Hyppää sisältöön

Yle seurasi erikoista tilannetta: Oikeudenkäynti peruttiin, tulkki ei saapunut – Sara: "Kun pakenin pakkoavioliittoa, äiti hakkasi minut"

Oikeudenpuheenjohtaja harmistui, kun istunto jouduttiin perumaan. Sara kertoi tarinansa toukokuussa Ylelle.

Kuva: Toni Määttä / Yle
Päivi Happonen

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi aamulla harvinaislaatuinen pahoinpitelyoikeudenkäynti, joka sai yllättävän käänteen heti aamusta.

Oikeuden puheenjohtaja kutsui saliin kaksi syytettyä ja heidän oikeusavustajansa, syyttäjän sekä asianomistajan.

Kun kaikki osapuolet olivat istuneen paikoilleen, puheenjohtaja alkoi kysellä, missä tulkki istuu.

Oikeussalista ei löytynyt lainkaan tulkkia.

Oikeus alkoi soitella tulkin perään. Hänet saatiin viimein puhelimen päähän. Tulkki kertoi, että hän ei pääse tulemaan paikalle.

Oikeus yritti tavoittaa vielä muitakin mahdollisia tulkkeja, mutta turhaan.

– Oikeudenkäynti perutaan. Ilman tulkkia emme käsittele tätä. Tämä on hyvin valitettavaa, enkä minä pidä tästä. Mutta ei voi mitään, oikeudenkäyntiä johtava puheenjohtaja sanoi osapuolille.

Oikeudenkäynnissä oli tarkoitus lukea syyte Suomessa asuvalle maahanmuuttajanaiselle. Naista syytetään hänen tyttärensä Saran pahoinpitelystä.

Sara ei ole tyttären oikea nimi. Emme myöskään kerro Saran turvallisuuden vuoksi hänen perheensä kotimaata, emmekä uskontoa.

Sara kertoi tarinansa Ylelle toukokuussa. Lue tästä Saran tarina.

Sara sanoo, että hänen äitinsä ja sukulaisnainen pahoinpitelivät hänet rappukäytävässä, kun Sara pakeni pakkoavioliittoa kotoaan.

Tapaus päätyi poliisitutkintaan ja syyteharkintaan. Syyttäjä nosti äidille ja sukulaisnaiselle pahoinpitelysyytteet.

Naiset ovat kiistäneet aiemmin syyllistyneensä rikokseen. He eivät halunneet kommentoida Ylelle tiistaina oikeustalolla pahoinpitelysyytteitään.

"Meidän on soitettava tulkille ja muistutettava häntä"

Koska syyttäjä ei ehtinyt lukea syytteitä oikeussalissa, ne eivät tulleet julkisiksi tänään.

Syyttäjä ei siis kerro vielä, pitääkö hän epäiltyä pahoinpitelyä kunniaan liittyvänä väkivaltana.

Tässä vaiheessa ei ole myöskään vielä tietoa, ottaako oikeus kantaa varsinaisessa istunnossa siihen, oliko epäilty pahoinpitely kunniaan liittyvää väkivaltaa.

Käräjäoikeus määräsi pahoinpitelyjutulle uuden käsittelypäivän. Helsingin käräjäoikeuden on määrä käsitellä pahoinpitelysyytteitä ensi vuoden tammikuussa.

– Tuota istuntoa ennen meidän on soitettava tulkille ja muistutettava häntä oikeudenkäynnistä, puheenjohtaja totesi harmistuneena tiistaina oikeussalissa.

Sen jälkeen osapuolet lähtivät oikeustalolta.

"Noin 30 Suomessa asuvaa maahanmuuttajanuorta on paennut kotoaan kunniaväkivaltaa"

Yle uutisoi toukokuussa, että noin 30 maahanmuuttajaperheen nuorta elää kunniaan liittyvän väkivallan vuoksi erossa perheestään ja yhteisöstään.

Loisto Setlementti -yhdistyksen Sopu-työ auttaa Suomessa asuvia maahanmuuttajaperheitä ja perheiden lapsia, joiden elämää rajoitetaan ja jotka kohtaavat kunniaväkivaltaa tai sen uhkaa.

– Arvioisin, että tällä hetkellä noin 30 Suomessa asuvaa maahanmuuttajaperheen nuorta on paennut kotoaan kunniaan liittyvää väkivaltaa (kunniaväkivaltaa) tai sen uhkaa, kertoi Ylelle toukokuussa Sopu-työn vastaava työntekijä Johanna Aapakallio.

Helsingin poliisi on alkanut päivystää Loisto Setlementti -yhdistyksen salaisissa tiloissa. Poliisi tapaa siellä kahden viikon välein maahanmuuttajaperheiden nuoria.

"Kunniaan liittyvä väkivalta on aihe, josta ei puhuta"

Helsingin poliisi on alkanut rekisteröidä tietyllä koodilla rikostutkintoja, joihin epäillään liittyvän kunniaväkivaltaa.

Helsingin syyttäjänvirastossa ei ole vastaavaa rekisteröintiä. Syyteharkinnassa kunniaan liittyvät väkivaltajutut hoidetaan usein "tavallisina pahoinpitelyjuttuina".

– Jos yhtään aistitaan, että esimerkiksi pahoinpitelyjutun taustalla voisivat olla kunniaan liittyvät syyt, me ohjaamme sellaiset jutut lähisuhdeväkivaltatiimille, kertoo kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski.

Velitskin mukaan syyttäjälle ja oikeuteen päätyy hyvin harvoin kunniaväkivaltajuttuja, koska niitä on vaikea tunnistaa.

– Kunniaan liittyvä väkivalta on aihe, josta ei puhuta. Edes asianosaiset eivät niistä halua useinkaan puhua, Velitski kertoo.

Lue lisää:

"Noin 30 Suomessa asuvaa maahanmuuttajanuorta on paennut kotoaan kunniaväkivaltaa" – Poliisi on alkanut tavata nuoria salaisessa paikassa

Tätä on kunniaväkivalta Suomessa, Sara kertoi tarinansa Ylelle: "Kun pakenin pakkoavioliittoa, äiti hakkasi minut rappukäytävässä"

Maahanmuuttajanuoria pakotettu Suomessa naimisiin – Kriisityö auttoi ja liitot purettiin: "Kävimme pitkät neuvottelut imaamien kanssa"

Suosittelemme sinulle