Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Woodstock-festivaalin 50-vuotisjuhla lysähti kasaan – festivaali vaihtoi paikkaa ja muotoa ja lopulta peruttiin

Legendaarisen rockfestivaalin kunniaksi aiottu tapahtuma jouduttiin perumaan lopullisesti. Alkuperäinen festivaali oli 1960-luvun hippiliikkeen huipentuma. Esiintyjinä nähtiin muun muassa Jimi Hendrix, Janis Joplin ja Santana.

Yleisöä vuoden 1969 Woodstockin rockfestivaaleilla. Edessä olevat ihmiset istuvat bussin katolla.
Woodstockin festivaaleille elokuussa 1969 tuli yli 400 000 nuorta. Tapahtuman teemana oli Rock, rauha, rakkaus. Kuva: AOP
Päivi Puukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkuperäisen Woodstockin järjestäjäjoukossa hääri muuan Michael Lang. Hän oli floridalainen kauppias, jolla oli jo ennen Woodstockia kokemusta yhden suuren rocktapahtuman järjestämisestä.

Samainen Lang toimii edelleen tapahtumatuottamisen parissa. Hän aloitti hyvissä ajoin valmistelut Woodstockin toisen tulemisen varalle. Festivaalin 50-vuotisjuhlaan saatiin kiinnitettyä nimekkäitä nykyartisteja kuten Jay-Z, **Miley Cyrus **ja The Killers sekä alkuperäisessä tapahtumassa esiintynyt Santana

Räppäri Jay-Z kuvattuna vuoden 2013 Grammy-gaalassa Los Angelesissa.
Räppäri Jay-Z kuvattuna vuoden 2013 Grammy-gaalassa Los Angelesissa. Kuva: Paul Buck / EPA

.

Lang ilmoitti, että tapahtumaan tulee myyntiin 100 000 lippua ja se tullaan järjestämään Watkings Glenissä, New Yorkin osavaltiossa.

Kaikki menee päin seinää

Lippujen Woodstockin viisikymppisille odotettiin tulevan myyntiin huhtikuussa. Toisin kävi. Tapahtuman suurin yhteistyökumppani Dentsu Aegis Network ilmoitti vetäytyvänsä ja kertoi, että juhlat on peruttu. Asiasta kertoo muun muassa RollingStone.

Pääsponsorin vetäytymisen vuoksi festivaali menetti keikkapaikkansa ja Michael Lang alkoi etsiä korvaavaa venueta. Festivaalin toteutuminen alkoi vaikuttaa epätoivoiselta. Artisti toisensa jälkeen perui esiintymisensä.

Mustavalkoinen kuva suuresta nuorisojoukosta, jonka edessä istuu valkopukuinen mies.
Intilainen joogaguru Swami Satchidananda avasi Woodstock-festivaalin 1969. Festivaalin yleisömäärä hahmottuu kuvasta. Se kipusi yli puoleen miljoonaan. Kuva: Mark Goff

Alkuperäisen Woodstockin tapahtumapaikalla toimiva Bethel Woods for the Arts ei innostunut sekään kolmipäiväisestä festivaalista. Sen sijaan keskuksessa järjestetään Woodstockin muistoksi kolme erillistä konserttia, joissa esiintyvät Ringo Starr, Santana ja Doobie Brothers.

Uusi luku pieleen menneiden festarien tarinaan

Viimenen oljenkorsi oli ilmoitus, jonka mukaan kyseessä tulee olemaan ilmaiskonsertti, joka järjestetään Marylandissa.

Heinäkuun viimeisenä päivänä järjestäjät lopulta nostivat kädet pystyyn. Tapahtumaa ei tule.

– Suruksemme joudumme ilmoittamaan, että festivaalin järjestäminen kävi mahdottomaksi useiden takaiskujen vuoksi. Emme pysty toteuttamaan tapahtumaa sillä bändikattauksella ja intensiteetillä, jolla olimme toivoneet, Michael Lang sanoo BBC:n uutisten mukaan.

Woodstock 1970
Woodstockin 1969 aikana satoi ja paistoi. Välillä festariväki velloi mudassa. Välillä taas paistateltiin päivää vähissä vaatteissa tai alasti. Kuva: Courtesy Everett Collection / AOP

Woodstock-festivaalin toteutuminen elokuussa 1969 oli sekin monen sattuman summa. Tuolla kertaa sattumat kääntyivät järjestäjien voitoksi. He tulivat tehneeksi historiaa. Historia saattaa toistaa itseään, mutta sitä on vaikea pakottaa.

Lue myös:

Woodstockin legendaarisen lavan paikka löytyi arkeologisissa kaivauksissa

Elävä Arkisto - Jimi Hendrix

Suosittelemme