Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Etiopia kertoo istuttaneensa 350 miljoonaa puuntaimea päivässä – saattaa olla ennätysluku

Pääministeri johtaa hanketta, jolla yritetään estää metsien katoamista ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia jo ennestään kuivassa Etiopiassa.

Katunäkymä Etiopian Mekelessä.
Etiopian Mekelessä katunäkymästä voi löytää vihreää. Kuva: Michael Tewelde / AFP
Saana Uosukainen,
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Afrikassa Etiopiassa oli maanantaina erityinen puiden istutuspäivä, johon osallistui maan virkamieskunta pääministeriä myöten.

Etiopian innovaatio- ja teknologiaministeri Getahun Mekurian mukaan maa istutti 12 tunnin aikana 350 miljoonaa puuntaimea, kertoo BBC.

Valtioon sidoksissa oleva media Fana Broadcasting Corporate kertoo, että puita istutettiin yli 224 miljoonaa.

Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin mukaan viherhankkeen tavoitteeseen päästiin. Hän osallistui taimien istutukseen itsekin.

Suomessa istutetaan vuodessa noin 150–160 miljoonaa puuntaimea.

Luonnonvarakeskuksen (Luken) erikoistutkija Jaana Luoranen pitää Etiopian ilmoittamia istutuslukuja kovina, joskaan ei täysin mahdottomina.

– Aika hurjaltahan tuo kuulostaa, että 350 miljoonaa päivässä. Riuskaotteinen istuttaja voisi urakoida ehkä sen 2 000 taimea tuossa ajassa. Koko määrän istuttamiseen tarvittaisiin siis... ainakin 175 000 ihmistä, jotka tekisivät koko ajan töitä. Kai se mahdollista on, Luoranen pohtii.

Etiopiassa asuu noin 110 miljoonaa ihmistä. Tiedossa ei ole, kuinka moni heistä osallistui istutuspäivään.

Pääministerin johdolla Etiopian #Greenlegacy-kampanjan tavoitteena on muun muassa lisätä viheralueita Etiopiassa ja saada kansalaiset tietoisiksi metsien tärkeydestä. Tavoite on istuttaa neljä miljardia puuta touko–lokakuun aikana.

Etiopian maatalouden virkamiesten mukaan maassa on istutettu ainakin 2,6 miljardia puuta.

Akaasiametsä Etiopiassa.
Akaasiametsää Etelä-Etiopiassa. Kuva: AOP

Metsänhoitoa edistävä hyväntekeväisyysjärjestön Farm African mukaan Etiopiassa vain 4 prosenttia maa-alueesta on metsää. Vielä 1900-luvun lopulla metsää oli noin 30 prosenttia.

Metsien väheneminen on johtunut laidunalueiden lisääntymisestä, metsien liikakäytöstä sekä ilmastonmuutoksesta.

Etiopian keskilämpötila on lämmennyt 1,3 astetta vuosina 1960–2006, ja kuumien päivien määrä noussut yli 70:llä, erityisesti kesäkuukausina. Sademäärän arviointi on vaikeaa mittaustilastojen puutteiden takia. Kuivuuskaudet on kuitenkin lisääntyneet ja pahentuneet.

Maanantaina taimien istutukseen osallistui etiopialaisten lisäksi myös YK:n ja Afrikan unionin työntekijöitä sekä ulkomaiden lähetystöjen työntekijöitä. Myös Suomen suurlähetystö Addis Ababassa kertoi Facebookissa osallistuneensa puiden istuttamiseen.

Edellinen istutusennätys tehtiin vuonna 2017 Intiassa, jossa istutettiin 66 miljoonaa puuntaimea.

Ei ole tiedossa, onko ennätyksiä listaava Guinness World Records seurannut Etiopian ennätysyritystä. Pääministerin toimiston mukaan puiden laskemiseen on kehitetty erityinen ohjelmisto.

Kritiikkiä ja kiitosta

Kaikki eivät olleet tyytyväisiä kampanjaan. Pääministeri Abiy Ahmedia on myös arvosteltu siitä, että hän yrittää kääntää huomion pois maan ongelmista.

Etiopiassa etniset ristiriidat ovat pakottaneet arvioiden mukaan 2,5 miljoonaa ihmistä pois kodeistaan.

Twitterissä pääministeriä myös soimattiin toimittajien sanavapauden rajoittamisesta ja likaisista kaduista.

Guardianin haastatteleman Edinburgh Napier Universityn professorin Dan Ridley-Ellisin mukaan puiden istuttaminen ei vain auta hillitsemään hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Muut hyödyt ovat aavikoitumisen vähentyminen kuivissa maissa.

Jättityräkkejä Etiopiassa.
Kynttelikkötyräkkejä Pohjois-Etiopian Negash-vuoren lähellä.

Ridley-Ellisin mukaan puut tarjoavat myös esimerkiksi suojaa, ruokaa, polttoainetta ja raaka-ainetta lääkkeisiin.

Hän muistuttaa, että puunistuttajan mantrasta, joka kuuluu "oikea puu oikeassa paikassa".

Lue lisää:

Maapallon kasvipeitteinen ala kasvaa – tutkijat ihmeissään Kiinan ja Intian saavutuksista

Islanti yrittää palauttaa viikinkien saarelta tuhoamat metsät – apuna käytetään Suomessa kehitettyä pottiputkea

Mullistava tutkimustulos: Puiden istuttaminen on tehokkaampi ja halvempi kuin mikään muu ilmastonmuutoksen torjuntakeino

Maailman koululaisten ilmastokokouksen päätös: 100 miljoonaa puuta ympäri maailmaa istutetaan torjumaan ilmastonmuutosta

Suosittelemme