Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Löytyykö Tänakille pysäyttäjää, mihin yltää suomalaisten suurin toivo Suninen? – tässä ovat Suomen MM-rallin kuumimmat voittajasuosikit

Toyotan Ott Tänak on Jyväskylän MM-rallin ylivoimainen ennakkosuosikki. Virolaisen takana on monta haastajaa, jotka himoitsevat myös voittoa Keski-Suomen vauhdikkaissa soraränneissä.

Ott Tänak, Suomen MM-ralli 2019.
Kuva: Tomi Hänninen
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

1. Ott Tänak

Virolainen on osoittanut olevansa tämän kauden nopein kuljettaja ja Toyota on ollut nopein auto - aina kun tekniikka on kestänyt. 31-vuotias Tänak ei ole juuri tehnyt ajovirheitä koko kaudella, ja kolmen voiton sijaan ykköspaikkoja olisi neljä, ellei Yaris olisi pettänyt Sardinian päätöserikoiskokeella selvästä johtoasemasta.

Viime kauden voittaja on ylivoimainen ennakkosuosikki uusimaan voittonsa. MM-sarjaa neljän pisteen erolla Sebastien Ogieriin johtava Tänak joutuu auramiehen rooliin perjantain erikoiskokeilla, mutta jos ero kärkeen pysyy maltillisena, viimeistään lauantaina ilman virheitä virolainen tykittänee kärkipaikalle.

Tänakin kivisistä kasvoista huokuu keskittyminen ja rauhallisuus. Alkuvuosien holtittomien kaatojen jälkeen Tallinnassa asuva virolaistykki on kasvanut nopeaksi ja tasaiseksi kuljettajaksi, jolla on vähän heikkouksia. Kokemus on valttia, ja ajovuosia ei kerry kuin ajamalla.

Ensi kautta koskevat sopimusneuvottelut jäävät hetkeksi sivuun, kun moottorit käynnistetään torstai-iltana Harjulla.

Ott Tänak, Suomen MM-ralli 2019.
Kuva: Tomi Hänninen

2

2. Teemu Suninen

Tänakin takana tulee tasainen rintama haastajia, joiden paremmuusjärjestystä on hankalaa arvioida etukäteen. Suninen aloitti ensimmäisen täyden tehdaskautensa M-Sportin Fiestalla hieman hapuillen, mutta viime kisoissa hän on ajanut varmaotteisesti hyviä sijoituksia.

Sardiniassa Tänakin jouduttua yllättäviin ongelmiin tuusulalaiskasvatti otti uransa parhaan sijoituksen ajamalla toiseksi, ja yhteistyö MM-sarjaan viiden vuoden tauon jälkeen palanneen Jarmo Lehtisen kanssa lähti loistavasti käyntiin.

Suomen pätkät jo melko hyvin tunteva Suninen sai testata Jyväskylän kisaa varten kaksi päivää, ja Ford on tuntunut käsissä hyvältä. Jatkosopimusta ajatellen onnistuminen kotikisassa olisi tärkeä asia, mutta mikäli hän ei sorru yliyrittämiseen ja auto on kilpailukykyinen, viime vuonna tahallisen aikasakon takia kuudenneksi pudottautunut Suninen voi hyvinkin olla korkeimmalle sijoittuva suomalaiskuljettaja.

Omat tavoitteet Suninen on asettanut maltillisesti viiden joukkoon, mutta suomalaisfanien silmissä hän on härmäläisten suurin voittajatoivo.

Teemu Suninen.
Kuva: Tomi Hänninen

3

3. Jari-Matti Latvala

Vuosina 2010, 2014 ja 2015 kisan voittaneen Latvalan tilanne kotirallin alla on jälleen tuttu: himoittu MM-titteli on karannut jo aikoja sitten kehnoon alkukauteen, ja Suomen teiltä haetaan itseluottamusta sekä onnistumisia loppukautta ajatellen. Sopimusta ensi kaudeksi ei ole, ja 34-vuotias konkari on myöntänyt kärsineensä motivaatio-ongelmista. Täydet kaudet WRC-auton puikoissa tehdastallissa alkavat olla vähissä, joten tiskiin täytyy lyödä kovia näyttöjä.

Viime kisoissa Latvala on osoittanut vauhdin olevan ajoittain edelleen tallella, mutta omat ajovirheet sekä Toyotan epäluotettavuus ovat vieneet mahdolliset palkintopallisijoitukset. Tuurilainen on ollut tällä kaudella parhaimmillaan viides, mutta nyt lähtöpaikka on otollinen ja peräti 17. kerran Jyväskylässä ajava Latvala tuntee tiet kuin omat taskunsa.

Toyotan ja viime vuonna kolmanneksi ajaneen Latvalan nopeus on tiedossa, mutta niin ovat myös virhealttius sekä Tommi Mäkisen tallin ongelmat. Mikäli Latvalan kasetti kestää ja hän pysyy ojien välissä, mahdollisuus huippusijoitukseen auton kestäessä on olemassa.

Jari-Matti Latvala, Toyota.
Kuva: Tomi Hänninen

4

4. Sebastien Ogier

Citroenille täksi kaudeksi kahden M-Sportilla voitetun mestaruuden jälkeen palannut Ogier on Tänakin perässä MM-sarjan toisena vain neljän pisteen päässä, ja seitsemättä peräkkäistä MM-titteliään jahtaava ranskalainen hakee jälleen Suomesta arvokasta pistepottia.

Ogier, 35, sortui Sardiniassa hänelle harvinaisiin ajovirheisiin, mutta nyt akut on taas ladattu ja Monte Carlossa sekä Meksikossa voittanut Ogier pystyy voittamaan minkä tahansa kilpailun. Ruotsin ja Italian ajovirheitä lukuun ottamatta suoritustaso on pysynyt edelleen häikäisevän tasaisena, ja hän on ollut palkintokorokkeella kaikissa muissa kisoissa.

Ranskalainen oli Jyskälän kuningas Volkswagenillaan vuonna 2013, ja seuraavina vuosina hän oli tallikaveri Latvalan jälkeen kakkonen. Viime vuosina hän ei ole yltänyt palkintokorokkeelle, viime kaudella hän nousi tallikaveri Sunisen otettua tahallisen aikasakon viidenneksi.

Sebastien Ogier Jyväskylä 2018.
Kuva: Tomi Hänninen

5

5. Kris Meeke

Pohjois-Irlannin konkari täytti vastikään 40 vuotta, ja hän on koko kauden ajavista tehdaskuskeista ikääntynein. Uransa 100. MM-ralliin starttaava Meeke ajoi Suomessa ensimmäistä kertaa jo 2003, ja hän on aina fanittanut Jyskälän kisaa avoimesti.

Vuonna 2016 kisan Citroenillään voittanut Meeke ei ollut viime vuonna mukana, sillä hän oli saanut potkut tallista jo ennen Suomen kisaa. Tämä kausi Toyotan puikoissa on ollut pettymys, eikä ajoittaisesta väläyttelystä huolimatta palkintopallipaikkoja ole tullut vielä yhtään. Omat töppäykset ovat vieneet parhaat sijoitukset, mutta Meeke haluaa varmasti juhlarallissaan osoittaa vauhdin olevan edelleen tallella.

Kuten Latvalalla, myös Meekellä lähtöpaikka on erinomainen ja Toyota kulkee tutuilla teillä kovaa. Meeke antaa tasoitusta muille, koska hän ei ollut mukana viime vuonna, mutta kisa on silti tuttu ja parhaassa tapauksessa hän voi yltää hyvillekin sijoille.

Mainitun viisikon lisäksi paikkoja kärjessä tavoittelevat etenkin Hyundain Thierry Neuville sekä Citroenin Esapekka Lappi. Ensimmäistä kauttaan ranskalaistallissa ajavalle pieksämäkeläiselle vuosi on ollut täynnä vaikeuksia, eikä Citroeniä ole saatu mieluisaksi Lapin käsiin. Suomen tiet ovat kuitenkin tutut ja vuoden 2017 voittaja voi yllättää monet.

MM-sarjan kolmantena seitsemän pistettä Tänakista oleva Neuville oli Suomessa kakkonen vuonna 2013, mutta Hyundailla on ollut haasteita Keski-Suomen nopeilla teillä. Korealaistallin vauhti tuskin riittää etenkään Toyotaa vastaan tälläkään kertaa.

Suomalaisten katseet kohdistuvat WRC-kuskien lisäksi etenkin WRC2 Pro -luokassa Kalle Rovanperään, joka on voittanut kolme edellistä kisaa ja jolta odotetaan ykköspaikkaa myös kotiseuduilla. Rovanperän viimevuotisen ennätyksen nuorimpana Jyväskylän kuskina rikkova Sami Pajari ajaa M-Sportin Fiestalla JWRC-luokassa vasta 17-vuotiaana, ja hänen otteitaan seurataan myös varmasti suurella mielenkiinnolla.

Yle välittää 1. elokuuta alkavan Jyväskylän MM-rallin kanavillaan kattavammin kuin koskaan. Esimerkiksi Yle Areenasta katsottavissa oleva Ralliradio Plus seuraa rallin tapahtumia hetki hetkeltä. Kaiken rallisisällön ja tiedot tulevista televisiolähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lue myös:

Yle lähettää Jyväskylän MM-rallin laajasti kanavillaan – katso lähetystiedot

Kalle Rovanperän ennätyksen Jyväskylän MM-rallissa rikkoo jo nyt 17-vuotias suomalainen – Tommi Mäkisen vanhan mestaripomon kanssa keskusteltu: "Tuntuihan se vähän velmulta"

Teemu Suninen paljasti käyneensä oman tallinsa "salaisissa testeissä": “Managerin on helpompi sopia seuraavista kausista, kun pitää kaasun pohjassa"

MM-ralliin yhden kisan ajaksi palaamassa ollut Paddon ajoi rajusti ulos testeissä – auto kärsi niin pahat vauriot, että Jyväskylän kisa jää väliin

Ott Tänak on Suomen MM-rallin yksinäinen ennakkosuosikki – virolainen kertoi suoraan, miksi ei ole vielä tehnyt uutta sopimusta: "Haluan varmistaa, että olen ensi vuonna oikeassa tallissa"

Citroen sopii Suomeen paremmin kuin muualle – ajotyylin lisäksi Esapekka Lappi on muokannut sanavarastoaan: "Ei niitä voi Ylellä kertoa"

Kris Meeke
Kuva: Getty Images

Suosittelemme