Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomen yleisurheilun MM-joukkueesta hyvät näkymät – paras tilanne kymmeneen vuoteen: "Parempi kuin uskalsin etukäteen laskea"

Jos kaikki pysyvät terveinä, Suomen MM-joukkueessa on vähintään 17 urheilijaa. Todennäköisesti nimiä tulee vielä muutama lisää.

Maria Huntington
Maria Huntington teki Dohan MM-kisojen tulosrajan Kalevan kisoissa. Kuva: Lauri Heino / Lehtikuva
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sunnuntaina päättyneet Lappeenrannan Kalevan kisat toivat ainakin yhden uuden nimen Suomen MM-joukkueeseen Dohaan. Seitsenottelija Maria Huntington rikkoi yleisurheilun MM-kisojen tulosrajan, kun hän voitti Suomen mestaruuden pistein 6 339 lauantaina.

Huntingtonin lisäksi keihäänheittäjä Lassi Etelätalo teki MM-rajan, mutta hänen kisapaikkansa ei ole kirkossa kuulutettu. Etelätalo on 18. suomalaisurheilija, joka on tehnyt syys-lokakuussa käytäviin MM-kisoihin vaadittavan tuloksen. Näistä urheilijoista neljä on keihäänheittäjiä. Yhteen lajiin voi ilmoittaa kolme kilpailijaa maata kohden.

Suomen MM-joukkueeseen on nimetty 11 urheilijaa, mutta käytännössä jo nyt on selvää, että Suomi lähettää kisoihin vähintään 17 urheilijaa, jos kaikki pysyvät terveenä.

– Tilanne on parempi kuin etukäteen uskalsin laskea. Keväällä laskimme MM-joukkueen kooksi noin 15 urheilijaa ja nyt olemme plussan puolella, Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola sanoi.

Niemi-Nikkolaa ilahdutti, että tulosrajan tehneitä urheilijoita on monesta eri lajiryhmästä.

Suomi on saamassa MM-kisoihin suurimman joukkueensa sitten vuoden 2009 Berliinin MM-kisojen, jolloin Suomen joukkueessa oli 19 urheilijaa. Kaksi vuotta sitten Suomi lähetti Lontoon MM-kisoihin 12 urheilijaa.

Pekingissä 2015 Suomen joukkueessa oli myös 17 urheilijaa, mutta lähes varmasti joku suomalaisurheilija pääsee tällä kertaa mukaan rikkomatta MM-tulosrajaa.

MM-kisoihin on mahdollista päästä myös rankingin kautta. Esimerkiksi ennätyksensä Kalevan kisoissa tehnyt pituushyppääjä Taika Koilahti on tuloksella 669 todella lähellä kisapaikkaa. Koilahti on MM-rankingissa sijalla 25, kun kenttälajeissa kisoihin otetaan mukaan 32 urheilijaa.

Koilahden lisäksi seiväshyppääjä Wilma Murto, pika-aituri Elmo Lakka ja moukarinheittäjä Krista Tervo olisivat tämän hetken tilanteen perusteella MM-kisakoneessa.

– Ranking on sadasosapeliä. Menettäisin hermoni, jos vilkuilisin sitä koko ajan, Lakka kommentoi sunnuntaina.

Tilanne ehtii vielä muuttua moneen kertaan ennen kuin Suomen MM-joukkue lyödään lukkoon 2. syyskuuta. Seitsenottelija Miia Sillman (rankingissa 27:s, kun 25 pääsee mukaan) ja 3000 metrin estejuoksija Janica Rauma (rankingissa 48:s, kun 45 pääsee mukaan) saattavat nousta kisoihin, jos edeltä tulee peruutuksia.

Keihäässä kimurantein valintatilanne

Suomen MM-joukkuetta täydennetään tänään maanantaina. Joukkueeseen nimetään todennäköisesti ainakin Huntington, 3 000 metrin estejuoksija Camilla Richardsson ja pika-aiturit Reetta Hurske, Annimari Korte ja Nooralotta Neziri.

Pika-aitureiden paikat lyödään lukkoon maanantaina, vaikka Matilda Bogdanoff on osoittanut potentiaalia jopa MM-rajan alittamiseen.

– Hurske, Korte ja Neziri ovat olleet koko kauden selkeästi edellä muita. Meillä ei ole mitään syytä jättää sinne paikkoja auki, Niemi-Nikkola kommentoi.

Lassi Etelätalo
Lassi Etelätalo sekoitti MM-valintapeliä Kalevan kisoissa. Kuva: AOP

Kimurantein tilanne on keihäänheiton kohdalla. Miesten keihäässä Oliver Helander ja Antti Ruuskanen on jo valittu joukkueeseen. Myös Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela ovat rikkoneet MM-rajan, mutta heidän kohdallaan valinta ei ole varma. Vuoden 2007 maailmanmestari Tero Pitkämäki yrittää palata kilpakentille.

Polvivammasta toipuva Pitkämäki, 36, on ilmoittanut tavoittelevansa paikkaa Dohan MM-kisoista. Pitkämäki ei ole pystynyt tällä kaudella vielä kilpailemaan.

Kalevan kisoissa Suomen mestaruuden tuloksella 84,11 voittanut Etelätalo on vahvimmin kiinni MM-kisapaikassa. Tilanne voi muuttua, jos Kuusela tai Pitkämäki heittää pidemmän kaaren ennen syyskuun 2. päivää.

– Kriteereissämme ovat kauden kärkitulos, Kalevan kisat ja keskinäiset otatukset. Nämä ovat ne kolme asiaa, joita me valinnassa punnitsemme, Niemi-Nikkola sanoi sunnuntaina.

Keihäsvalintojen kriteereistä voi lukea lisää täältä.

Dohan MM-kilpailut alkavat 28. syyskuuta.

MM-kisoihin nimetyt suomalaisurheilijat

Miehet
3000m estejuoksu: Topi Raitanen
Kolmiloikka: Simo Lipsanen
Keihäänheitto: Oliver Helander, Antti Ruuskanen
50 km kävely: Jarkko Kinnunen, Veli-Matti Partanen
Naiset
Korkeushyppy: Ella Junnila
Kolmiloikka: Kristiina Mäkelä
Maraton: Anne-Mari Hyryläinen, Alisa Vainio
50 km kävely: Tiia Kuikka

MM-rajan tehneet suomalaisurheilijat, joita ei ole vielä valittu Dohaan

Miehet
Keihäänheitto: Toni Kuusela, Lassi Etelätalo
Naiset
100 m aitajuoksu: Annimari Korte, Reetta Hurske, Nooralotta Neziri
3000 m estejuoksu: Camilla Richardsson
Seitsenottelu: Maria Huntington

Rankingin kautta kiinni kisapaikassa tällä hetkellä

N pituushyppy: Taika Koilahti 669. Rankingissa 25:s, 32 pääsee kisoihin
N seiväshyppy: Wilma Murto 451. Rankingissa 26:s, 32 pääsee kisoihin
M 110 m aitajuoksu: Elmo Lakka 13,49. Rankingissa 37:s, 40 pääsee kisoihin
N moukarinheitto: Krista Tervo 70,18. Rankingissa 30:s, 32 pääsee kisoihin

Rankingissa lähellä kisapaikkaa tällä hetkellä

N seitsenottelu: Miia Sillman 6 209. Rankingissa 27:s, 25 pääsee kisoihin
N 3000 m estejuoksu: Janica Rauma 9.49,95. Rankingissa 48:s, 45 pääsee kisoihin

Lue myös:

Keihäänheiton MM-kisavalinnat menivät kerralla uusiksi – näin Suomen kolmas edustaja valitaan

Lassi Etelätalo nappasi uransa ensimmäisen SM-kullan – rikkoi samalla Dohan MM-rajan: "Aika vahva näyttöhän tämä oli"

Huntington otteli mielettömällä ennätysparannuksella MM-rajan rikki – itki onnesta kilpailun jälkeen: "Ihan uskomatonta!" Petteri Piironen rikkoi hiljaisuuden Kalevan kisoissa – antoi havainnollisen esimerkin suomalaisen valmennuksen ongelmista: "Alakerroksissa"

Suosittelemme