Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kommentti: Seitsenottelussa historiallisen kova taso – vähättelyä kokeneet urheilijat ansaitsisivat parempaa kohtelua päättäjiltä

On sääli, että yksi Kalevan kisojen kiinnostavimmista lajeista oteltiin pääasiassa puolityhjille katsomoille, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Maria Huntington ja Hertta Heikkinen Kalevan kisat 2019
Maria Huntington (vas.) rikkoi MM-rajan. Hertta Heikkinen teki ennätyksensä 5 926, mutta jäi kovatasoisessa kilpailussa neljänneksi. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

LAPPEENRANTA. Naisten seitsenottelussa tehtiin lauantaina Kalevan kisojen historiaa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaksi naista ylitti 6 000 pisteen rajan samassa SM-kilpailussa.

Suomen mestari Maria Huntington teki ottelussa uuden ennätyksensä 6 339 ja rikkoi Dohan MM-kisojen tulosrajan. Hopealle jäänyt Miia Sillman otteli hänkin lähelle ennätystään pistein 6 048.

Yli 6 000 pisteen tulokset ovat Kalevan kisojen historiassa harvinaisia. Ennen lauantaita 6 000 pistettä oli ylittynyt seitsemän kertaa.

Seitsenottelu on ollut tämän vuoden Kalevan kisojen kiinnostavin laji naisten pika-aitojen ohella. Huntingtonin ja Sillmanin takana Jutta ja Hertta Heikkinen tekivät ennätyksensä. Heikkiset pääsivät molemmat todella lähelle 6 000 pisteen rajaa.

Valitettavasti naiset ovat takoneet hurjia tuloksia puolityhjille katsomoille. Lappeenrannan Kalevan kisoissa on iltaisin ollut kiitettävästi väkeä, mutta seitsenottelun lajeista viisi on ollut aamu- tai päiväkilpailuja. Aamulla Kimpisen stadionilla on ollut huomattavasti vähemmän katsojia.

Samasta aikataulusyystä myös seitsenottelun tv-näkyvyys on jäänyt pieneksi.

Alta pois -meininki harmittaa ottelijoita

Viime vuonna Jyväskylän Kalevan kisoissa seitsenottelun aikataulu oli liian tiukka, ja urheilijat saivat kuulla vähätteleviä kommentteja toimitsijalta. Miia Sillman kritisoi aikataulua sosiaalisessa mediassa.

Tänä vuonna ottelijoita ei varmasti vähätelty, mutta aikataulu oli silti aamupainotteinen.

– Ottelut on sysätty aikaisiin aamuihin vähän alta pois -meiningillä. Kisan aikana siellä ovat olleet vain valmentajat ja osa perhettä kannustamassa, Sillman kuvaili seitsenottelun asemaa Suomessa.

Miia Sillman
SM-hopeamitalisti Miia Sillman seitsenottelun keihäässä Lappeenrannassa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Sillman sanoi torstaina Yle Urheilulle, että kukaan päättävistä tahoista ei ole kysynyt hänen mielipidettään ottelun aikataulusta viime vuoden kritiikin jälkeen. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että urheilijat ja päättäjät ovat yhä kaukana toisistaan suomalaisessa yleisurheilussa, vaikka vuoropuhelua on pyritty lisäämään.

Seitsenottelu saatava paremmin esille

Ehkä päättäjät kuuntelevat seitsenottelijoita nyt, kun laji on nousukiidossa Suomessa. Tänä kesänä kaksi naista on otellut yli 6 000 pistettä ensimmäisen kerran sitten vuoden 2000.

Taustalla nousee lupaavia urheilijoita, kuten 16-vuotias Saga Vanninen, joka juhli heinäkuussa nuorten olympiafestivaaleilla kultamitalia.

Sillman sanoi toivovansa, että kaikki lajit olisivat samalla viivalla Kalevan kisoissa. Seitsenottelun kohdalla se tarkoittaisi aikataulun muuttamista iltapainotteisemmaksi.

Toivottavasti niin tehdään ensi vuonna Turun Kalevan kisoissa, koska seitsenottelijat ansaitsevat päästä paremmin esille.

Lue myös:

Huntington otteli mielettömällä ennätysparannuksella MM-rajan rikki – itki onnesta kilpailun jälkeen: "Ihan uskomatonta!"

Huntingtonin huippusuoritus lauantaipäivän kohokohtana, moukarifinaalin kultataistossa ennätystulos

"Urheilu loi ahdistuksen tunnetta ja surua" – seitsenottelija Miia Sillman kertoo hetkestä jolloin inhosi urheilua, teki kolme vuotta myöhemmin sensaatiomaisen tempun

"Menetkö treenaamaan vai vietätkö päivän krapulassa?" Sairaalareissun jälkeen Maria Huntington teki elämänmuutoksen – parikymppisen urheilijan ura lähti rakettimaiseen nousuun

Suosittelemme