmäinen kerta, kun pääministeri Orbán esitti syytökset itse.

Tusványos on vuosittain pidettävä poliittinen festivaali, jossa pääministeri Viktor Orbán pitää usein merkittäviä linjapuheitaan. Vuonna 2014 hän julisti samassa paikassa Unkarin siirtyneen illiberaaliin demokratiaan.

Suomi noudattaa EU:lta saatua mandaattia

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ei ole perehtynyt tarkemmin Orbánin lausuntoihin. Hän on kuitenkin perillä Unkarista kantautuneista äänistä, jotka ovat arvostelleet Suomen tavoitetta ajaa oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen sidottua EU-tukirahaa.

– Tässä ei ole kysymyksessä mikään Suomen aloittama prosessi Unkaria vastaan, vaan kysymyksessä on EU:n parlamentin tekemä aloite siitä, että Unkarin asioista neuvosto kävisi keskustelun ja Unkaria kuultaisiin. Parlamentti on tehny tämän aloitteen jo vuosi sitten, Tuppurainen kertoo.

Tuppuraisen mukaan Suomi noudaattaa siis ainoastaan Euroopan parlamentilta saatua mandaattia.

– Suomi tekee tässä nyt sen, mitä meille unionin puheenjohtajamaana kuuluu. Me johdamme puhetta ja emme ole minkäänlainen yleinen syyttäjä asiassa.

Juttua päivitetty klo 16.10: Juttuun lisätty eurooppaministeri Tuppuraisen kommentit.

Suosittelemme