Hyppää sisältöön

"Istuin seitsemän tuntia kymmenen asteen pakkasessa pahvilaatikossa" – Katso kuvista, kuinka luontokuvaajan kärsivällisyys palkitaan

Teemu Sirkkala, 21, on nuoresta iästään huolimatta kokenut kuvaaja. Luontokuvauksen suosio lisääntyy Suomessa.

Teemu Sirkkalan leipätyö on merivoimissa. Kuvaaminen on vapaa-ajan harrastus ja loma-aikojen työ. Kuva: Juha Jolkkonen
Timo Leponiemi

Teemu Sirkkalan kiinnostus kuvaamiseen alkoi kymmenkunta vuotta sitten äidin kameralla. Melko pian äiti huomasi, että poika käyttää liikaa hänen kameraansa.

– Ostin sen kameran äidiltä. Lintukuvauksen ura lähti alkuun lintujen ruokintalaudalta.

Lintuharrastuksen Sirkkala aloitti jo kuusivuotiaana. Sen laukaisi käynti lintutornilla, jossa hän pääsi katsomaan lintuja kokeneen harrastajan kaukoputkella.

Lintukirjoja katsellut Sirkkala alkoi luetella näkemiään lintulajeja ja sai tunnistustaidoillaan lintukonkarin haukkomaan henkeään. Tänä päivänä Teemu Sirkkala järjestää opastettuja linturetkiä.

Luontokuvauksen suosio on viime vuosina ollut nosteessa. Suomen Luonnonvalokuvaajat (SLV) ry:n puheenjohtaja Kari Wallgren kertoo, että digiaikakaudella lähes jokaisella on ainakin jonkinlainen kamera käytössä.

Wallgren kertoo, että viimeisen kuuden vuoden aikana naisten osuus SLV:n jäsenistössä on noussut kymmenestä prosestista kolmasosaan.

– Syytä siihen pitäisi kysyä naisilta itseltään, mutta jos minulta kysytään, niin sanoisin, että tekniikka on kehittynyt siihen suuntaan, että sitä ei pidetä enää niin teknisenä. Kun kolmekymmentä vuotta sitten oli filmin lataamiset ja järjestelmäkamerat, niin ehkä miehet pitivätkin sen tietoisesti sellaisena, että se vaatii valtavasti teknistä osaamista, vastaa Wallgren.

Liikkeellä jo paljon ennen auringonnousua

Se, että tänä päivänä kuvataan paljon ja kuvia on tarjolla paljon, on Sirkkalan mielestä vain positiivista. Se pistää tekemään enemmän töitä kuvien eteen ja tuo lisää haastetta.

Teemu Sirkkala istui pahvilaatikossa seitsemän tuntia 10 asteen pakkasessa saadakseen kuvan kuningaskalastajasta. Kuva: Teemu Sirkkala

Tavallisesta harrastajakuvaajasta Teemu Sirkkalan erottaa muun muassa se, että hän nousee usein jo kolme tuntia ennen auringonnousua kameransa kanssa vaikkapa suon reunaan istumaan.

– Yksi hienoimmista kokemuksistani on se, kun istuin seitsemän tuntia kymmenen asteen pakkasessa pahvilaatikossa kuvaamassa kuningaskalastajaa. Pahvilaatikossa siksi, ettei ollut kunnon piilokojua.

Kännykällä vai järkkärillä?

Luontokuvaamisen voi aloittaa jopa kännykän kameralla, mutta sillä pitää yleensä päästä lähelle kohdetta. Lintukuvissa järjestelmäkamera ja pitkät objektiivit ovat tarpeen.

Pikkulokki nappaamassa päivänkorentoa. Tätä tilannetta Teemu Sirkkala odotti seuratessaan lintujen toimia. Kuva: Teemu Sirkkala

Teemu Sirkkala myöntää, että rahaa kamerakalustoon on mennyt, mutta se on myös sijoitus työkaluun. Rahaa tulee kuvien, taulujen ja kalenterien myynnistä, hääkuvauksista sekä näyttelyistä. Niiden ansiosta kalusto on saatu maksettua ja jäänyt vähän ylikin.

Laitteistoon sijoitettua rahaakin tärkeämpänä Sirkkala pitää etsimen takana olevaa kuvaajan pääkoppaa.

– Tärkeää on löytää oma tyyli ja oma tapa, jolla ilmaisee itseään kuvien kautta. Monet paikat tulevat kuvattua moneen kertaan, mutta Suomen suvessakin jokainen aamu ja ilta on erilainen. Esimerkiksi syrjäisellä metsälammella on mahdollisuus erittäin monenlaisiin kuviin.

Varhaiset aamut tarjoavat hyviä kuvaushetkiä. Kuva: Teemu Sirkkala

Tutustu kameraan – ja kuvauskohteisiin

Nuoria kuvaajan alkuja Sirkkala kannustaa kuvaamaan ja opettelemaan kuvauskohteensa ja kameransa.

– Siinä on hyvä olla ajatus siitä, mitä on hakemassa ja ymmärrys oman laitteen suorituskyvystä. Se on paljon muutakin kuin laukaisimesta painamista.

Hyvä kuva saattaa syntyä hyvällä tuurilla, mutta toisinaan se vaatii paljonkin ennakkovalmisteluja ja ajatusta siitä, mitä kuvaan haluaa. Nykypäivän kameroilla kuka tahansa voi saada otettua hyvän kuvan, Sirkkala kannustaa.

Sosiaalisesta mediasta, esimerkiksi Youtubesta, on helppo löytää videoita, joissa opetetaan kameran käyttöä.

– Sen jälkeen voi lähteä luontoon ja alkaa etsimään ja seuraamaan kuvattavia kohteita. Tärkeintä on maltti, ettei lähde suinpäin ryntäämään, vaan pikkuhiljaa lähestyy kohdettaan ja opettelee tuntemaan sen.

Tytönkorento. Kuva: Teemu Sirkkala

Kuvauskohteet kannattaa valita oman henkilökohtaisen kiinnostuksen mukaan.

– Lintuja, ötököitä, kasveja, mitä tahansa, neuvoo Teemu Sirkkala.

Korjattu 1.8.2109 klo 10:58 kohtaa, jossa käsiteltiin naisten osuutta SLV:n jäseninä. Wallgrenin mielipide naisten osuuden kasvun syystä oli artikkelin aikaisemmassa versiossa muodossa, josta saattoi saada vaikutelman, että se esitettiin yleisenä faktana.

Suosittelemme sinulle