Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Someguru Pekka Sauri joutui kohun keskelle ja päätyi pohtimaan vastuutaan netissä: "100 000 seuraajaa on enemmän kuin usealla maakuntalehdellä"

Pekka Sauri lopetti #rakentavatwiittaaja-palkinnon repivän keskustelun takia. Nyt hän pohtii eettisiä periaatteita Twitter-keskustelulle.

Pekka Sauri.
Pekka Sauri. Kuva: Katriina Laine / Yle
Kaija Kellman
Avaa Yle-sovelluksessa

Aktiivinen Twitter-keskustelija Pekka Sauri joutui runsaat kaksi viikkoa sitten somekohun keskiöön aloittamansa #rakentavatwiittaaja-tunnustuksen takia. Sauri kannusti ihmisiä rakentavaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa perustamalla rakentavan twiittaajan palkinnon. Se ei ollut virallinen tunnustuspalkinto, vaan muiden ihmisten ehdotuksiin perustuva ja Saurin viikottain julistama tunnustus rakentavasta keskustelijasta Twitterissä.

– Aloitin rakentavan twiittaajan perinteen viime vuoden kesäkuussa mielijohteesta, kun silloinkin keskusteltiin siitä, miten myrkyllinen Twitter on. Halusin nostaa sellaisia keskustelijoita, jotka eivät mene henkilökohtaisuuksiin ja jotka eivät käytä alatyylistä kieltä, sanoi Sauri Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Runsas viikko sitten Sauri kuitenkin lopetti palkinnon jakamisen. Palkintoa arvosteltiin esimerkiksi siitä, että se tukee etuoikeutettujen asemaa.

– Ajatuksena oli tukea rakentavaa keskustelukulttuuria, mutta rakentavuus muuttui repivyydeksi. Jottei keskustelu olisi muuttunut vieläkin repivämmäksi, oli parempi todeta, että keskustelu oli elänyt aikansa.

Helsingin yliopiston organisaatioviestinnän työelämäprofessori Pekka Saurille tuli yllätyksenä, että rakentavan twiittaajan perinteestä oli yhtäkkiä tullut yhteiskunnallinen instituutio, jolta ryhdyttiin vaatimaan tasapuolisuutta ja vaadittiin ottamaan huomioon erilaisia näkemyksiä.

– Tarkoituksena ei ollut laisinkaan, että joitakin asioita ei saisi ottaa esille. Kyse oli keskustelutyylistä ja yrityksestä ymmärtää toista osapuolta.

Pekka Sauri harkitsee toimituksellista etiikkaa

Sauri katsoo, että hänen 103 000 seuraajaansa Twitterissä on iso media, jonka pitää olla vastuullinen ja antaa erilaisille näkemyksille näkyvyyttä. Hän pohtii parhaillaan, mitä periaatteita ja mitä toimituksellista etiikkaa hän alkaa noudattamaan.

– 100 000 seuraajaa on enemmän kuin usealla maakuntalehdellä. Suhtaudun siihen nyt niin, että olen ikään kuin media ja minun täytyy ajatella toimintaani mediana.

Pekka Sauri uskoo, ettei kohu ollut turha. Parhaassa tapauksessa kohu vie keskustelua eteenpäin siitä, mikä on sosiaalisen median tavoite ja ydin. Sauri ei usko, että siihen saadaan koskaan lopullista ratkaisua, koska kuka tahansa voi kirjoittaa sosiaaliseen mediaan mitä tahansa. Hän kuitenkin luottaa siihen, että ihmiset voivat oppia.

– On yhteisen kulttuurin kysymys, millainen keskustelu vie asioita eteenpäin ja mikä aiheuttaa vain mielipahaa.

Sauri kertoo saaneensa kritiikkiä etuoikeutetusta asemasta tunnustusten jakamisessa ja myös siitä, että rakentavan twiittaajan puolustajat olivat vankassa asemassa mediassa ja politiikassa.

– Koetin asettua kriittisen vähemmistön asemaan ja ymmärrän kritiikin. En halua tyrmätä kritiikkiä. Yritän miettiä, miten kritiikki pitäisi ottaa huomioon.

Myös rakentavan twiittaajan arvostelijat joutuivat nimittelyn kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Saurin mielestä kehenkään ei pitäisi suhtautua epäasiallisesti. Hän toivoo, että keskustelussa nähtäisiin asia ja sen perustelut eikä luokiteltaisi keskustelijoita johonkin kategoriaan. Saurin mielestä ihmisten luokittelu voi viedä huomion kokonaan keskustelijan perusteluilta.

Kuuntele koko haastattelu : Pekka Sauri: "Ymmärrän saamaani kritiikkiä Twitterissä"

Suosittelemme