Hyppää sisältöön

Helteet koettelevat Kainuun sotea – "Vuoden hankalin aika"

Helteisiin pyritään varautumaan, mutta usein törmätään resurssipulaan.

Sänky ovien edessä sairaalassa.
Helteet nostavat päivystyspalveluiden kysyntää Kainuussa. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle
Milka Krogerus

Helteet nostavat päivystyspalveluiden kysyntää, mutta Kainuun soten resurssit eivät välttämättä anna periksi suuremmalle valmistautumiselle. Helteen takia henkilöstömäärää nostetaan pääasiassa suurten yleisötapahtumien aikaan.

Helle näkyy terveydenhuollossa perinteisesti nestehukkana ja uupumuksena, mutta myös vaikeampina tapauksina kuten aivoverenkiertohäiriöinä ja sydänkohtauksina. Ikääntyneillä ja monisairailla helle voi aiheuttaa olemassa olevien sairauksien tavallista runsaampaa oireilua.

– Pienempiä kuivumisia on pilvin pimein, mutta meillä oli heinäkuun lopussa myös infarkteja, joita hoidettiin leikkauksilla, kertoo Kainuun sote päivystyspalveluiden ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari.

Heinä-elokuussa monet poliklinikat ovat kiinni, vakituiset työntekijät ovat lomalla ja maakunnassa on paljon päivystyspalveluita tarvitsevia lomalaisia. Lisäksi suuri osa vakituisesta henkilökunnasta lomailee, mikä johtaa helposti henkilökunnan kokemusvajeeseen.

– Heinä-elokuun vaihde on vuoden hankalin aika. Siihen kun osuu vielä kunnon helteet, niin meillä on huonompi valmius vastata tavanomaista runsaampaan kysyntään.

Aikaisempien vuosien pitkistä ja rajuista helteistä on Kainuun sotella otettu oppia, mutta kaikkia ongelmia ei ole ratkaistu.

– Aivotyö on tehty ja ihmisiä osataan ohjeistaa, mutta mitä tulee sulkuihin ja taloudelliseen varautumiseen, se on toinen asia. Muutos tuntuu vievän aikaa ja tietenkin myös rahaa.

Koukkari toivoo, että helteisiin valmistauduttiin laajemmin niin henkilöstöpoliittisesti, taloudellisesti, kuin myös rakennusteknisesti. Näin ongelmilta voitaisiin välttyä. Asiaa pohtiessaan Koukkari lainaa osuvasti Albert Edelfeldtiä.

– Jos tekee samoilla menetelmillä aina, ei kannatta odottaa eri tulosta, Koukkari sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti?Lataa se tästä!

Suosittelemme sinulle