Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pelipaikan vaihdos avasi ovia: Naisten liigan legenda debytoi maajoukkueessa 30-vuotiaana ja kahta vuotta myöhemmin hän pelaa ensimmäistä kertaa ammatikseen

Jalkapalloilija Anna Auvinen siirtyi Naisten liigaa johtavasta HJK:sta Italian pääsarjassa pelaavaan Interiin.

Anna Auvinen
Kuva: Jarno Kuusinen/AOP
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapalloilija Anna Auvisen elämä on kokenut viime aikoina melkoisen myllerryksen.

Kotimainen Naisten liiga ja siviliityö opettajana ovat vaihtuneet Pohjois-Italian metropoliin Milanoon ja Italian ammattilaiskenttiin.

Tämä on merkinnyt myös mahdollisuutta omistautua jalkapallolle 100-prosenttisesti. Ensimmäistä kertaa elämässä, 32-vuotiaana.

– Ainakin toistaiseksi tuntuu, ettei töitä olisi edes mahdollista tehdä sivussa. Jalkapallo vaatii kaiken keskittymisen.

Maajoukkuepuolustaja vastaa puhelimeen Italian vuoristosta, missä joukkue par'aikaa leireilee. Auvinen ehti viettää muutaman päivän uudessa kotikaupungissaan ennen kuin matkasi Interin kanssa parin tunnin päähän vuorille. Kaikki on tapahtunut äkkiä, sillä Auvisen sopimus italialaisseuran kanssa julkistettiin viime viikon torstaina.

Anna Auvinen pelasi alkukauden Helsingin Jalkapalloklubissa.
Anna Auvinen pelasi alkukauden Helsingin Jalkapalloklubissa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Vielä vapaa-ajan ongelmia ei ole ehtinyt tulla.

– Olemme treenanneet kaksi kertaa päivässä ja treenit kestävät vähintään kaksi tuntia kerrallaan. Yhdeksän aikaan aamulla menemme ensimmäisiin treeneihin ja kahdeksan aikaan illalla on ollut päivällinen, jonka jälkeen on päässyt nukkumaan.

Se ei kuitenkaan Auvista tunnu haittaavan, sillä tästä hän on haaveillutkin.

Italia vetää maajoukkuejalkapalloilijoita

Auvinen ei ole ainoa Italian ammattilaiskentillä pelaava suomalaisjalkapalloilija: Tuija Hyyrynen juhli Juventuksen kanssa viime kaudella mestaruutta ja Nora Heroum pelaa pronssille yltäneessä Milanissa. Lisäksi maajoukkuevahti Paula Myllyoja solmi vastikään sopimuksen italialaisen Pink Barin kanssa.

Olosuhteistakin huomaa, että isot seurat panostavat yhä enemmän naisjalkapalloon.

Anna Auvinen, Inter Milan

Auvinen myöntää, että maajoukkuekavereiden positiivinen palaute vaikutti osiltaan hänenkin siirtymiseensä.

– Olen kuullut maajoukkuelaisilta paljon hyvää Italian liigasta ja että sarjan taso on koko ajan noussut.

Myös Italian mainiot otteet MM-viheriölläkin vakuuttivat: joukkue selvisi aina puolivälieriin asti, missä se joutui taipumaan MM-hopeaa napanneelle Hollannille.

– Olosuhteistakin huomaa, että isot seurat panostavat yhä enemmän naisjalkapalloon.

Niin tekee Interkin: seura osti Serie B:ssä pelaavalta ASD Femminile Inter Milanolta oikeudet syksyllä 2018, ja heti kauden päätteeksi seura juhli voiton myötä sarjanousua. Nyt naiset harjoittelevat samoissa tiloissa yhdessä Interin akatemian kanssa. Olosuhteita Auvinen kuvailee äärimmäisen hyviksi.

Maajoukkuedebyytti 30-vuotiaana

Matka pääkaupunkiseudulta Italian vauraimpaan kaupunkiin on ollut pikä.

Vielä muutamaa vuotta aiemmin Auvinen ei edes uskaltanut haaveilla ammattilaisurasta: ei, vaikka hän on vuonna 2007 perustetun Naisten liigan legenda ja kokenein pelaaja lähes 300 ottelulla.

Kaikki muuttui, kun ovet maajoukkueeseen aukenivat. Auvinen oli tuolloin 30-vuotias.

– Silloin heräsi ensimmäinen ajatus siitä, että voisiko vielä kokeilla ulkomailla pelaamista ja ammattilaisuutta.

Anna Auvinen puski Espanjan Dolores Gallardon maalia kohti Helsingissä huhtikuussa 2018.
Kuva: Tomi Hänninen

Sitä ennen Auvinen oli ehtinyt pelata niin Kuopion MimmiFutiksessa, porilaisessa NiceFutiksessa kuin espoolaisessa Hongassakin.

Auvisen maajoukkuedebyytti tapahtui Puolaa vastaan huhtikuussa 2017.

– Suoraan sanottuna se sytytti kipinän futikseen uudelleen, että löytyi vielä motivaatio haastaa itseään ja katsoa, pääseekö jalkapalloilijana seuraavalle tasolle.

Taustalla vaikutti pelipaikan vaihdos. Auvinen pelasi aiemmin hyökkääjänä, ja maalejakin Naisten liigassa on syntynyt lähes sata. Esimerkiksi kaudella 2010 hän oli liigan paras maalintekijä 18 osumallaan.

Kenties kuuluisin osuma syntyi kuitenkin pari vuotta sitten, kun Auvinen puski Hongan mestaruuteen – ja sai palkkioksi mustan silmän lisäksi turvonneen naaman. Kauden päätteeksi Naisten liigan pelaajat valitsivat Auvisen vuoden pelaajaksi.

Anna Auvinen
Anna Auvinen valittiin vuoden liigapelaajaksi kauden 2017 päätteeksi. Kuva: AOP

Tällöin Auvinen tosin pelasi jo nykyisellä pelipaikallaan – topparina.

– Olisiko siitä kuusi vuotta, kun Honka-aikoina tarvitsimme topparia treenipeliin ja minut laitettiin sinne. Peli meni ilmeisen hyvin, ja sinne paikalle jäin.

Aivan kivuttomasti muutos ei kuitenkaan käynyt.

– Haikailin hyökkäykseen, sillä olen aina rakastanut maalintekoa. Nyt olen oppinut tykkäämään paljon myös puolustamisesta. Pelipaikan vaihdos oli minulle se, joka uusia ovia avasi.

Helmareilla edessä tärkeät karsinnat

Auvinen viihtyi Hongassa seitsemän kautta, kunnes siirtyi täksi kaudeksi Helsingin Jalkapalloklubiin. Hän myöntää tähyilleensä ulkomaille jo talvella, mutta valinneensa kuitenkin helsinkiläisseuran. Taustalla oli halu kehittyä pelaajana, mikä on mielessä yhä joka päivä.

– Haluan päästä kunnoltani lähemmäs kansainvälistä tasoa. Maaotteluissa huomaa, että tempo on todella kova.

Vielä ennen syyskuun puolessa välissä käynnistyvää Serie A:ta tempoa pääsee mittaamaan EM-karsinnoissa, missä Suomi kohtaa syyskuun toinen päivä vieraissa Albanian.

Tavoitteet karsintoihin ovat selvät.

– Lähdemme hakemaan kisapaikkaa. Olemme treenanneet ja pelanneet mielestäni hyvin ja päässeet maajoukkueen kanssa eteenpäin.

Karsintalohkoa Auvinen kuvailee tasaiseksi, joskin kaksi vastustajaa nousee ylitse muiden.

– Kovimmat vastustajat ovat Portugali ja Skotlanti. Todella kovia joukkueita molemmat. Pelit heitä vastaan tulevat olemaan tärkeimmät pelit, mitkä meidän täytyy hoitaa.

Lue myös:

Lisää suomalaisnaisia Italian jalkapalloliigaan – maajoukkuepuolustaja Anna Auvinen siirtyy Interiin

Kokenut maalivahti Paula Myllyoja siirtyy Italian pääsarjaan – Åland Unitedille historian ensimmäinen pelaajakauppa: "Symbolinen summa"

Musta silmä ja puolet naamasta turvoksissa – naisten SM-kultasankari löi kaiken peliin mestaruusmaalissa

Suosittelemme