Hyppää sisältöön

Löysitkö ison tupon hiuksia lattiakaivosta ja huolestuit? – Hiusalan yrittäjä nimeää kuusi yleistä syytä hiustenlähtöön ja hiusten katkeiluun

Hiustenlähtö on monen tekijän yhteisvaikutus. Hiuksien hyvinvointia voi onneksi usein parantaa esimerkiksi huolehtimalla ravinnosta ja hillitsemällä stressiä.

Moni huolestuu, kun hiusharja alkaa täyttyä hiustupoista. Kuvituskuva. Kuva: Siam Pukkato / AOP

Hiuksia lähtee todennäköisesti poikkeuksellisen paljon, jos hiustuppoja alkaa kertyä nopeaan tahtiin esimerkiksi harjaan tai lattiakaivoon, sanoo hiusalan yrittäjä Annikki Hagros-Koski Hius- ja terveysalan yritysHiusakatemiasta.

Silloin kannattaa selvittää, mistä hiustenlähtö voisi johtua.

Ihmiseltä lähtee hiuslaadusta riippuen noin 50–150 hiusta päivässä. Suurin osa irronneista hiuksista häviää, joten normaalitilanteessa ihminen harvemmin kiinnittää huomiota irtohiuksiin.

Hiusten irtoaminen on normaali osa hiusten elinkaarta, jossa hius kasvaa kunnes kasvu loppuu ja hius irtoaa. Hiuksen normaali elinkaari (siirryt toiseen palveluun)kestää kahdesta viiteen vuotta.

Hiustenlähdöstä puhutaan silloin, kun hius irtoaa kesken kasvukauden. Jos hiustenlähtö on voimakasta tai se kestää kauan, on tuloksena harventunut ja ohut tukka.

HUSin Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salavan mukaan hiustenlähtö on kuitenkin lääketieteen kannalta hankala aihe, sillä siihen vaikuttavia tekijöitä on vaikeaa tutkia.

Aiheen ympärillä myös liikkuu paljon kokemukseen ja uskomuksiin perustuvaa tietoa, jota ei ole lääketieteessä toistaiseksi voitu todistaa. Yleisin syy hiustenlähtöön on lääketieteellisten tutkimusten perusteella perinnöllinnen kaljuuntuminen.

Epänormaalin runsas hiustenlähtö ei jää yleensä huomaamatta, sillä silloin hiuksia löytyy niin lattiakaivosta kun tyynyltäkin. Kuvituskuva. Kuva: Rob Walls / AOP

Hius- ja terveysalan yritys Hiusakatemiassa on tarkasteltu lähes 35 vuoden ajan hiustenlähdön syitä.

Hagros-Koski toteaa, että hänen kokemuksensa mukaan hiustenlähdön taustalla on yleensä usempi kuin yksi tekijä.

– Hiustenlähtöön on kymmeniä syitä. Vähimmillään olemme löytäneet yhdeltä ihmiseltä kolme hoidettavaa haittatekijää ja enimmillään 17 hiustenlähdön aiheuttajaa, Hagros-Koski kertoo.

Toisaalta syynä ei aina ole varsinainen hiustenlähtö, vaan kyse voi olla myös hiusten murtumisesta eli katkeilusta.

Hagros kertoo viisi yleistä syytä, jotka aiheuttavat hiustenlähtöä ja hiusten murtumista.

1. Kova stressi näkyy hiuksissa

– Hiukset reagoivat aina stressiin. Stressihormonitason nousu johtaa siihen, että hiusjuurta ympäröivä ja suojaava sidekudos niin sanotusti kramppaa. Krampit vaurioittavat hiuksia, jolloin hiukset katkeilevat helpommin, Hagros-Koski kertoo.

Stressi ei siis aiheuta niinkään varsinaista hiustenlähtöä, vaan kyse on hiusten murtumisesta.

Esimerkiksi raju harjaaminen tai pesu voi saada hiukset murtumaan helposti stressin aikana.

2. Ravinto ja vedenjuonti vaikuttavat hiusten kuntoon

Hiukset ovat ihmiskehon ravinnonjakelussa ääripäässä, joten huono ravinto näkyy nopeasti hiuksissa.

Hiuksiin ei kulje verisuonia, vaan ne saavat ravintonsa talirauhasen välityksellä. Esimerkiksi D-vitamiinin vajaus surkastuttaa talirauhasia ja aiheuttaa näin hiusongelmia.

Riittämätön hyvien rasvojen saanti voi puolestaan johtaa hiusjuurien vahingoittumiseen. Hagros-Koski toteaakin, ettei rasvojen saantia voi liikaa korostaa.

– Hius tarvitsee ravintoa, eihän se pyhällä hengellä kasva. Rasvojen ja D-vitamiinin lisäksi monen hiukset kärsivät myös magnesiumvajauksesta tai Omega-3-rasvahappojen puutoksesta.

Myös erilaiset suolisto-ongelmat tai ruokayliherkkyydet voivat haitata hiustenkasvua tai aiheuttaa hiustenlähtöä.

Hiustutkija Hagros-Koski ei suosittele harjaamaan märkiä hiuksia, koska hiukset venyvät ja katkeilevat silloin helposti. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Monipuolisen ravinnon lisäksi hiukset tarvitsevat tarpeeksi vettä.

– 10–15 prosenttia hiuksista on vettä, joten vesi on myös hiusten terveydelle välttämätöntä, Hagros-Koski sanoo.

Vedenjuonnin tärkeys tiedostetaan aiempaa paremmin, mutta Hagros-Kosken kokemuksen mukaan erityisesti ikääntyneemmät ihmiset juovat edelleen usein liian vähän vettä.

3. Liiallinen shampoopesu voi tulehduttaa hiuspohjan

Hiusten pesuväli jakaa usein mielipiteitä. Jotkut pesevät hiuksia päivittäin, kun taas jotkut ovat päättäneet luopua shampoopesusta kokonaan.

Hargos-Kosken mielestä joka päivä ei kannattaisi lotrata shampoolla, vaan ihanteellinen pesuväli olisi kaksi kertaa viikossa.

– Päivittäinen hiustenpesu voi johtaa hiuspohjan ja päänahan bakteerikannan epätasapainoon ja hiuspohjan tulehdukseen, Hagros-Koski kertoo.

Päänahassa elää normaali bakteerikanta, samaan tapaan kun esimerkiksi suolistossa. Liiallinen pesu voi häiritä tämän bakteerikannan tasapainoa.

Hagros-Kosken mukaan shampoiden säilöntäaineet aiheuttavat jokapäiväisessä käytössä ongelmia.

– Shampoiden säilöntäaineet häiritsevät joka päivä käytettynä bakteerikantaa ja aiheuttavat tulehdusta. Jos haluaa pestä hiukset päivittäin, olisi parasta käyttää shampoota, jossa ei ole säilöntäainetta. Niitä ei tosin juurikaan toistaiseksi ole Suomen markkinoilla, Hagros-Koski harmittelee.

Hagros-Koski vannoo sen nimeen, että pitkät hiukset pitäisi pestä aina pää alaspäin. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Tulehtunut hiuspohja aiheuttaa hidasta, mutta varmaa hiustenlähtöä. Hiusakatemian tutkimusten mukaan tulehtunut hiuspohja on paljon yleisempi kuin yleisesti ymmärretään.

– Hiuspohjan tulehdus on todella yleinen syy hiustenlähtöön. Moni tosin huomaa hiusten ohentuneen merkittävästi vasta vuosien päästä, koska hiustenlähtö on niin hidasta.

4. Hiusongelmat voivat johtua vääränlaisesta hiustenhoidosta

Myös hiustenhoito on avainasemassa, kun halutaan ehkäistä hiustenlähtöä ja hiusten katkeilua. Väärin hoidettu hius ohenee ja huonosti hoidetussa päänahassa hiukset eivät pääse kasvamaan normaalisti.

Hagros-Kosken mukaan hiustenpesun sijaan pitäisi oikeastaan puhua päänahan pesusta, sillä shampoolla on tarkoitus puhdistaa nimenomaan päänahka.

Hiusten pituuksien vaahdottaminen puolestaan kuluttaa hiuksia turhaan.

– Shampoota tarvitaan vain pieni määrä. Shampoo tulee pyöritellä sormien avulla ympäri päänahkaa. Yli korvan ulottuva tai sitä pidempi tukka kannattaa pestä pää alaspäin, Hagros-Koski toteaa.

Kun hiukset pestään pää alaspäin, huuhtoo shampoovesi hellävaroen hiukset.

Myös hoitoaineen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Hiukset kannattaa kuivata huolellisesti pyyhkeellä ennen hoitoaineen levittämistä.

– Hoitoainetta ei pidä laittaa litimärkään tukkaan, koska silloin hoitoaineen ainesosat veltostuttavat hiuksia.

Hoitoaine kannattaa huuhtoa niin viileällä vedellä kuin pää sietää, koska viileä vesi sulkee hiussuomut. Tällöin hiuksen rasva ja kosteus ei pääse karkaamaan.

Joskus äkkinäinen ja runsas hiustenlähtö voi olla myös merkki sairaudesta, kuten kilpirauhassairauksista. Kuvituskuva. Kuva: Ratchakrit Nakkhonok / AOP

Lisäksi Hagros-Koski haluaa korostaa sitä, että hiukset on tärkeää suojata auringolta, pakkaselta ja kuumuudelta.

– Saunassa saunamyssy, auringossa huivi tai lippalakki, talvella pipo ja föönatessa lämpösuoja, Hagros-Koski luettelee.

5. Hormoniheilahtelut ja vanheneminen aiheuttavat hiustenlähtöä

Elimistö voi reagoida hormonien epätasapainoon ja hormonaalisiin muutoksiin hiustenlähdöllä.

Esimerkiksi naisilla estrogeenin tason lasku vaihevuosi-iässä harventaa hiuskuontaloa.

Myös niin sanotut hormonikeikaukset voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

– Esimerkiksi ehkäisypillereiden aloittaminen tai lopettaminen voi vaikuttaa. Myös raskaus muuttaa hormonitoimintaa ja voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Tällainen hiustenlähtö kuitenkin yleensä tasoittuu muutamassa kuukaudessa, Hagros-Koski toteaa.

Hormoneilla on osansa myös miesten kaljuuntumiseen.

Hiukset myös ohenevat ja harventuvat iän myötä (siirryt toiseen palveluun). Perimä vaikuttaa paljon siihen, kuinka nopeasti ja kokonaisvaltaisesti hiukset harvenevat ja pää kaljuuntuu.

6. Hiustenlähtö voi olla myös merkki sairaudesta

Joskus runsaan hiustenlähdön takana voi olla myös vakavampi sairaus.

– Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, keliakia, anemia, erilaiset syövät tai diabetes voivat aiheuttaa hiustenlähtöä, Hagros-Koski toteaa.

Myös jotkut lääkkeet voivat johtaa hiustenlähtöön. Usein hiustenlähtö mainitaan tällaisten lääkkeiden sivuvaikutuksissa.

– Esimerkiksi diureettia sisältävät lääkkeet aiheuttavat hiustenlähtöä, koska diureetti vie kehosta vettä, Hagros-Koski kertoo.

Lue lisää:

Milloin kaljuuntumisesta pitää huolestua? Lääkärit: Hiustenlähtö on lääketieteelle hankala aihe, ja siksi siihen liittyy paljon uskomuksia

Korjaus 6. elokuuta_: Korjattu termi suihkukaivo lattiakaivoksi ja hiusten elinkaaren kesto._

Lisäys 7. elokuuta: Juttuun lisätty lääkärin kommentti sekä tarkennettu, että Hiusakatemia on hius- ja terveysalan yritys ja Hagros-Koski hiusalan yrittäjä.

Suosittelemme sinulle