Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Uusien autojen myynti laskee Kainuussa

Autokauppiaat uskovat, että päästöpuheet aiheuttavat epäröintiä auton ostossa.

Autoa tankataan huoltosemalla.
Bensa-auton ostaminen saattaa mietityttää niin paljon, että uusi auto jää ostamatta. Kuva: YLE
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänä vuonna Kainuussa on rekisteröity lähes viidennes vähemmän henkilöautoja kuin viime vuonna samaan aikaan. Paikalliset autokauppiaat arvelevat syyn piilevän viimeisen vuoden aikana esille nousseessa päästökeskustelussa ja uusissa päästörajoitteissa.

– Ihmiset ovat epätietoisia esimerkiksi siitä, kuinka pitkään dieselillä saa Kainuussa ajaa. Vähän on pakka sekaisin. Mielestäni tässä pitäisi katsoa realiteetteja: ei polttomoottoreita yhtäkkiä täältä hävitetä. Kainuussa ajetaan polttomoottorilla vielä kahdenkymmenen vuoden päästä, Autotalo Hartikaisen myyntipäällikkö Juha Heikkinen sanoo pontevasti.

Pörhön Autoliikkeen aluejohtaja Henri Jokela on samoilla linjoilla ja huomauttaa, että ympäristö seikat voi ottaa huomioon jo nykyisissäkin automalleissa.

– Vähän ajava voi hankkia bensa-, hybridi- tai sähköauton. Paljon ajavan varma valinta on nyt ja jatkossakin dieselkäyttöinen menopeli, jota voi halutessaan vielä tankata vähäpäästöisellä uusiutuvalla dieselpolttoaineella, Jokela sanoo.

Heikkinen huomauttaa myös, että pitkien välimatkojen Kainuussa on monissa perheissä useampia autoja, joita ajetaan verrattaen vähän. Tämä osaltaan vähentää uuden auton ostotarvetta.

Toisaalta pakettiautojen ja kuorma-autojen ensirekisteröinnit ovat nousseet viime vuodesta. Heikkisen mukaan kyseessä ilmiö on tuttu. Raskaampien ajoneuvojen myynti nousee ja laskee vuorovuosittain. Osittain näiden ajoneuvojen määrä voi johtua maakunnan hyvästä talouskasvusta.

– Yrityksillä menee hyvin, mikä näkyy investoinneissa. Kalustoa uusitaan ja uusia koneita tarvitaan lisää. Näissä autoissa päätövouhotus niinkään näy, Heikkinen sanoo.

Kajaanilaisten autokauppiaiden mukaan uusia autoja silti myydään Kajaanissa, kuten myös käytettyjä autoja. Sähköautot puolestaan eivät tunnu kainuulaisia vielä kiinnostavan.

– Tilanne ei missään nimessä ole toivoton, vaikka tämä kouhotus on nyt alkuvuonna kauppaa hiljentänytkin. Kauppaa tehdään koko ajan, Heikkinen sanoo.

– Autokauppa osaa sopeutua erilaisiin muutoksiin ja myynnin vaihteluihin: koko ajan myydään ja huolletaan sekä uusia että käytettyjä autoja, Jokela kommentoi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme