Hyppää sisältöön

Sairaalassa sinunkin intiimiasiasi päätyvät usein ventovieraan korviin – Sivullisille jaetaan jopa kuulosuojaimia potilastietojen salaamiseksi

Erityisesti osastojen lääkärikierrot ovat ongelmallisia, kun potilastietoja käsitellään muiden kuullen.

Potilas makaa potilashuoneen sängyllä.
Kanta-Hämeen keskussairaalan potilashuoneissa vierustoveri voi kuulla lääkärin kanssa käydyt keskustelut. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Ville Tiirikainen,
Lauri Rautavuori

Potilastietosuoja vaarantuu useissa Suomen sairaaloissa.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen keskussairaalan osastoilla samaan huoneeseen saatetaan sijoittaa neljäkin potilasta. Tällöin huoneessa olevat kuulevat usein väistämättä muiden potilaiden kanssa käydyt keskustelut.

Keskussairaalan ensiavussa potilaspaikkojen välillä on ohuet verhot. Nekään eivät liiemmin takaa yksityisyyttä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki kertoo, että ongelma on tiedossa. Kiemungin mukaan vanhojen sairaaloiden rakennusvaiheessa maailma ja lainsäädäntö olivat toisia, ja asioihin on puututtu jälkikäteen.

– Toimenpiteitä on tehty. Tarpeen vaatiessa potilaita siirretään toisiin huoneisiin potilaskeskustelujen ajaksi, Kiemunki kertoo.

Keskussairaalan ensiavun seurannan tilat sen sijaan on rakennettu tällä vuosituhannella. Kiemunki kertoo, että ensiavun potilasseurantatilasta tehtiin tietoisesti avoin, jotta potilasturvallisuus pystytään takaamaan. Avoimessa tilassa hoitohenkilökunta pystyy esimerkiksi kontrolloimaan tilanteita paremmin.

Kanta-Hämeen keskussairaalan viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki sairaalan käytävällä.
Kanta-Hämeen keskussairaala saa palautteita potilastietosuojasta vain vähän, kertoo viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä arvioi, että ensiavun tilojen muuttaminen potilaan kannalta yksityisemmiksi vaatisi valtavasti lisäresursseja.

Osastojen lisäksi sairaalan tai ensiavun ilmoittautumispisteellä asiakas joutuu kertomaan tietoja itsestään. Iisakki Kiemunki kertoo, että keskussairaalan auloja on pyritty äänieristämään siten, että puhe ei kantautuisi muualle aulaan.

Tasapainoilua luottamuksellisuuden ja hoidon laadun välillä

Vastaavia tietosuojaongelmia on muuallakin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) asiakkaat antavat asiasta palautetta säännöllisesti. HUSin hallintoylilääkärin Teppo Heikkilän mukaan ongelmaan on kiinnitetty huomiota, ja luottamukselliset keskustelut pyritään käymään rauhallisessa paikassa.

– Erityisesti ruuhkaiset ja kiireiset toimipisteet, kuten päivystys, ovat tietosuojan kannalta riski. Niissä joudutaan joskus tasapainoilemaan hoidon laadun ja sujuvuuden ja toisaalta luottamuksellisuuden välillä.

Turun Sanomat uutisoi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että Turun kaupunginsairaalassa potilaat kuulevat toistensa tietoja näytteenottotilan puutteellisen äänieristyksen vuoksi. Lehden mukaan ongelmaa on ratkottu muun muassa peittämällä keskusteluja panemalla radio päälle.

Myös Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (TAYS) on keksitty luova ratkaisu. Muutamilla osastoilla muille huoneessa asuville jaetaan potilaskeskustelujen ajaksi perinteiset kuulosuojaimet.

Sally Järvelä, toimialue johtaja, lääkäri, Tays
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä aloitti nykyisessä työssään elokuun alussa. Entinen TAYSin toimialajohtaja kertoo, että kuulosuojaimista tuli hyvää palautetta. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Vielä aiemmin tänä vuonna TAYSin toimialahjohtajana työskennellyt Sally Järvelä kertoo, että kuulosuojainten käytöstä on saatu hyvää palautetta.

Kuitenkin myös TAYSissa potilaan tietosuojan toteutumisessa on havaittu ongelmia. Esimerkiksi ensiavussa tilat ovat vielä ahtaammat kuin Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Palautetta tuli Järvelän mukaan asiakkailta melko runsaasti.

"Näin ei tietenkään pitäisi olla"

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tunnistaa ongelman.

– Näin ei tietenkään pitäisi olla. Kysymys on salassa pidettävistä tiedoista, joista keskustellaan muiden potilaiden läsnä ollessa. Heidän ei pitäisi kuulla niitä asioita, toteaa ministeriön neuvotteleva virkamies Joni Komulainen.

Lain kannalta asia ei ole yksiselitteisesti pielessä. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakirjat ja niissä olevat tiedot ovat salassapidettäviä. Niitä ei luovuteta sivullisille, jollei asianosainen ole antanut siihen suostumusta.

STM:n virkamiehet pitävät suostumusta tulkinnanvaraisena. Lainsäädännössä ei ole yksityiskohtaisia ohjeita tietosuojan toteutumisesta tilanteissa, joissa samassa tilassa on muita potilaita.

– Jos henkilökunta keskustelisi ilman, että potilas on paikalla, se olisi eri asia, ministeriön erityisasiantuntija Teemu-Pekka Virtanen sanoo.

Joni Komulaisen mukaan terveydenhuollon ammattilaisen ja potilaan tulee miettiä sopiva ratkaisu yhdessä, jos potilaan tietoja puidaan muiden kuullen.

– Eräällä tavalla potilas hyväksyy tilanteen, jos jatkaa keskustelua lääkärin kanssa. Potilas voi sanoa, että voidaanko keskustella muussa tilassa.

Ongelman keskiössä vanhat sairaalat

Potilastietojen vuotaminen vääriin korviin korostuu vanhoissa sairaalarakennuksissa. Uusissa sairaaloissa potilaan tietosuoja on helpompi toteuttaa.

– Uudisrakennuksissa potilastietosuojan ja hoidon luottamuksellisuuden toteutumista tukevat rakenteelliset ratkaisut voidaan ottaa paremmin huomioon ja toteuttaa jo suunnitteluvaiheessa, sanoo HUSin hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä.

– Tiloista voidaan rakentaa lähtökohtaisesti potilasystävällisempiä. Myös liikuteltavat äänieristeet ovat uutta teknologiaa, jota voi hyödyntää, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan julkisivu.
Kanta-Hämeen keskussairaalan lisäksi fyysisiin tiloihin liittyviä potilastietosuojaongelmia on muuallakin Suomessa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Esimerkiksi Kanta-Hämeeseen ollaan parhaillaan suunnittelemassa uutta sairaalaa, johon on tulossa yhden hengen potilashuoneita.

– Siihen ollaan menossa entistä enemmän, STM:n Teemu-Pekka Virtanen kertoo.

Suosittelemme sinulle