Hyppää sisältöön

Kanadan rannikolle ajelehtii yhä enemmän jäävuoria Grönlannista – Entiset kalastajat pyydystävät niitä ja myyvät eteenpäin luksusvetenä

Ilmaston lämpenemisen myötä jäävuoriturismin suosio kasvaa.

Newfoundlandissa rannikolle kelluvia jäävuoria sanotaan valkoiseksi kullaksi. Kuva: Johannes Eisele / AFP

Blari Baker ja Taylor Lindsorn pyydystävät jäävuoren palaa Newfoundlandin rannikolla Kanadassa. Ilmakehän lämmetessä Grönlannin jäävuoret ajelehtivat tuhansia kilometrejä Kanadan rannikolle asti.

Blari Baker ja Taylor Lindsorn Newfoundlandin rannikolla Kanadassa. Kuva: Johannes Eisele / AFP

Kalastajat pyydystävät jäävuorista irtoavia kimpaleita haaveihinsa ja sulattavat niitä äveriäille asiakkaille luksuspullovedeksi. Jäästä sulavasta vedestä on kasvamassa uusi bisnes alueella, joka eli ennen turskan kalastuksesta.

Bonavistan lahdelle ajelehtii yhä enemmän jäävuoria. Kuva: Johannes Eisele / AFP

Kapteeni Edward Kean suuntaa veneensä joka aamu kohti Bonavistan lahdella kelluvia jäävuoria. Kean on metsästänyt jäävuoria jo parinkymmenen vuoden ajan. Hänelle valtavat kimpaleet ovat valkoista kultaa.

Kean ampuu vuoreen kiväärillä, jotta siitä lohkeaisi sopivan kokoisia paloja. Kolmen hengen miehistö nostaa merestä parinkin tonnin kokoisia kimpaleita seipään ja verkon avulla.

– Ne tulevat tänne ja sulavat nopeasti, kapteeni Kean sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Aikaa ei ole hukattavaksi, jos mielii saada talteen veden, joka on ollut jäässä jopa tuhansia vuosia. Se sulaa valtamereen nopeasti.

Kapteeni Edward Kean pilkkoo ja Phil Kennedy puhdistaa jäätä. Kuva: Johannes Eisele / AFP

Kun kimpaleet on saatu haaviin, kapteeni Kean ryhtyy paloittelemaan niitä kirveellä. Phil Kennedy huuhtelee niiden pinnasta suolavettä pois.

Palat pannan sulamaan tuhannen litran säiliöihin. Kuumimman sesongin aikaan toukokuusta heinäkuuhun Kean kumppaneineen kerää jopa 800 000 litraa vettä. He myyvät sitä paikallisille yrittäjille dollarin litrahintaan.

– Me tavoittelemme terveysruoan ja -tuotteiden markkinoita, Kean sanoo.

Kerry Chaulk pullottaa jäävuoren vettä luksusmarkkinoille. Kuva: Johannes Eisele / AFP

Jäävuoren vettä markkinoidaan aidoimpana ja puhtaimpana vetenä. Litran pullo maksaa asiakkaalle noin kymmenen euroa. Asiakkaalle luodaan mielikuvaa tuhansia vuosia vanhan, alkuperäisen puhtaan veden juomisesta. Liiketoiminta kasvaa nopeasti ainutlaatuisuutta tavoittelevilla luksusmarkkinoilla.

– Kauppa ulkomaille käy paremmin kuin koskaan. Lähetämme vettä Eurooppaan, Singaporeen, Dubaihin. Saimme lasipulloillemme juuri asiakkaita Lähi-Idästä, kertoo jäävuorten vettä pullottavan yrityksen johtaja Kerry Chaulk.

Seudulla tehdään jäävuorivedestä muun muassa kosmetiikkaa ja villimarjoihin sekoitettua viiniä.

Asiantuntijoiden mukaan jäävuoriveden puhtaus riippuu määrittelystä. Tuhansia vuosia jäässä olleessa vedessä tuskin on moderneja kemiallisia lisäaineita, mutta alkuperäisiä epäpuhtauksia voi löytyä, pohtii Newfoundlandin Memorial Universityn professori Steve Bruneau Wall Street Journalille (siirryt toiseen palveluun).

Jäävuoret tuovat Newfoundlandin rannikolle bussilasteittain turisteja. Kuva: Johannes Eisele / AFP

Napajäätiköiden sulaminen huolestuttaa, mutta samalla se on herättänyt Newfoundlandin ja Labradorin provinssin rannikkokylät uuteen eloon. Grönlannista liikkeelle lähteneet jäävuoret houkuttelevat alueelle turisteja, jotka haluavat todistaa vaikuttavan näyn omin silmin.

Viime vuonna yli puoli miljoonaa turistia kävi Newfoundlandin ja Labradorin alueella. Paikallishallinnon mukaan turismista saatiin 389 miljoonan euron tulot.

Entinen kalastaja Barry Strickland elää nyt jäävuoriturismista. Kuva: Johannes Eisele / AFP

Barry Strickland kuljettaa veneellään nyt turisteja katsomaan jäävuoria läheltä. Ennen hän pyyti turskaa.

Stricklandin veneet ovat aina täynnä huippusesongin aikana. Newfoundlandin ja Labradorin rannikko on saanut nimekseen Iceberg corridor eli Jäävuorikäytävä alueelle kulkeutuvien valtavien vuorten takia.

Matkailu on virkistänyt 600 asukkaan King’s Pointin kylän talouden, kun perinteinen kalastus on lähes hävinnyt ylikalastuksen seurauksena.

– Joka sesonki kaupunkiin tulee 140 bussilastillista turisteja, Strickland sanoo.

Hän on järjestänyt turistikierroksia neljän vuoden ajan.

King's Pointin kylän edustalle on ajelehtinut jäävuori Grönlannista. Kuva: Johannes Eisele / AFP

King’s Pointin asukkaat seuraavat kymmeniä metrejä korkeiden jäävuorten liikkeitä satelliittipaikannusjärjestelmällä, jonka paikallishallinto on ladannut verkkoon. Tuulet ja merivirrat tuovat Grönlannin kaakkoispuolelta irronneet jäävuoret tuhansien kilometrien matkan Kanadan edustalle. Tuhansia vuosia jäässä ollut vesi voi sulaa valtamereen vain viikkojen kuluessa.

Pohjoisen napaseudun lämpötila nousee kolme kertaa nopeammin kuin muun maailman keskimäärin. Heinäkuun puolivälissä pohjoisella napa-alueella mitattiin ennätyskorkeat lämpötilat.

Yhä etelämmäksi kelluvien jäävuorten ennustamattomat liikkeet uhkaavat merellä kulkevien laivojen turvallisuutta. Turisteille pohjoisnavalta saapuneet jättiläismäiset jäämöhkäleet ovat eksoottinen näky.

Suosittelemme sinulle