Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Teemu Suninen paljasti käyneensä oman tallinsa "salaisissa testeissä": “Managerin on helpompi sopia seuraavista kausista, kun pitää kaasun pohjassa"

Parhaana suomalaisena Jyväskylän MM-ralliin lähtevä Teemu Suninen sanoo, että hänellä ei ole tietoa tulevaisuudestaan rallin MM-sarjassa.

Teemu Suninen
Teemu Suninen on ajanut mainion kauden toistaiseksi rallin MM-sarjassa. Kuva: EPA-EFE/STR
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

JYVÄSKYLÄ. M-Sportin Fordin suomalaiskuljettaja Teemu Suninen vihjasi aiemmin Yle Urheilulle Jyväskylän MM-rallin testeissä, että lähti käymään salaisissa testeissä varsinaisten kisatestien jälkeen.

MM-rallin kynnyksellä Yle Puheen ja Yle Jyväskylän ralli-illassa Suninen kertoi, että "salaiset testit" ajettiin ihan oman tallin M-Sportin riveissä. Suninen sanoo, että hänellä ei ole mitään tietoa tulevaisuudestaan.

– Keskityn itse siihen, että ajan kaasu pohjassa. Sitten managerin on helpompi sopia seuraavista kausista, kun pitää kaasun pohjassa, Suninen sanaili.

25-vuotias Suninen ajaa tänä vuonna ensimmäistä täyttä kauttaan rallin MM-sarjassa. Hän on pistetilastossa viidentenä parhaana suomalaisena. Edellisessä kisassa Sardinian MM-rallissa Suninen otti uransa paransa sijoituksen, kun hän oli loputa kisan toinen.

Suninen myöntää, että sopimusasioiden ratkeaminen toisi turvallisuuden tunnetta.

– Nyt olisi hyvä kohta tehdä sopimuksia, kun on tullut hyviä sijoituksia. Sijoista 4-10 on kovaa taistelua pisteissä. Yhdellä hyvällä kilpailulla voi nousta korkealle sarjassa, mutta muutamalla huonolla kilpailulla putoaa kauas kärjestä, Suninen kuvailee.

Sunisen vuosi on ollut siinä mielessä myös vauhdikas, että vuoden sisällä hänellä on ollut kolme kartturia. Viime vuoden Jyväskylän MM-rallissa kartturina toimi vielä Mikko Markkula. Alkukaudesta MM-ralleissa Suniselle nuotteja luki Marko Salminen. Nyt tehtävää hoitaa kokenut Jarmo Lehtinen, joka muistetaan muun muassa Mikko Hirvosen kartturina. Suninen sanoo oppineensa paljon vaihdosten myötä siitä, miten paljon hän voi vaatia kartturilta tai kartturi kuljettajalta.

– Kartturin rooli on tärkeä. Hän kuitenkin lukee kaikki nuotit ja on osa kuskin kapasiteettia rakentaa kisaa eteenpäin. Se on aina helpompaa, kun autossa on aina kahdet aivot rakentamassa taktiikoita., Suninen kuvaili ylipäätänsä kartturien merkitystä.

Vaikka Lehtisen kanssa tulikin heti komea tulos, Suninen ei sano sen olleen täysin ratkaisevaa.

– Jarmolla on iso kokemus ja hän on pystynyt vapauttamaan minua. Mutta en laittaisi kaikkea sille, että nimenomaan hän nosti meidän suorituskykyä ja voidaan jatkossa ajaa voitoista tai palkintokorokesijoista. Jarmosta on tietysti ollut iso apu, mutta jatko näyttää suuremman vaikutuksen, Suninen sanoo.

Jyväskylän MM-ralli alkaa torstaina. Yle näyttää kisan kattavasti kanavillaan tv:ssä ja radiossa. Kaiken MM-rallista löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lue lisää:

Yle lähettää Jyväskylän MM-rallin laajasti kanavillaan – katso lähetystiedot

Teemu Suninen sai valmistautua kotiralliin paremmin kuin koskaan – suomalainen paljasti lentäneensä ennen Jyväskylää "salaisiin testeihin"

Ott Tänak on Suomen MM-rallin yksinäinen ennakkosuosikki – virolainen kertoi suoraan, miksi ei ole vielä tehnyt uutta sopimusta: "Haluan varmistaa, että olen ensi vuonna oikeassa tallissa"

Citroen sopii Suomeen paremmin kuin muualle – ajotyylin lisäksi Esapekka Lappi on muokannut sanavarastoaan: "Ei niitä voi Ylellä kertoa"

Jari-Matti Latvalan kuiva kausi on kestänyt pidempään kuin koskaan – yksinkertainen oivallus saattoi pelastaa koko uran: "Näin ei voi jatkaa"

Rovanperän manageri haluaa suojattinsa siirtyvän WRC-tasolle – sopimus riippuu Tänakin päätöksestä: "Pääsisimme aika varmasti Toyotalle"

WRC-tallit ryhtyivät taisteluun Toyotan testietua vastaan – Hyundai-tähti ei säästellyt sanojaan: "Tilanne ei ole vieläkään tasapuolinen"

Suosittelemme