Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomalaisnainen saanut koronavirustartunnan Italiasta, kaksi altistunutta suomalaista eristyksissä kotonaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin mukaan tartunnan saanut nainen on kuumeinen, mutta hyväkuntoinen.

Jari Strömberg,
Sara Salmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Husissa on todettu koronavirustartunta. Husin mukaan tartunta varmistui tänään keskiviikkona iltapäivällä.

Tartunta on saatu Milanosta Pohjois-Italiasta. Potilas on työikäinen suomalaisnainen, joka oli hakeutunut Husiin hoitoon.

Nainen palasi Suomeen sunnuntaina. Hän on Suomessa ollut kontaktissa kahteen ihmiseen, jotka on tavoitettu. Molemmat ovat oireettomia ja tällä hetkellä eristyksissä kotioloissa.

Jos heille ilmaantuu oireita, heidät ohjataan Husin mukaan suoraan hoitoon. Heidän ei tässä vaiheessa uskota levittävän koronavirusta.

Husin mukaan nainen oli saanut oireet nopeasti saavuttuaan Suomeen. Yli 15 minuuttia kestäviä lähikontakteja hänellä on ollut oireiden ilmantumisen jälkeen Suomessa vain kaksi. THL selvittää tällä hetkellä naisen matkareittiä ja siellä mahdollisesti tapahtuneita kontakteja.

Tartunnan saanut nainen oli matkustanut yksin eikä hän ollut tullut suoralla lennolla Helsinkiin.

Husin mukaan potilas on tällä hetkellä osastohoidossa. Potilasta kuvaillaan kuumeiseksi, mutta hyväkuntoiseksi. Koronavirukseen ei ole spesifiä lääkitystä, joten hoitona on normaali flunssahoito ja eristys.

Husin Infektiosairauksien linjajohtaja ylilääkäri Asko Järvinen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Suomessa koronaviruksen ei pitäisi tällä hetkellä levitä eikä tartuntariskiä siten olisi.

Järvisen mukaan suomalaisten tietoisuus siitä, kuinka toimia mahdollisten oireiden ilmaantuessa on hyvä.

Järvinen kertoi, että nainen oli toiminut ohjeistusten mukaisesti ja ottanut ensin puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon, missä oli tehty riskiarvio ja johdatettu potilas heti näytteenottoon.

Järvisen mukaan potilaan kohdalla toiminta on mennyt "kokolailla kuin Strömsössä".

Husin ja THL:n tiedotustilaisuuden voi katsoa klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Lue myös:

Helsinki nostanut valmiutta koronaviruksen vuoksi – Johtajalääkäri: Potilaat erillisiin yksiköihin ja tarvittaessa kotikaranteeniin

Hus kartoittaa hoitopaikkoja koronaviruspotilaille – eristystiloja löytyy jokaisesta sairaalarakennuksesta

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme