Hyppää sisältöön

Ryan Lochte palasi altaaseen pitkän tauon jälkeen – "En todellakaan ole sama henkilö kuin kolme vuotta sitten"

Menestysuimari tähyää mitalia Tokion olympialaisista.

Ryan Lochte. (Arkistokuva) Kuva: Getty Images
STT Urheilu

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä uimareista, Ryan Lochte, palasi altaaseen ensimmäistä kertaa yli vuoteen Yhdysvaltain mestaruuskilpailuissa Palo Altossa keskiviikkona paikallista aikaa.

Lauantaina 35 vuotta täyttävä Lochte kellotti 200 metrin sekauinnissa ajan 1.57,88. Vaikka aika on lähes neljä sekuntia heikompi kuin hänen nimissään oleva maailmanennätys, oli kuusinkertainen olympiavoittaja tyytyväinen paluukisaansa.

Lochten viime vuodet ovat olleet kaikkea muuta kuin seesteiset. Vuonna 2016 Lochte sai kymmenen kuukauden kilpailukiellon sepitettyään ryöstötarinan Rion olympialaisissa. Tosiasiassa Lochte ja kolme muuta uimaria häiriköivät brasilialaisella bensa-asemalla ja yrittivät tarinalla peitellä jälkiään. He kertoivat muun muassa tulleensa ryöstetyiksi aseella uhaten.

Viime vuonna Yhdysvaltain antidopingtoimisto langetti Lochtelle kilpailukiellon sen jälkeen, kun hän käytti sääntöjen vastaisesti suonensisäistä nesteytystä. Hänen puuhansa paljastuivat, kun uimari laittoi sosiaaliseen mediaan kuvan itsestään nesteytyksessä. Hänellä ei ollut toimenpiteeseen erityislupaa. Lochte selitti tapausta vitamiineilla.

Lisäksi viime vuonna Lochte joutui hakemaan apua alkoholiriippuvuuteensa.

Paluu-uintinsa jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Lochte myönsikin ymmärtävänsä, ettei kaikilta ihmisiltä enää löydy välttämättä luottoa hänen iskukykyynsä uintiuralla.

– Tämä on y1mmärrettävää, etenkin tällaisen vuoristoratamaisen vaiheen jälkeen. En kuitenkaan yritä todistaa kenellekään mitään. Teen tämän kaiken itselleni ja perheeni vuoksi, Lochte sanoi.

Lochten tähtäin on asetettu ensi kesän Tokion olympialasiin.

– Haluan selviytyä niihin ja päästä kisoissa palkintokorokkeelle.

Lochte kertoi, että hänen vuonna 2017 syntynyt poikansa ja viime kuussa syntynyt tyttärensä ovat antaneet hänelle uudenlaisen näkemyksen elämään.

– En todellakaan ole sama henkilö kuin kolme vuotta sitten, Lochte korosti.

Lochte on voittanut urallaan yhteensä 12 olympiamitalia ja 65 MM-mitalia.

Lue myös:

Tanssijaan koskenut MM-uimari pääsee lähtemään Etelä-Koreasta

Kommentti: Suomen uinnin taso junnaa paikallaan – pudotusta edellisistä MM-kisoista Suomen uintimaajoukkueen kantavat voimat romahtivat MM-kisoissa – Ida Hulkko ja Laura Lahtinen tuikkivat valoa synkkiin kisoihin

Suosittelemme sinulle