Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Reetta Hurske on perisuomalainen urheilusankari – tuhannesosatappioistaan ja toistuvasta epäonnestaan tunnettu aituritähti sai vihdoin Suomen mestaruuden: "Väänsin kyyneleitä ennen juoksua"

Pika-aitojen SM-kultaa perjantaina voittaneen Reetta Hurskeen onni vaikuttaa kääntyneen.

Reetta Hurske
Reetta Hurske sai vaikeiden vaiheiden jäkeen palkinnon kovasta työstään. Kuva: AOP
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

LAPPEENRANTA. Jonain toisena kesänä Reetta Hurske olisi Suomen puhutuin yleisurheilija. Kesän aikana kuusi kertaa ennätystään parantanut Hurske, 24, on nipistänyt ennätysajastaan peräti 33 sadasosaa parissa kuukaudessa.

Viime viikolla Joensuussa Hurske juoksi sadan metrin aitajuoksussa ennätyksensä 12,78, jolla hän alitti Nooralotta Nezirin vanhan Suomen ennätysajan 12,81. Hurskeen harmiksi Annimari Korte paineli samassa kilpailussa vielä lujempaa. Uusi Suomen ennätys on Kortteen 12,72.

Korte on varastanut tänä kesänä suurimmat otsikot, vaikka sadan metrin aitojen kärkikolmikosta jokainen on saanut osansa mediajulkisuudesta.

Hurske on kuitenkin ollut hieman Kortteen ja Nezirin varjossa. Korte on tällä hetkellä niin kiinnostava nimi, että suurin piirtein hänen jokainen twiittinsä on uutinen. Neziri on jo vuosia sitten vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen suurimmista yleisurheilutähdistä. Hurskeelle on jäänyt tässä kolmikossa niin sanottu taviksen rooli.

Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Reetta Hurske
Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Reetta Hurske Paavo Nurmen kisoissa kesäkuussa. Kuva: AOP

Kolmikon suosiota voi vertailla esimerkiksi Instagram-seuraajien määrässä. Nezirillä seuraajia on lähes 40 000, Kortteella vähän yli 30 000 ja Hurskeella vain 7 000.

– Reetta on vetäytyvämpi osittain tarkoituksella, se on hänen luontonsa, sanoo Hurskeen valmentaja Marjukka Suihko.

– Ei häntä harmita jäädä muiden varjoon. Joskus se on hyväkin, että julkisuus pyörii jonkun muun ympärillä. Ainakin jos valmentajalta kysytään, Suihko nauraa.

Epäonni sai jopa koomisia piirteitä

Hurske on tietyllä tavalla hyvin perisuomalainen urheilija. Hänestä huokuu tietynlaista vakavahenkisyyttä ja päämäärätietoisuutta. Hän ei karta julkisuutta, mutta ei erityisesti hakeudukaan sinne. Hän on itsekriittinen ja tähtää korkealle. Jalat pysyvät maassa, vaikka menestystä tulisi.

Suomalaiseen urheilukaanoniin Hurske sopii erityisen hyvin siksi, että hän on ollut tällä kaudella poikkeuksellisen epäonninen urheilija. Sellaisiin suomalaiset samaistuvat ­­­– onhan Juha Miedon sadasosatappio maan urheiluhistorian merkittävimpiä hetkiä.

Hurske on tunnettu sadasosa- tai tuhannesosatappioistaan. Talven SM-halleissa Hurske julistettiin 60 metrin aidoissa Suomen mestariksi, kunnes pari minuuttia myöhemmin mestariksi vaihdettiin Neziri. Mestaruus meni Nezirille yhden tuhannesosan erolla. EM-hallikisoissa Hurske hävisi pronssimitalin kahden sadasosan erolla.

Epäonni jatkui ulkoratakaudella, kun Hurskeen MM-tulosrajan jahtaaminen alkoi saada jo surkuhupaisia piirteitä. Alkukaudella Hurske juoksi sadan metrin aidat liian kovaan myötätuuleen peräti viisi kertaa. MM-raja alittui kolmesti, mutta tulos ei syntynyt hyväksytyissä oloissa.

Kun Hurske sai vihdoin juosta sallituissa oloissa, MM-raja jäi sadasosan päähän. Universiadeissa Hurske saavutti hopeamitalin, mutta jäi kolmen neljän sadasosan päähän MM-rajasta.

Reetta Hurske alitti MM-rajan jo kolmatta kertaa, mutta myötätuulta oli jälleen liikaa.
Ei voi olla totta. Liika myötätuuli pilasi monta kilpailua alkukesästä. Kuva: Vesa Pöppönen / All Over Press

Alkukaudella Hursketta häiritsivät myös mystiset vatsavaivat, jotka vaikuttivat harjoitteluun.

– Ajattelimme, että 13 sekunnin alitus tulee helposti kesäkuun alussa. Se vähän siirtyi. Koko ajan olemme rakentaneet kuntoa niin, että kesän loppua kohden paranee, Suihko kertoo.

Onni kääntyi 17. heinäkuuta Lapinlahdella, kun Hurske aitoi uuden ennätyksensä 12,97. MM-raja alittui yhdellä sadasosalla.

Valtava taakka putosi Hurskeen hartioilta. Vielä heinäkuun alussa Hurske oli Tampereen kotikisoissa jännittynyt, epäuskoinen ja itkuinen, kun tuuli oli jälleen pilannut yhden mahdollisuuden rikkoa MM-raja. Viime viikolla Joensuussa nähtiin rennompi Hurske, ja ennätys parani heti kaksi kymmenystä.

– Tulos 12,78 oli vähän kovempi kuin mitä ajattelimme, että tässä vaiheessa kautta tulee. Tiedän, että Reetalla on potentiaalia vielä parantaa.

Vatsavaivat palasivat ennen mestaruusjuoksua

Kalevan kisojen ratkaisuhetket perjantai-iltana Lappeenrannassa olivat kuin toisinto Kuopion SM-halleista. Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri tulivat maaliin rinta rinnan. Kello pysähtyi aikaan 13,05.

Koko Kimpisen stadion hiljeni, kun maalikameran kuvaa tutkittiin minuuttikaupalla. Hurske ja Neziri istuivat mondolla vierekkäin ja naureskelivat jännittyneinä.

Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske Kalevan kisat
Nooralotta Neziri (vas.) ja Reetta Hurske odottavat, kumpi voittaa Suomen mestaruuden. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Tuhannesosat olivat tällä kertaa Hurskeen puolella. Piinaavien minuuttien jälkeen kenttäkuuluttaja julisti hänet Suomen mestariksi. Ero oli Hurskeen eduksi 0,002 sekuntia.

– Ainakin toivon, että onni on nyt kääntynyt. Tämä oli yksi tavoite tälle kaudelle ja se on nyt saavutettu, Hurske sanoi kilpailun jälkeen.

Maalikamera Kalevan kisat
Maalikamerakuvasta näkee, kuinka pienestä voitto oli kiinni. Reetta Hurske on punaisessa asussa kuvan oikeassa reunassa.

Tällä kertaa voittajaa ei vaihdettu jälkikäteen. Kauan odotettu mestaruus oli Hurskeelle uran ensimmäinen.

– Vähän ennen finaalijuoksua väänsin kyyneleitä. Vatsan kanssa oli taas ongelmia. Ne johtuvat oletettavasti jostain ruoka-aineesta, mutta toki nyt oli jännitystä, joka varmasti laukaisee näitä, Hurske kertoi.

Radalle tullessaan Hurske kiljaisi äänekkäästi ja sai ajatuksensa kasaan. Hän on oppinut toimimaan vaikeissa tilanteissa.

Missä potentiaalin yläraja menee?

Vaikka Hurske on kärsinyt kesän aikana mystisistä vatsavaivoista, hän on pystynyt ensimmäistä kertaa vuosiin harjoittelemaan kunnolla.

Vuonna 2016 alkaneet selkävaivat ovat viime vuosina jarruttaneet Hurskeen kehitystä.

– Alun perin selässä oli ödeemaa, mutta selässä on myös rakenteellista vikaa, joka ärtyi silloin.

Hurske ei pystynyt pitkään aikaan tekemään lainkaan voimaharjoittelua. Se oli henkisesti raskasta aikaa.

Nyt selkävaivat eivät enää vaivaa harjoittelua.

– Tälle kaudelle on tullut enemmän treenikertoja kuin millekään muulle kaudelle. Enää ei tarvitse kauheasti jarrutella, pystyn esimerkiksi tekemään punttia. En ihan kauheasti punttia ole tehnyt, mutta pystyn sitä tekemään ja se ei riko minua, kuten aikaisemmin.

LEHTIKUVA Reetta Hurske
Reetta Hurske kilpailee seuraavan kerran Espoon GP-kisassa 18. elokuuta. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Kun Hurske on ensimmäistä kertaa saanut harjoitusmielessä ehjän kauden, hän on parantanut heti ennätystään kolmella kymmenyksellä ja huomannut myös kehityskohteita, joihin hän voi tulevaisuudessa panostaa.

Nyt kun Hurskeen onni näyttää kääntyneen, tekee mieli kysyä, kuinka kovalle tasolle hän voi vielä yltää.

Hurske on kuitenkin kolme vuotta nuorempi kuin Neziri, joka on pystynyt vaikeiden vuosien jälkeen nostamaan yhä perustasoaan.

– Reetalla on ilmiömäinen lähtö, ja nyt myös juoksun loppu tulee todella hyvin. Jos loppu tulee vieläkin paremmin, ajat voivat olla todella kovia, Neziri arvioi.

Mitä sanoo Suomen mestari itse?

– On todella vaikea sanoa, missä potentiaalin yläraja menee. Toivon, että pystyn harjoittelemaan myös ensi kauden laadukkaasti ja terveenä, Hurske vastasi.

Lue myös:

Tiukille meni! Reetta Hurske pääsi juhlimaan piinaavan odotuksen jälkeen – tuore Suomen mestari paljasti: "Terveyden kanssa on taas ollut ongelmia"

Kalevan kisojen superpäivä paketissa – naisten pika-aitojen huima trilleri huipensi illan

Suosittelemme sinulle