Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Professori Tuomas Ojanen Unkarin kritiikistä: Valtiosääntötuomiostuin ei ole oikeusvaltion tae, monissa muissakaan länsivaltioissa sitä ei ole

Valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mielestä Unkarin pääministeri Viktor Orbán on hakoteillä arvostellessaan Suomen oikeusjärjestelmää.

Tuomas Ojanen.
Professori Tuomas Ojasen mielestä Orban on väärässä arvostellessaan Suomen oikeusjärjestelmää ja tuomarinimityksiä. Kuva: Linda Tammisto / Helsingin yliopisto
Pirjo Auvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Unkarin arvostelu parhaillaan EU-puheenjohtajamaana toimivaa Suomea kohtaan kiihtyy.

Viikonloppuna arvostelijoiden joukkoon liittyi Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Orbánin mielestä Suomen ei pitäisi ruveta mestaroimaan oikeusvaltioperiaatteista, koska ne eivät Suomessakaan toteudu.

Erityisenä pilkan aiheena Orbán piti sitä, ettei Suomessa ole valtiosääntötuomioistuinta. Orbán arvosteli Suomea myös siitä, että presidentti nimittää tuomarit.

Orbán puhui viikonvaihteessa tuhansille Tusványos-festivaalille kokoontuneille kuulijoille Romanian unkarilaisalueella Transsilvaniassa.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mielestä Orbánin kritiikille ei ole perusteita.

– Ei perustuslakituomioistuin ole oikeusvaltion tae, Ojanen sanoo.

Ojasen mukaan Suomen oikeusjärjestelmä noudattelee pohjoismaista mallia, johon ei kuulu erillistä perustuslakituomioistuinta.

– Sellaista ei ole Ruotsissa, ei Norjassa, ei Tanskassa eikä Islannissa, Ojanen luettelee.

– Eikä monessa muussakaan länsimaassa kuten ei esimerkiksi Britanniassa tai Alankomaissa. Eli jos pelkästään perustuslakituomioistuimen olemassaolo olisi oikeusvaltion tunnusmerkki, niin moni länsimaa ei ehtoa täyttäisi, Ojanen lisää.

Oikeusvaltion toimivuutta arvioitaessa pitääkin Ojasen mukaan tarkastella esimerkiksi tuomioistuinten riippumattomuutta, kansalaisoikeuksien toteutumista ja sananvapauden tilaa.

Näissä kokonaisarvioissa Suomi sijoittuu oikeusvaltioperiatteiden toimivuudessa aivan maailman kärkisijoille.

Presidentti riippumaton tuomarien nimittäjä

Ojasen mukaan Orbán on väärässä myös tuomarien nimitystapaa arvostellessaan.

– Suomessa tuomarien nimitys on annettu presidentin tehtäväksi juuri siitä syystä, että presidentin katsotaan olevan riippumaton päivän- ja puoluepolitikoinnista, Ojanen perustelee.

Lisäksi tuomarinimityksiä eivät valmistele virkamiehet vaan erillinen, riippumaton tuomarinvalintalautakunta, joka tekee esitykset valtioneuvostolle.

Orbán on selvästi suivaantunut siitä, että EU-puheenjohtajamaana Suomi ajaa EU-tukien ja oikeusvaltioperiatteiden nivomista yhteen. Käytännössä tuet olisivat leikkautumassa juuri Orbánin johtamalta nyky-Unkarilta.

Ojasen mukaan Orbán syyttää suotta Suomea tukien ja oikeusvaltioperiaatteiden nivomisesta yhteen. Aloite on alun perin EU-komission, joka on jäsenvaltioiden hallituksista riippumaton.

Ojanen kertoo itsekin olleensa jo hyvä aikaa ennen Suomen EU-puheenjohtajuutta eduskunnan kuultavana komission aloitteesta.

Lisää aiheesta:

Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvosteli rajusti Suomea – eurooppaministeri Tytti Tuppurainen: Suomi tekee sen, mikä sille EU:n puheenjohtajamaana kuuluu

Mistä Orbánin hyökkäys Suomea vastaan johtuu? Yle selvitti asiaa Unkarin poliittisen eliitin kesäpäivillä

Suosittelemme