Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Turun funikulaari toimii vaihtelevasti

Tässä jutussa seurattiin noin puolen vuoden ajan Kakolan rinnehissin toimintahäiriöitä.

Ihmisiä funikulaarin kyydissä.
Kakolan funikulaari täydessä iskussa 23. syyskuuta tet-harjoittelijan ikuistamana. Kuva: Kristian Laakso / Yle
Eino Kossila,
Satu Aaltonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lopetimme seurannan 31.1.2020.

Maanantai 9.12. Turun Sanomat raportoi funikulaarin seisoneen viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina, koska viallinen nopeudenrajoitin piti vaihtaa uuteen. Pannahinen! Juuri kun saatiin nauttia luotettavasta hissikyydistä yli kuukauden ajan.

Hissin kuntoon saaminen pantiin iloisesti merkille somessa, muuallakin kuin Turussa. Pekka Saurin twiitti keräsi yli 700 tykkäystä.

Maanantai 4.11. Tekninen vika on korjattu ja funikulaari toimii jälleen, kertoo Turun liikennekeskus Twitterissä. Vikaa ehdittiin korjata sunnuntaista asti.

Sunnuntai 3.11. Tekninen vika sulkee funikulaarin sunnuntaina iltapäivällä toistaiseksi. Korjauksia jatketaan maanantaina aamulla.

Perjantai 1.11. Turun liikennekeskus kertoo Twitterissä, ettö funikulaari oli pois toiminnasta perjantaina aamulla noin tunnin ajan viikkohuollon vuoksi. Katko kesti kello 8:aan asti aamulla.

Keskiviikko 30.10. Funikulaari oli aamulla pois käytöstä noin parin tunnin ajan, kertoo Turun liikennekeskus Twitterissä. Liikennekeskus ei täsmennä oliko käyttökatkon syynä tekninen vika.

Maanantai 28.10. Funikulaari on pois käytöstä maanantaina kahtena eri aikana videokuvausten takia. Ensimmäinen katko oli 9-11 aamulla ja toinen iltapäivällä 12:30-15 välisenä aikana. Asiasta kertoo Twitterissä Turun Liikennekeskus.

Tiistai 15.10. Funikulaari on teknisen vian vuoksi pois toiminnasta, kertoo liikennekeskus tiistai-iltana.

Keskiviikko 9.10. Turun liikennekeskus kertoo Twitterissä, että funikulaari on keskiviikkona pois toiminnasta muutaman tunnin ajan määräaikaishuollon takia. Funikulaarin pitäisi palata liikkeelle kello 15 jälkeen.

Perjantai 4.10. Funikulaari on teknisen vian vuoksi pois toiminnasta, kertoo Turun liikennekeskus Twitterissä. Kyseessä on vastaava ovivika kuin useasti aikaisemmin, mutta eri ovessa kuin yleensä. Turun kaupunkiseudun liikennekeskuksen mukaan korjaus on käynnissä. Kello 13 hissi kulkee jälleen.

Maanantai 23.9. Funikulaari oli epäkunnossa tai ainakin poissa käytöstä lauantaina 21.9. noin kello 16, kun Yle Turun toimittaja osui paikalle. Maanantaina tet-harjoittelija pyöräili paikalle tarkistamaan tilanteen. Ennen aamukymmentä rinnehissi rullasi hienosti.

Keskiviikko 11.9. Tekninen vika jumittaa funikulaarin kello kymmeneltä aamulla. Huoltotöiden kerrotaan jatkuvan arviolta noin kello 12:een saakka. Turun liikennekeskus ei avaa twiitissään vikaa tarkemmin.

Perjantai 6.9. Turun liikennekeskuksen ennakkotieto kertoo, että Funikulaari pysäytetään huoltotöiden vuoksi kello 12–14.

Keskiviikko 4.9. Funikulaari pysähtyy noin neljäksi tunniksi oven teknisen vian vuoksi. Kyseessä on vastaava vika kuin loppukesän aikana useasti. Turun liikennekeskus tiedotti Twitterissä. Tieto viasta tuli neljän aikaan iltapäivällä.

Suljettu-lappu Funikulaarin yläaseman ovessa.
Elokuun 12. päivänä funikulaari ei kulkenut. Oveen kiinnitetty lappu tuskin oli kaupungin kannanotto. Kuva: Dani Branthin / Yle

Tiistai 3.9. Funikulaari on tänään tiistaina huoltotöiden takia suljettuna vähän aikaa päivällä. Turun liikennekeskus kertoo, että huoltotyöt kestävät klo 12–14, jolloin kiskohissi on pois käytöstä.

Lauantai 31.8.: Funikulaari toimii moitteitta. Toimittaja Kimmo Gustafsson kertoo, että Linnankadulla rinnehissiin jonottaa kourallinen ihmisiä. Täysi hissi laskeutuu yläasemalta. Matkustajat vaihtuvat ja kohta hissi taas kipuaa kohti Kakolan muureja. Joku vilkuttaa toimittajalle kyydistä.

Perjantai 30.8. Turun liikennekeskus kertoo Twitterissä, että Funikulaari on tänään suljettuna ovessa olevan vian takia. Oven mekanismi ei toimi. Korjaustyöt ovat käynnissä ja arvio on, että Funikulaari on korjattu kello 13 mennessä.

Perjantai 16.8. Turun liikennekeskus kertoo Twitterissä, että Funikulaari on epäkunnossa ja korjaustöitä jatketaan perjantaiaamuna. Selvitämme syytä.

Liikennekeskuksen mukaan rinnehissi oli mennyt epäkuntoon jo torstaina illalla, mutta korjausta ei saatu silloin tehtyä.

Maanantai 12. elokuuta. Funikulaarin ala- ja yläasemille ilmestyy viikonlopun aikana lappu, joka kertoo rinnehissin olevan suljettu. Tarkempaa syytä ei kerrota.

Maanantaiaamuna asemille pääsee sisälle, mutta hissin hälytyspainike vilkuttaa valoa eikä funikulaarin tilaaminen onnistu. Joku vääräleuka on kiinnittänyt lasiin Turun kaupungin tunnuksilla varustetun A4-kokoisen lapun, jossa todetaan lakonisesti "paskan möivät".

Turun kaupunkirakentamisjohtajan Kimmo Suonpään mukaan kyseessä on vastaava ovivika, joka on vaivannut funikulaaria loppukesän aikana. Vika alkoi perjantai-iltana, eikä paikalla käynyt päivystäjä saanut hissiä kuntoon.

Maanantaiaamuna hissin huoltotyöt alkoivat ja kello kahdeksan jälkeen funikulaaria koeajettiin rinteessä. Funikulaari toimii taas, twiittaa Turun liikennekeskus ennen aamuyhdeksää.

Tiistai 6. elokuuta: Ylen toimittaja Lassi Lähteenmäki matkustaa funikulaarilla ja haastattelee nousun aikana Visit Turun myynti- ja markkinointijohtajaa Satu Hirvenojaa. Hirvenojan mielestä rinnehissin saama julkisuus on matkailun kannalta hyvin arvokasta. Yläasemalla Funikulaari jumiutuu toviksi. Syy on käyttäjässä. Toimittaja on tunaroinut painamalla ovet avaavaa nappia, vaikka hissi piti saada lähtemään alas.

Maanantai 5. elokuuta: Funikulaari on ollut poissa käytöstä koko viikonlopun, kertoo Turun Sanomat. Vikaa on sisääntulo-ovessa. Myöhemmin maanantaina ongelma on ratkaistu ja hissi kulkee taas.

Tiistai 30. heinäkuuta: Kakolanmäen funikulaari on jälleen pois käytöstä ovimekanismin vian takia. Tieto viasta tuli maanantaina, mutta ongelma selätetään alle vuorokaudessa. Kiskohissi liikkuu jälleen.

**Tiistai 23. heinäkuuta:**Funikulaari esiintyy yhtenä kesäisenä menopelinä Turun muuttuvaa kaupunkikulttuuria käsittelevässä kuvareportaasissa. Riihimäkeläinen rouva matkustaa funikulaarilla ensimmäistä kertaa.

Funikulaari
Funikulaari on kaupunkivinohissi, joka tarjoaa esteettömän kulun Turun Kakolanmäelle. Elokuun 6. päivänä matka alaspäin sujui ongelmitta. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Maanantai 15. heinäkuuta: Funikulaari kulkee, mutta sitä pidetään silmällä. Laitteistotoimittaja Leitnerin edustajat valvovat rinnehissin kulkua etäyhteyden päästä Italiasta ja vakuuttavat, että ongelmat on selätetty.

Keskiviikko 12. heinäkuuta: Funikulaari palaa takaisin liikenteeseen pitkän tauon jälkeen. Yli kolmen viikon odotusajasta käytetään otsikossa sanaa huoltopiina.

Maanantai 8. heinäkuuta: Funikulaari on ollut huoltotauolla yli kolme viikkoa, mutta sillä ajetaan testiajoa. Kaupungin mukaan vika johtuu ovia ja kabiinin vaakatasoa tarkkailevien sensorien virhetilasta.

Torstai 4. heinäkuuta: Ruisrock on käsillä, mutta funikulaari seisoo ainakin viikonlopun yli. Italiassa Leitner-yhtiö aikoo lähettää Turkuun käyttöhenkilön valvomaan ja seuraamaan hissin toimintaa.

Maanantai 24. kesäkuuta: Funikulaari seisoo ennakoitua pidempään. Huoltotoimissa on löydetty uusia vikoja. Yhdessä rullapyörässä on havaittu epätavallista kulumaa.

Tiistai 18. kesäkuuta: Hissi on ollut poissa käytöstä maanantai-illasta asti ja seisoo yli juhannuksen tunnistinlaitteiden ongelmien takia. Turun Sanomat kertoo, että paikalle odotellaan Leitnerin asentajaryhmää.

Maanantai 17. kesäkuuta: Funikulaari aiotaan ottaa käyttöön viikonlopun käyttökatkon jälkeen, mutta tulevina päivinä luvassa on vielä pari–kolme käyttökatkoa.

Funikulaari radallaan.
Funikulaarin radan pituus on 130 metriä. Ala- ja yläaseman välillä on 30 metriä korkeuseroa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Tiistai 11. kesäkuuta: Funikulaari oikuttelee. Oviongelmien takia hissi suljetaan noin tunniksi. Turun Sanomat on jo aiemmin kertonut, että hissi jumittui keskelle rinnettä perjantaina ja kyydissä olleet jouduttiin auttamaan ulos tikkaiden avulla.

Tiistai 28. toukokuuta: Funikulaari on saanut vauhdikkaan alun, vaikka se jumittuikin kahdesti avajaisviikonloppuna. Viikonlopun aikana rinnehissillä matkusti yli 5 000 ihmistä.

Perjantai 24. toukokuuta: Funikulaarin viralliset avajaiset kiinnostavat turkulaisia ja kauempaakin saapuneita. Jonottajat ovat tyytyväisiä siihen, että kauan odotettu hissi on käytössä. Ei teknisiä murheita.

Maanantai 20. toukokuuta: Funikulaarin lehdistöajelut sujuvat moitteettomasti. Yle striimaa rinnehissillä ajelua selostettuna. Tallenne on yhä nähtävissä Areenassa, jossa se on katseltu yli 11 000 kertaa.

Lue lisää:

Turun funikulaarille myönnetty kuntatekniikan yhdistyksen tunnustus

Turun funikulaari herättää hilpeyttä sosiaalisessa mediassa – "Mitä tilattiin ja mitä saatiin"

Turun funikulaari valmistuu tammikuussa – projektijohtaja kertoo, miksi aikataulu venyi ja hinta tuplaantui alkuperäisestä

Suosittelemme