Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kalle Rovanperän ennätyksen Jyväskylän MM-rallissa rikkoo jo nyt 17-vuotias suomalainen – Tommi Mäkisen vanhan mestaripomon kanssa keskusteltu: "Tuntuihan se vähän velmulta"

17-vuotiaasta Sami Pajarista tulee Jyväskylän MM-rallin kaikkien aikojen nuorin kuljettaja tällä viikolla.

Sami Pajari
Sami Pajari on lupaava rallikuljettaja. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

JYVÄSKYLÄ. Suomalainen rallilupaus Sami Pajari rikkoo tällä viikolla Jyväskylän MM-rallissa hieman yllättäen viime vuonna Kalle Rovanperän tekemän ennätyksen. 17-vuotiaasta Pajarista tulee kaikkien aikojen nuorin Jyväskylän MM-rallin kilpailija.

Viime vuonna Rovanperä otti ennätyksen nimiinsä, eikä välttämättä ennätyksen rikkojaa ihan heti odotettu. Mutta Pajarista tulee ennätyskuski, sillä hän on nyt kaksi kuukautta nuorempi kuin Rovanperä oli viime vuonna.

Lahtelainen Pajari sai paikan Jyväskylän MM-ralliin, kun hän voitti AKK:n lupaavia rallikuljettajia kartoittavan ohjelman. Pajari kisaa M-Sportin Ford Fiestalla JWRC-luokassa. Viime vuonna Rovanperä sijoittui dramaattisten vaiheiden jälkeen neljänneksi WRC2-luokassa.

Joulukuussa 17 vuotta täyttänyt Pajari on saanut Rovanperän tapaan poikkeusluvalla ajokortin. Pajari on ajanut tällä kaudella rallin SM-sarjaa menestyksekkäästi.

Pajari otti ensimmäisen SM-voittonsa, kun hän oli SM3-luokassa ykkönen Seinäjoella. Muun muassa fysiikkaa ja nuotteja tarkastelleissa testeissä Pajarista paljastuivat parhaat eväät Jyväskylään.

– Testeissä tuli aika ylistäviä lausuntoja monelta eri osa-alueelta, Jyväskylän MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen sanoi Yle Puheen ja Yle Jyväskylän ralli-illassa.

Hyvin erilainen kisa kuin SM-ralli

Jyväskylän MM-ralli on vuoden 2018 rallin nuorten Suomen mestarille erilainen kilpailu. Sen tiedostaa kartturina toimiva Antti Haapala. Pajari ja Haapala ovat mukana kisassa M-Sportin Puolan tiimissä. M-Sportilta on tullut paljon velvoitteita ja on pitänyt pysyä kärryillä, kuka hoitaa mitäkin. Nuotituskin on SM-ralleja pidempi.

– Onhan tähän pitänyt valmistautua hyvin eri lailla kuin normaaliin SM-ralliin. On tutkittu tiekarttoja pitkään. Aika pitkiä iltoja on vietetty kotona toimistolla, Haapala totesi ralli-illassa.

Suomalaisten rallilupausten englannin kielen taidosta riittää aina puhetta. Aikaisempina vuosina esimerkiksi on saattanut tulla hankaluuksia esimerkiksi viestiessä ulkomaalaisen insinöörin kanssa.

Ensimmäisen mausteen taidoistaan Pajari saattaa antaa jo Harjun avauserikoiskokeen maalissa torstaina, mikäli Pajari asetetaan ajamaan tv-lähetysaikana pätkää. Kartturi Haapalan mukaan kielitaidon suhteen ei tule ongelmia.

– Tulemme hyvin ymmärretyksi ja meitä myös ymmärretään, Haapala kertoo.

Mestaripomon kanssa mielenkiintoinen kohtaaminen

Kartturi Haapalan mukaan he saavat paljon erilaisia näkökulmia toimintaansa Jyväskylässä, kun he pääsevät toimimaan ulkomaalaisessa ammattitiimissä. Kaksikko on päässyt jo kokemaan mielenkiintoisia hetkiä tällä viikolla MM-rallimaailmassa, kun he pääsivät jutustelemaan legendaarisen Phil Shortin kanssa.

Short on ollut mukana voittamassa muun muassa yhdeksää kuljettajien mestaruutta ja seitsemää tallien mestaruutta. Short oli esimerkiksi Mitsubishin tehdastallin päällikkönä, kun Tommi Mäkinen voitti Mitshubishillä kaikki neljä maailmanmestaruuttaan. Sittemmin Short on toiminut Fordilla ja M-Sportilla sekä on ollut merkittävässä roolissa junioreiden MM-sarjan taustalla.

– Olihan se aika vakuuttavaa, kun pidettiin JWRC-porukan kanssa palaveria ja Short tuli siihen porisemaan niitä näitä. Vedettiin small talkia. Tuntuihan se vähän velmulta. Vähän poikkesi Tunturiralleista ja muista, Haapala avasi keskustelua vanhan kartanlukijahuipun kanssa.

– Toistaiseksi ei ole tullut mitään vastoinkäymisiä. Odotan innolla rallia, tokaisi puolestaan itse kuljettaja Pajari.

Pajari seuraa Flying Finn Future Star -voitollaan kovia nimiä. Aikaisempien voittajien listalta löytyy esimerkiksi nyt rallin MM-sarjassa ajava Teemu Suninen ja MM-sarjan portteja kolkutteleva Jari Huttunen.

– Totta kai kovasta nimilistasta ottaa jonkinlaisia paineita, vaikka niitä yrittäisi kiertää oman pään sisällä. Mutta uskon, että jännitystä tulee viikon aikana, Pajari toteaa.

Jyväskylän MM-ralli alkaa torstaina. Yle näyttää kisan laajemmin kuin koskaan. Kaiken MM-rallista löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lue lisää:

Teemu Suninen paljasti käyneensä oman tallinsa "salaisissa testeissä": “Managerin on helpompi sopia seuraavista kausista, kun pitää kaasun pohjassa"

Yle lähettää Jyväskylän MM-rallin laajasti kanavillaan – katso lähetystiedot

Teemu Suninen sai valmistautua kotiralliin paremmin kuin koskaan – suomalainen paljasti lentäneensä ennen Jyväskylää "salaisiin testeihin"

Ott Tänak on Suomen MM-rallin yksinäinen ennakkosuosikki – virolainen kertoi suoraan, miksi ei ole vielä tehnyt uutta sopimusta: "Haluan varmistaa, että olen ensi vuonna oikeassa tallissa"

Citroen sopii Suomeen paremmin kuin muualle – ajotyylin lisäksi Esapekka Lappi on muokannut sanavarastoaan: "Ei niitä voi Ylellä kertoa"

Jari-Matti Latvalan kuiva kausi on kestänyt pidempään kuin koskaan – yksinkertainen oivallus saattoi pelastaa koko uran: "Näin ei voi jatkaa"

Rovanperän manageri haluaa suojattinsa siirtyvän WRC-tasolle – sopimus riippuu Tänakin päätöksestä: "Pääsisimme aika varmasti Toyotalle"

WRC-tallit ryhtyivät taisteluun Toyotan testietua vastaan – Hyundai-tähti ei säästellyt sanojaan: "Tilanne ei ole vieläkään tasapuolinen"

Suosittelemme