Hyppää sisältöön

Ihmiskaupan uhreja aiempaa enemmän – pakkoavioliittoja solmittu Suomessa neljä

Suomessa tunnistettiin alkuvuonna seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja hälyttävän vähän, kerrotaan Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tiedotteessa.

Turvakodit ovat olleet avainasemassa pakkoavioliittoon liittyvien uhrien tunnistamisessa. Kuva: Lotta Sundström / Yle

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on kesäkuun loppuun mennessä otettu puolet enemmän asiakkaita kuin edellisvuonna. Kaikkiaan uusia autettavia oli 155 ihmistä, kertoo Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä tiedotteessa.

Tiedot perustuvat Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän puolivuotiskatsaukseen.

Eniten Suomessa tunnistettiin työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja ja pakkoavioliittoon liittyvän ihmiskaupan uhreja, joita molempia oli 12.

Pakkoavioliitoista neljässä tapauksessa liitto oli solmittu Suomessa ja kahdeksassa tapauksessa liitto oli alkanut ulkomailla morsiamen ollessa alaikäinen. Turvakodit ovat olleet uhrien tunnistamisessa avainasemassa, kerrotaan Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tiedotteessa.

Myös kerjäämiseen pakottamista havaittu

Suomessa on alkuvuonna tunnistettu seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja hälyttävän vähän.

Edellisvuonna prostituutioon pakotettuja henkilöitä ohjattiin avun pariin poliisin paljastavan toiminnan kautta. Tänä vuonna vastaavaa ei ole tapahtunut, ja syynä voi olla muun muassa poliisin resurssien vähyys. Ihmiskaupanuhreja tunnistetaan kunnissa ja ja esimerkiksi lastensuojelussa yhä huonosti, kerrotaan tiedotteessa.

Myös kerjäämiseen pakottamista ihmiskaupan yhteydessä on havaittu, kertoo Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä. Tapauksia on ollut kaksi.

Uutista korjattu 5.8. 2019 klo 12.50: Tiedot ovat peräisin Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä, joka on osa Maahanmuuttovirastoa. Aiemmin jutussa viitattiin vain Maahanmuuttovirastoon.

Suosittelemme sinulle