Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mies juoksi Suomussalmelta Ouluun 40 tunnissa: "Puolangan vaarat olivat reissun vaikein paikka"

Äärettömän pitkiä juoksumatkoja tekevä oululainen Jyrki Leskelä juoksi heinäkuussa 234 kilometrin matkan Raatteesta Ouluun.

mies työntää lastenrattaita Oulun torilla
Oululainen Jyrki Leskelä juoksi 234 kilometrin matkan Raatteesta Ouluun. Kuva: Jyrki Leskelän kotialbumi
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oululainen Jyrki Leskelä on ultramaratoonari, joka juoksee satojen kilometrien matkoja. Heinäkuun alussa hän päätti pakata juoksukärryn ja juosta Suomen talvisodan kunniaksi Suomussalmen Raatteesta Ouluun.

– Se on historiallinen matka ja yksi Suomen kapeimpia kohtia. Siitähän ne neuvostoliittolaisetkin yrittävät marssia läpi, Leskelä sanoo.

Leskelä on harrastanut juoksemista 12-vuotiaasta asti. Parikymppisenä hän aloitti maratonit ja innostui ultramaratoneista juostessaan vuonna 2017 Nuorgamista Helsinkiin.

– Innostus tähän lähti siitä, kun selailin kalenteria ja perusarki kävi tylsäksi, kun siinä oli autotallin siivousta ja lasten kanssa leikkimistä. Tarvitsin aikuisten ihmisten juttuja.

Ultrajuoksijalla tuo aikuisten juttu tarkoitti 234 kilomerin matkaa juosten, työntäen samalla 30 kilon kärryä, johon hän oli pakannut parin vuorokauden edestä juomaa ja ruokaa.

– Tuntuihan se idea aika hurjalta siinä vaiheessa, kun olin juossut kuusi tuntia ja kävin Suomussalmella hampurilaisella. Matkaa oli vielä jäljellä 194 kilometriä ja parhaat mäet edessä.

– Ja kyllä, ne Puolangan vaarat olivat reissun vaikeimmat paikat. Ilmankos se on vaarojen Puolanka.

Jyrki Leskelä Oulussa
Jyrki Leskelän mukaan pitkille juoksumatkoilla pitää olla terve ja hyvin varustettu. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Helpotuksia Leskelän matkan varrelle toivat suklaa, olut ja sipsit. Myös hyvä peruskunto auttoi 40 tuntia ja 58 minuuttia kestäneellä matkalla.

– Oluen piti olla alkoholitonta, mutta olin ostanut vahingossa kolmosolutta, naurahtaa Leskelä.

Helpoksi mies ei tempaustaan kuvaile, vaikka hänen kunto onkin huippuluokkaa.

– Eihän sitä ikinä pääse siihen kuntoon, että nämä olisivat helppoja. Mutta jos cooperissa menee kolme kilometriä 12 minuutissa, niin se riittää. Myös varusteiden pitää olla hyvät ja eikä sairaana saa lähteä reisuuun.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme sinulle