Hyppää sisältöön

Tavoitteena päästä nelikymppisenä eläkkeelle? Firettäjä säästää ja paiskii hommia, jotta voi myöhemmin nautiskella

Yhdysvalloista Suomeen tullut fire-ilmiö on innostanut nuoria aloittamaan säästämisen ja nuukailun.

Jamilla Heiskanen
Voiko firettämällä jättää oravanpyörän?

Miltä kuulostaisi hypätä pois oravanpyörästä ja palkkatyön rutiineista nelikymppisenä? Tästä haaveilee yhä useampi nuori.

Nordean tänä vuonna teettämän kyselyn mukaan jopa yli puolet 18–25-vuotiaista (siirryt toiseen palveluun) kyselyyn vastanneista nuorista tavoittelee taloudellista riippumattomuutta.

Firettäjä Jamilla Heiskasen mielestä ilmiötä selittävät julkinen keskustelu nuorten eläkkeistä ja kokemus työelämän pirstaleisuudesta. Taloudellista turvaa halutaan etsiä useammasta eri suunnasta epävarmoina aikoina.

Mistä kyse?

Yhdysvalloista lähtenyt ilmiö nimeltään FIRE tulee sanoista financial independence, retire early. Se tarkoittaa taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua niin, että on esimerkiksi varaa jättäytyä eläkkeelle tavallista aikaisemmin.

Käytännössä firettäjä yrittää nipistää tuloistaan mahdollisimman ison siivun säästöön joka kuukausi. Ilmiössä on kyse sekä säästäväisestä elämäntavasta että sijoittamisesta.

–Minulle firettäminen on vastuullista taloudenpitoa, rahan arvostamista, järkevää yhteiskunnallista vaikuttamista ja mielekkäiden asioiden tekemistä, Heiskanen sanoo.

Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Kuka ja mitä?

Jamilla Heiskanen on omasta mielestään firettäjänä maltillinen. Kuukausittaisista tuloistaan hän laittaa säästöön noin 30 prosenttia, vaikka nuukailevimmat firettäjät saattavat nipistää jopa 50–70 prosenttia tuloistaan sivuun.

–Itse en ole sellainen, että eläisin kovin askeettista elämää.

Heiskanen säästää osakkeisiin, vakuutuskuoriin ja rahastoihin. Jossain vaiheessa hän aikoo sijoittaa myös kiinteistöihin. Heiskanen on perustanut muun muassa Nuoret Osakesäästäjät -verkoston.

Heiskasen tavoitteena ei ole hypätä pois työelämästä, mutta hän haluaa saada enemmän vapautta valita, mitä ajallaan tekee. Se voi olla esimerkiksi mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä tai keskittyä harrastuksiin. Kun tuloja alkaa tulla useammasta lähteestä, palkkatyö ei määrittele kaikkea.

Tätä et ehkä tiennyt

Onko työelämästä jättäytyminen nelikymppisenä realistinen haave, jos sijoittamisen aloittaa 20-vuotiaana?

Firettäjien ohjenuorana on, että säästössä täytyy olla lähemmäs miljoona euroa, jotta eläkkeellä voi nostaa elämiseen noin neljä prosenttia vuodessa.

–Se on iso summa. Jokainen voi miettiä, pystyykö sellaisen summan säästämään, Heiskanen sanoo.

Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Mitä on tärkeä muistaa?

Jos firettämisen aloittaa, kannattaa henkisesti varautua markkinoiden vaihteluun. Heiskanen korostaa, että sijoittamisessa on kyse pitkäjänteisestä työstä.

–Moni sanoo, että seuraava taantuma kyllä pyyhkäisee viimeisetkin firettäjät pois pelistä, Jamilla Heiskanen sanoo.

Nuorilla sijoittajilla ei välttämättä ole kokemusta kuin nousukaudesta. Malttia tarvitaan erityisesti, kun omaisuus sijoituksissa alkaa sulaa huonoina aikoina.

–Markkinan heilahdukset eivät saisi vaikuttaa niin, että lähtee myymään heti kaiken tai että menettää kaikki rahat.

Jamilla Heiskanen 8 minuuttia -ohjelman vieraana. Näet haastattelun klikkaamalla pääkuvaa.

Kaikki 8 minuuttia -jaksot on katsottavissa Yle Areenassa.

Lue lisää:

28-vuotias Antti Möttönen haluaa taloudellisen vapauden nelikymppisenä – Dosentti: "Firettäjät ottavat työelämän ongelmien ratkaisut omiin käsiinsä"

Suosittelemme sinulle