Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo: Orbánin Suomi-kritiikki rajua ja perusteetonta, vaatii pääministeri Rinteeltä vastalausetta

Kokoomusjohtaja Petteri Orpon mielestä Rinteen hallitus toimii oikein, kun se EU-puheenjohtajana ajaa tukileikkuria unionin perusarvoja polkeville jäsenmaille.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo
Kokoomusjohtaja Petteri Orpolta ei heru ymmärrystä Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puheille ja toimille. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pirjo Auvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesälomailevalla Petteri Orpolla (kok.) alkaa olla päivä päivältä vähemmän ymmärrystä Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia kohtaan, vaikka miehet johtavatkin kokoomuslaisia veljespuolueita.

Orpon mielestä Orbán pyrkii kääntämään kaiken huomion pois Unkarin demokratian epäkohdista ja käy vastahyökkäykseen yhä rajummin.

Viikonvaihteessa osansa sai parhaillaan EU-puheenjohtajamaana toimiva Suomi.

Orbánia vaikuttaa ärsyttävän erityisesti se, että Suomen mielestä EU-tukia saavien jäsenmaiden on noudatettava unionin yhteisiä arvoja kuten esimerkiksi oikeusvaltioperiaatetta, johon sisältyy muun muassa riippumaton tuomioistuinlaitos, ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja sananvapaus.

Orpon mielestä Rinteen hallitus toimii oikein, kun se EU-puheenjohtajana korostaa, että vastaisuudessa unionin yhteisiä arvoja rikkovilta mailta kuten Unkarilta pitää voida leikata EU-tukia.

Orbánin mukaan Suomi ei voi huomautella Unkarin demokratian puutteista, kun Suomella itsellään ei ole perustuslakituomioistuinta, tuomarit nimittää presidentti ja eikä Suomen Akatemia ole riippumaton vaan opetusministeriön talutusnuorassa.

Orpolta tunnustusta Tuppuraiselle

Orposta Orbán on Suomi-kritiikissään täysin väärässä.

– Jos yhden maan pääministeri arvostelee Suomea perusteettomasti ja mielestäni vielä vääristellyin tiedoin niin silloin hallituksen ja Suomen pääministerin pitää siihen vastata ja puolustaa Suomea ja oikaista selkeitä vääriä tietoja, hän sanoo.

Orpo antaa tunnustusta Eurooppa-ministeri Tytti Tuppuraiselle (sd.), joka on torjunut myös aiemmat unkarilais-kritiikit.

– Ministeri Tuppurainen on toiminut suoraselkäisesti ja hyvin näissä asioissa ja täysi tuki sille työlle, mutta kun kyseessä on pääministerin näin avoin hyökkäys Suomea kohtaan väärin tiedoin niin odotan kyllä oman pääministerimme, Suomen pääministerin kannanottoa asiaan.

–Tämä on minusta sen verran vakava kysymys, että Suomea ja Suomen mainetta tahrataan tällä tavalla.

Orbánin Fidesz jäähyllä EPP-puolueesta

Orpo on arvostellut Orbánia ja Unkarin demokratian kapenemista ennenkin.

Viime syksynä Orpo isännöi Euroopan kansanpuolueen EPP:n kokousta Helsingin messukeskuksessa. Ennakko-odotuksista poiketen Fidesz-puoluetta ei vielä silloin erotettu keskustaoikeistolaisesta EPP-puolueesta.

Eikä ole erotettu vieläkään, vaan Fidesz pantiin kevättalvella puoluevaltuuston päätöksellä eräänlaiselle "jäähylle" EPP:stä. Nyt asiantuntijat valmistelevat "viisasten raporttia", jonka suosituksia odotetaan syksyllä.

Orpon mielestä on kaksi vaihtoehtoa: joko unkarilaisten on muutettava tapojaan ja palattava ruotuun tai edessä on ero EPP:stä.

Ylen tietojen mukaan keväällä EPP:n parlamenttiryhmä ei uskaltanut edetä äänestämään unkarilaisten erottamisesta, sillä takeita eroa kannattavien enemmistöstä ei ollut.

Nyt Orpo uskoo, että enemmistö jäsenpuolueista vaatii ainakin Fidesziä palaamaan takaisin EPP:n poliittisille linjoille ja toimimaan EU:n yhteisten arvojen mukaisesti.

Juttua täsmennetty 31.7. kello 11:01 :

Orbánin johtaman Fidesz-puolueen jäsenyys on jäädytetty toistaiseksi EPP-puolueessa. Europarlamentin EPP-ryhmä ei ole tehnyt mitään Fidesziin tai sen euroedustajiin liittyviä sanktiopäätöksiä.

Lisää aiheesta:

Professori Tuomas Ojanen Unkarin kritiikistä: Valtiosääntötuomiostuin ei ole oikeusvaltion tae, monissa muissakaan länsivaltioissa sitä ei ole

Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvosteli rajusti Suomea – eurooppaministeri Tytti Tuppurainen: Suomi tekee sen, mikä sille EU:n puheenjohtajamaana kuuluu

Mistä Orbánin hyökkäys Suomea vastaan johtuu? Yle selvitti asiaa Unkarin poliittisen eliitin kesäpäivillä

Unkarin Orbán pahoitteli Orpolle "hyödyllinen idiootti" -lausuntoaan – Orpo: Kirjelmöinti ei auta

Suosittelemme