Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pienkone putosi Pirkkalan lentoasemalla, lento-oppilas kuoli – OTKES: Syöksyi jyrkästi maahan heti lentoonlähdön jälkeen

Pienlentokoneen lentäjä kuoli onnettomuudessa. Hänen ikäänsä tai sukupuoltaan ei vielä tiedetä.

Pienkone tippui Pirkkalan lentoasemalle keskiviikkoiltana.
Pienkone tippui Pirkkalan lentoasemalle keskiviikkoiltana. Kuva: Mika Kylmäniemi / Lehtikuva
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Pienkone on pudonnut maahan Tampere-Pirkkalan lentoasemalla.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yleisilmailukoordinaattori Jani Hottola kertoi myöhään keskiviikkona Ylelle, että koneessa oli yksi lento-oppilas, joka kuoli onnettomuudessa.

Pelastuslaitoksen mukaan kyseessä oli ultrakevyt lentokone, joka putosi tuntemattomasta syystä maahan lentokenttäalueelle. Kone putosi kiitoradan viereiselle viheralueelle.

STT:n lentokentältä saamien toisen käden silminnäkijätietojen mukaan lentokone putosi rajusti nokalleen. Ilta-Sanomien mukaan onnettomuus olisi sattunut lentoon lähdössä.

Pirkanmaan pelastuslaitos sai ilmoituksen suuresta ilmaliikenneonnettomuudesta hieman ennen kello yhdeksää. Pelastustyöt lentoasemalla päättyivät illalla yhdentoista aikaan. Paikalla oli 19 pelastuslaitoksen yksikköä. Poliisi jatkaa onnettomuuden tutkintaa.

Budapestiin lähtijät odottavat kuljetusta Turkuun Tampereen lentoasemalla myöhään keskiviikkoiltana.
Budapestiin lähtijät odottavat kuljetusta Turkuun Tampereen lentoasemalla myöhään keskiviikkoiltana. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Lentokentän päällikön Mari Nurmisen mukaan koko lentokenttä on kiinni näillä näkymin keskiyöhön asti.

– Meillä on vielä tilanne kesken, tarkempaa tietoa ei tässä kohtaa meidän toimesta anneta. Kenttä on edelleen kiinni. Paras arvio on tällä hetkellä tuonne puoleenyöhön asti, kertoo Nurminen STT:lle.

Ryanairin lennon Budapestista oli määrä laskeutua Pirkkalan lentoasemalle kello 21.40. Flightradar-verkkosivun mukaan lento on kuitenkin ohjattu Turkuun. Koneen oli määrä palata Tampereelta Budapestiin vielä illalla.

Nurmisen mukaan myös Finnair on peruuttanut yölentonsa Helsingistä Tampereelle. Finnairin lennon oli määrä saapua 00:20 seuraavan vuorokauden puolella. Myös Air Balticin lento Riikasta Tampereelle voi peruuntua. Lennon oli määrä saapua kello 00:40.

– Me mennään sen mukaan, miten viranomainen antaa meille luvan, se avataan sitten siinä kohtaa, Nurminen kertoo.

OTKES: Kone syöksyi jyrkästi maahan heti lentoonlähdön jälkeen

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen kertoo, että Otkesilla on video tapahtuneesta. Videolla näkyy, kuinka ultrakevyt pienlentokone alkaa kiitotieltä lentoon lähtiessään välittömästi kaartaa vasemmalle. Kone tekee noustessaan kokonaisen ympyrän ja yhtäkkiä kaatuu jyrkässä kulmassa siivelleen kiitotien viereiselle nurmikolle.

Kone oli Aaltosen mukaan ultrakevyt kaksipaikkainen Eurostar-kone.

Aaltosen mukaan mikään ei häirinnyt konetta sen noustessa ilmaan. Arveluita konetta häirinneestä kuumailmapallosta hän luonnehtii "huuhaaksi".

Aaltosen alustavan arvion mukaan myös sää oli hyvä.

2010-luvun ensimmäinen oppilaalle sattunut lento-onnettomuus

Pienlentokoneen lentäjä kuoli onnettomuudessa. Hänen ikäänsä tai sukupuoltaan ei vielä tiedetä.

Aaltosen saamien tietojen mukaan lentäjä oli lento-oppilas, jolla ei ollut vielä lupakirjaa. Lentäjän ikää tai lentokokemusta ei tiedetä. Aaltonen arvioi, ettei lentäjä kuitenkaan voinut olla juuri aloittanut, sillä hän lensi yksin. Lentämään opettelevat lentävät aluksi opettajan kanssa.

Onnettomuus on siinä mielessä erikoinen, että se sattui lento-oppilaalle.

– Tämä on 2010-luvulla ensimmäinen tapaus, joka sattuu lento-oppilaalle, Aaltonen sanoo.

Sunnuntaina pienkoneturma Kajaanissa

Traficomin tilastojen mukaan ultrakevyille pienkoneille on tällä vuosikymmenellä sattunut yhteensä 38 onnettomuutta, joissa on saanut surmansa 11 ihmistä. Viimeksi kuolemaan johtanut onnettomuus ultrakevyelle pienkoneelle sattui vuonna 2014.

Viime sunnuntaina harrasterakenteinen pienlentokone putosi maahan Kajaanin Vuolijoella. Vuonna 1951 syntynyt lentäjä löytyi koneesta kuolleena.

Suosittelemme sinulle