Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Katy Perryn hitti tuomittiin plagiaatiksi Los Angelesissa

Valamiehistö kuuli Perryn Dark Horse -hitissä elementtejä gospelräppäri Flamen kappaleesta.

Katy Perry
Yhdysvaltalainen Katy Perry esiintymässä Glastonbury-festivaalilla Britanniassa vuonna 2017. Oikeudessa laulaja vakuutti, ettei hän ole kuullut Flamen Joyful Noise -kappaletta. Kuva: Nigel Roddis / EPA
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Los Angelesin oikeus on tuominnut Katy Perryn Dark Horse -hitin plagiaatiksi. Vuonna 2013 julkaistussa kappaleessa on tuomion mukaan käytetty elementtejä gospelräppäri Flamen eli Marcus Grayn kappaleesta Joyful Noise, joka on julkaistu vuonna 2008.

Gray lakimiehineen syytti Perryä ja hänen tuottajiaan Joyful Noisen taustabiitin lainaamisesta ilman lupaa.

Voit vertailla kappaleita Youtubessa:

Viikon kestäneessä oikeudenkäynnissä Perry ja hänen tuottajansa Dr. Luke (Lukasz Gottwald) totesivat, etteivät he ole koskaan kuulleet Flamen varsin tuntematonta kappaletta. Puolustus vetosi lisäksi siihen, että kappaleiden yhtäläisyydet ovat yleismusiikillisia aiheita, joilla ei ole tekijänoikeuksia.

Gray ja hänen lakimiehensä vetosivat siihen, että Joyful Noise on riittävän tunnettu kantautuakseen Perryn ja hänen tuottajiensa korviin. Kappale löytyy muun muassa levyltä, joka on ollut Grammy-ehdokkaana.

Grayn näkemyksen mukaan tapaus on tuhrinut hänen mainettaan kristillisenä gospelartistina. Erityisesti Dark Horsen musiikkivideoversion kuvaston Gray yhdistää antikristilliseen noituuteen, pakanallisuuteen, mustaan magiaan ja Illuminati-salaseuraan.

Yhdeksänhenkinen valamiehistö tuomitsi Dark Horsen yksimielisesti plagiaatiksi. Perrylle määrättävistä korvauksista päätetään tiistaina.

Oikeudenkäynnistä on uutisoinut mm. New York Times.

Voiko fiiliksen kopioida?

Populaarimusiikin tekijänoikeuksista on alettu vääntää erityisesti sen jälkeen, kun Robin Thicke ja Pharrell Williams saivat plagiointituomion vuonna 2015. Blurred Lines -hitti (2013) muistutti oikeuden päätöksen mukaan liikaa Marvin Gayen vuonna 1977 julkaisemaa hittiä Got to Give It Up. Monet pitivät erikoisena, että Gayelta lainattua oli muun muassa kappaleen fiilis.

Thicke ja Williams tuomittiin korvaamaan Gayen perikunnalle lopulta noin 5 miljoonaa euroa.

Pharrell Williams sjunger i mikrofon
Pharrell Williams oli yksi tuomituista, kun oikeus katsoi Blurred Lines -kappaleen olevan plagiaatti vuonna 2015. Kuva: EPA / Jens Noergaard Larsen

Stairway to Heaven kaikkien aikojen tapaus?

Led Zeppelinin Stairway to Heavenin ikoniset alkutahdit ovat unohtumattomat myös ulkomusiikillisesti. Onko kyseessä plagiaatti Spirit-yhtyeen instrumentaalikappaleesta Taurus? Kysymystä on puitu kymmeniä vuosia, eikä saaga loppunut edes losangelesilaisen oikeuden vapauttavaan päätökseen vuonna 2016.

Niin vain introa arvioidaan taas syyskuussa, tällä kertaa San Franciscon oikeudessa.

Ed Sheeran.
Marvin Gayen perikunta syyttää myös Ed Sheerania plagioimisesta. Kuva: EPA / ENNIO LEANZA

New Yorkissa Ed Sheerania vastaan käytävää plagiointioikeudenkäyntiä lykättiin, kunnes tapaus Stairway to Heaven on puitu San Franciscossa. Suomessa vastikään ensimmäistä kertaa vierailleen brittimuusikon kimpussa on Marvin Gayen edesmenneen tuottajan Ed Townsendin perikunta. Townsend kirjoitti Let's Get It On -kappaleen yhdessä Gayen kanssa.

Korjattu 30.7. klo 16.41: Ed Sheeranin kimpussa on Marvin Gayen edesmenneen tuottajan Ed Townsendin perikunta, ei Marvin Gayen perikunta, kuten jutussa aiemmin todettiin.

Suosittelemme sinulle